De cold case van Petronella Huijbens - Den Haag - 15-10-1990

Het was 15 oktober 1990, toen een bouwvakker het opviel dat de deur van een woning aan de Korte Vleerstraat in Den Haag al geruime tijd openstond, terwijl het licht brandde en de gordijnen gesloten waren. Ook buurbewoners vonden het een gek tafereel. Ze besloten de politie te waarschuwen. Toen agenten een kijkje in de woning namen, troffen ze de 77-jarige Petronella Huijbens dood aan in de hal van haar appartement. 

Wie was Petronella Huijbens?
Er is weinig bekend over Petronella. Zoals u ziet heeft de politie zelfs geen foto van haar kunnen vinden, iets wat vrij ongewoon is.
De politie gaat er vanuit dat mevrouw Huijbens nooit getrouwd is geweest, of kinderen heeft gekregen. Ook denken zij dat de bejaarde vrouw weinig sociale contacten had. Een beetje een einzelgänger. Ze woonde aan de Vleerstraat in Den Haag op nummer 112. De politie heeft een foto gebruikt van de deur die naar haar appartement leidde. Deze foto staat ook op de coldcase kalender.


Onderzoek
Haar polsen waren aan elkaar vastgebonden toen de politie Petronella aantrof. Na onderzoek bleek dat de bejaarde vrouw om het leven was gekomen door verstikking. 
De recherche kreeg al snel het vermoeden dat het om een roofmoord ging, want het viel hun op dat de woning goed was doorzocht. Misschien was de dader bezig met een inbraak in de woning en had Petronella hem of haar op heterdaad betrapt. Het zou kunnen dat de situatie toen volledig uit de hand is gelopen. Waarom de dader de woning van Petronella had uitgekozen is een mysterie. De vrouw was niet bepaald vermogend. Aan de andere kant kan het ook een door de dader willekeurig gekozen appartement zijn geweest. De politie tastte in het duister. 

Er waren weinig aanknopingspunten voor de recherche in 1990, en het onderzoek naar de moord verliep moeizaam. Wanneer iemand maar weinig contacten heeft, is het lastig om veel te weten te komen over die persoon. Het was de politie niet bekend met wie Petronella veel omging in haar leven. Wat het onderzoek een positieve draai gaf, was een DNA-spoor van een nog onbekend persoon, dat werd gevonden in de woning. Na een zoektocht in de DNA databank werd er jammer genoeg geen match gevonden. Toch hoopt de politie dat er ooit wel een match wordt gevonden. 

Overeenkomsten met andere moorden
De politie is er van bewust dat de moord op Petronella Huijbens veel overeenkomsten toont met de moord op nog twee andere alleenstaande bejaarde vrouwen. Zij woonden net als Petronella ook in Den Haag. Het gaat om de 75-jarige Peternella Hanegraaff en de 81-jarige Cornelia van den Bergen-Groenewold. Met de moord op mevrouw van den Bergen-Groenewold waren er nog meer overeenkomsten. Petronella was net als Cornelia vastgebonden en om het leven gekomen door verstikking. Ook waren de woningen van beide slachtoffers doorzocht op waardevolle spullen. 

Hoewel de politie deze overeenkomsten dus is opgevallen, kunnen zij niet zeggen of er een verband is tussen de moorden.
Ze kunnen het zeker niet uitsluiten, maar tegelijkertijd ontbreekt er hard bewijs dat er één dader achter de moorden zit.
Het cold case team houdt zich bezig met het scenario, maar staart zich er niet blind op. Ze hopen dat een nieuwe tip meer licht op de zaken kan werpen.

Adressen van de in de jaren 90, drie vermoorde bejaarde vrouwen in Den Haag

Informatie en tips
Nieuwe informatie en tips dus, daar hoopt de politie en het cold case team op. De moord op Petronella Huijbens is na meer dan 30 jaar nog steeds onopgelost. Als de dader nog leeft, moet hij worden gestraft voor de laffe moord op de bejaarde vrouw.

Heeft u informatie? Zelfs de kleinste details kunnen een nieuw licht werpen op deze zaak. Kom dan alstublieft naar voren.

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.