Over ons

Stichting Coldcasezaken werd begin oktober 2023 opgericht, nadat het daarvoor al anderhalf jaarlang diende als waardevolle website over onopgeloste moord- en verdwijningszaken. Oprichter Sander Meyer besloot iets met cold cases te willen doen na de schokkende moord op Peter R. de Vries, en begon aan de studie ‘particulier onderzoeker’.

Na het behalen van dit diploma startte hij met coldcasezaken.nl, waar hij in groot detail over de onopgeloste zaken begon te schrijven. Hij wilde met de website één plek creëren waarop alle informatie over een zaak te vinden is. Bovendien wilde hij mensen de mogelijkheid geven om discreet hun informatie over een case te delen, met de taak aan hem om het daarna door te geven aan de politie.

De website bestaat inmiddels uit meer dan 200 cold case zaken, en wordt nog altijd geüpdatet met ‘nieuwe’ dossiers. Sander schrijft niet alleen over de zaken, hij maakt sinds juli 2023 ook videoreportages. Daarin komen alle noemenswaardigheden aan bod waarbij hij op het einde van de video net als op de internetpagina’s om informatie en tips vraagt. De videocontent heeft al meerdere keren tot concrete tips geleid. Ook de website heeft sinds haar bestaan tientallen tips opgeleverd, welke allemaal zijn gedeeld met het betreffende cold case team van de politie.

Stichting Coldcasezaken is niet alleen maar een website meer, maar ook een steeds groter wordend informatiekanaal en heeft zich tevens weten op te stellen als vertrouwenspersoon voor (anonieme) tipgevers. De anonimiteit wordt door de stichting gegarandeerd, en er wordt beloofd ten alle tijden concreet om te zullen gaan met de verkregen informatie.

De website coldcasezaken.nl is sinds maart 2023 opgenomen in de Koninklijke Bibliotheek, wat maakt dat de inhoud vanaf dat moment beschermd nationaal erfgoed is geworden. Een hele belangrijke en eervolle gebeurtenis voor de stichting.

Stichting Coldcasezaken heeft inmiddels een grote kenniskring opgebouwd. Zo heeft de organisatie contact met politie, nabestaanden, getuigen en oud-ambtenaren die in het vakgebied werkzaam zijn geweest. Naast deze contacten werkt Sander Meyer mee aan diverse projecten die ten goede komen van cold case zaken. Zo heeft hij zijn samenwerking verleend aan o.a. wieshensen.nl en werkt hij samen met Kelly de Vries aan een voor de buitenwereld nog nader te noemen project. Ook staat er binnenkort een interessante collaboratie op het programma met hogeschool Saxion.

De stichting wordt bijgestaan door diverse vrijwilligers die vaak een achtergrond hebben bij politie of justitie. Zo heeft oud-politieman Kees Klaassen o.a. een grote bijdrage geleverd in onze uitgebreide onderzoeken naar de vermiste Eefke Wolf (1983) en Piet Beentjes (1987). Heeft u ervaring in (tactisch) recherchewerk en lijkt het u iets om vrijwilliger te worden? Mail dan uw motivatie naar info@coldcasezaken.nl

Mocht u vragen hebben over de stichting kunt u ons altijd een mail sturen. info@coldcasezaken.nl of bel vanaf 12:00 uur Telefoonnummer 06-45883058.