De cold case van Piet Bosters - Amsterdam - 03-05-1997

In de vroege ochtend van 3 mei 1997, stapten twee medewerkers van Het Blauwe Theehuis in het Vondelpark van Amsterdam, de iconische zaak binnen. De twee medewerkers deden een verschrikkelijke ontdekking. Zij vonden Piet Bosters, achter de koffiemachine. Zijn handen en voeten waren vastgebonden, en zijn achterhoofd ingeslagen. Hij was op gruwelijke wijze vermoord. 

Wie was Piet Bosters?
Piet was geboren in het jaar 1941, en werd een bekend gezicht in het Amsterdamse Vondelpark, toen hij 25 jaar voor zijn moord het Blauwe Theehuis begon te exploiteren. Hij had dertig jaar lang een vrouw, die een 20 jaar ouder was dan hijzelf. Nadat zij in december 1996 kwam te overlijden woonde Piet in zijn eentje boven het horecagedeelte van het Blauwe Theehuis. 

Door vrienden wordt hij omschreven als een vrolijke, aardige man, een levensgenieter, en een soms wat gemakzuchtige ondernemer, die soms even wachtte met het open doen van zijn zaak omdat het buiten bewolkt was. Tegelijkertijd was het een horecaman puur sang, en wist hij het volgens kennissen daardoor vaak beter dan de rest. Hoewel hij na de dood van zijn vrouw eenzaam was, probeerde hij er altijd het beste van te maken. Zo ging Piet, die door veel mensen 'Opa Piet' werd genoemd, iedere vrijdag rond 14:00 uur naar Louis Bar Café de Dam aan de Damstaat. Daar zat hij op zijn vaste plek, bij zijn goede vriend Louis, die tevens bareigenaar was, tot een uur of 20:00 aan de bar. De vele biertjes die in die tijd werden gedronken, maakte van Piet een alsmaar gezelligere man, die tegen het einde van zijn bezoek vaak met de muziek meezong. 

Links goede vriend en bareigenaar Lous van Hamelsveld - Rechts Piet Bosters 

Onderzoek
Na de gruwelijke vondst zette de politie meteen de wijde omgeving af om uitgebreid sporenonderzoek te kunnen doen. Zij spraken met vrienden van Piet, en de beheerder van het Vondelpark, in de hoop op bruikbare tips. De avond van de moord was het Koninginnedag, en er lag vanwege het feest enorm veel afval in het park. Schoonmakers werden gevraagd om goed op te letten of zij bebloede, of opvallende dingen vonden. Zij vonden niks verdachts.


De recherche vermoedde vrij snel dat de dader een bekende moest zijn geweest van het slachtoffer. Zij denken dat hij is opgewacht in het Vondelpark, door mensen die wisten dat Piet elke vrijdag rond 20:00 waggelend naar huis ging. Dit vermoeden werd versterkt door het feit dat onderzoekers geen braaksporen aantroffen in de woning. Zijn moordenaar heeft zichzelf vermoedelijk binnengelaten met de sleutel van Piet, nadat hij al was overmeesterd. Het kan ook zijn, dat Piet wel thuis is gekomen, en dat een bekende van hem voor de deur stond en is binnengelaten. 

De dader heeft waarschijnlijk geweten dat er zich een kluis in de woning bevond, met daarin veel geld. De deur van de kluis was geopend, en het geld dat erin zat was verdwenen. Het zou gaan om een bedrag van 30.000 gulden. Een roofmoord dus, maar waarom moest Piet dood? Vroeg de recherche zich af.

Verdachten
De politie achtte de kans ook aannemelijk dat Piet is vermoord wegens de erfenis. Zij arresteerden zelfs stiefdochter Wanda, en haar vriend Wilson, op verdenking van betrokkenheid bij de moord. Justitie had op een bepaald moment het vermoeden dat Wilson Russische criminelen had ingelicht over juwelen en geld in het pand van het Blauwe Theehuis. Veel bewijs voor deze theorie was er niet, en Wanda en Wilson zijn uiteindelijk weer vrijgelaten. Er was wel bewijs tegen een Rus, maar hij kon niet worden veroordeeld, omdat de man naar zijn thuisland was gevlucht. 

Tips en informatie

Nu, 25 jaar na de moord op Piet Bosters, loopt zijn moordenaar(s) nog altijd vrij rond. Dit tot grote frustratie van politie en vooral ook van de nabestaanden. De politie hoopt dat er mensen zijn die meer weten over deze zaak, en dat zij na al die tijd besluiten om ermee naar voren te komen. Weet u meer? 

Neemt u alstublieft contact op met de politie of onze redactie.
Bel met de politie op nummer 0900-8844
U kunt ook bellen met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000
Als u liever een email stuurt kan dat ook, naar coldcase@politie.nl

U kunt uw informatie ook aan ons kwijt. Vult u dan onderstaand formulier in. Dat kan ook anoniem. Laat dan de contactgegevens velden leeg, dan bent u gegarandeerd anoniem. Meld wel even om welke zaak het gaat.
Wij zorgen ervoor dat de informatie op de juiste plek komt. 

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials