De cold case van een Onbekende Man - 's-Gravenzande - 9-12-2007

Op 9 december 2007 komt er een lugubere melding binnen bij boswachter Fred Spreen, die het Staelduinse Bos in 's-Gravenzande onder zijn beheer heeft. Er zou wellicht een pop aan een boom hangen. Als Fred op onderzoek uitgaat doet hij een schokkende ontdekking als hij, in plaats van een pop, een hangende dode man aantreft. 

De politie wordt erbij gehaald en begint meteen een onderzoek. Tekenen dat de man is omgekomen door een misdrijf zijn er niet, en het is eigenlijk meteen duidelijk dat het om een suicide gaat. De overleden man blijkt helemaal geen identiteitspapieren bij zich te hebben. 

Omdat de man bij de zelfdoding gebruik heeft gemaakt van een bij een sporttas horende band zoekt een politieteam het hele bos af opzoek naar de bijbehorende tas. Wellicht dat er spullen in liggen waarmee het slachtoffer geïdentificeerd kan worden. De zoektocht in het natuurgebied levert helaas niets op.

Op zoek naar identiteit
De politie gaf de hoop niet op, en was vastbesloten de puzzel op te lossen. Sectie op het lichaam zorgde voor de volgende omschrijving. De man was tussen de 25 en 30 jaar oud, en had bruine ogen en bruine haren.

Er werd gehoopt dat de kleding van het slachtoffer wellicht de sleutel was naar zijn naam. De man droeg bijzondere dure kleding, en ook zijn bril was geen goedkoop model. Zijn outfit was als volgt: 

  • een wit T-shirt met tekst: Northern Sideloaders LTD (voorzijde) en Commanders Sideloaders (achterzijde)
  • een zwarte trui. 
  • een kaki-beige jas met bontkraag
  • een bruine ribbroek van het merk Burberry
  • beige suede schoenen

Het ging volgens boswachter Fred om spiksplinternieuwe kleding. In de hoop op meer informatie over zijn identiteit traceerde de politie de kledingwinkels waar de stukken waren gekocht, maar helaas leidde dit onderzoek niet naar meer duidelijkheid. 

Tatoeages
Omdat het slachtoffer twee opvallende tatoeages had werd er gehoopt dat mensen hem aan de hand daarvan konden helpen identificeren. De specifieke betekenis achter de tattoo die aan de binnenkant van het rechterbeen zat kon de politie niet achterhalen, maar er het was vermoedelijk een teken dat wel vaker voorkwam in Oostbloklanden. De tattoo op zijn rechter bovenarm, dat een oog met een traan afbeeld, stond volgens kenners voor een verdrietige gebeurtenis in het leven van de getatoeëerde, zoals het overlijden van een dierbare.

Uitzendingen opsporingsprogramma's
Tv programma's als Opsporing Verzocht en Team West schonken uitgebreid aandacht aan de suicide, waarin de politie een oproep deed aan mensen die iets dachten te weten over de man. In de uitzendingen opperde de politie dat het goed mogelijk was dat de onbekende man tijdelijk in Nederland verbleef, en dat hij wellicht werkzaam was geweest in het Westland. Volgens de politie kon het ook zijn dat hij ons land was binnengekomen via de boot vanuit Engeland, omdat Hoek van Holland op korte afstand ligt van 's-Gravenzande. De aandacht op tv leverde veel tips op, die voornamelijk over de kleding en bril gingen. Hoewel de informatie als waardevol werd gezien door de politie, leidde het opnieuw niet tot een doorbraak.

DNA
In de hoop op een doorbraak is er DNA bij de man afgenomen, en is ook zijn vingerafdruk bewaard. Het erfelijk materiaal werd vervolgens gedeeld en opgeslagen in de DNA-databank in Rijswijk, bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Daarnaast werd het ook vergeleken met de database van omliggende landen als Engeland. Het leidde echter niet tot een match. 

Informatie en Tips
Helaas is de identiteit van de man nog altijd niet duidelijk, en weet zijn familie dus niet wat er met hun geliefde is gebeurd of waar hij is. Er moeten mensen zijn die deze onbekende missen,- hij is immers ook de zoon van twee ouders. Wij van coldcasezaken.nl gaan de komende tijd ons best doen om na al die jaren eindelijk duidelijkheid te krijgen in de zaak. Er komt een video oproep op Youtube, en we gaan opzoek naar mensen die meer kunnen vertellen over de tatoeages. De zoektocht begint echter hier, bij u.

Weet u iets over deze man? Komt de beschrijving u bekend voor? Kent u de betekenis achter de tattoo op zijn rechterbeen? Als u iets denkt te weten, laat het ons dan nu (anoniem) weten. 

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak met uw volgers op social media. 

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.