De cold case van Piet Bosters - Amsterdam - 03-05-1997

In de vroege ochtend van 3 mei 1997 stapten twee medewerkers van Het Blauwe Theehuis in het Vondelpark van Amsterdam de iconische zaak binnen. De twee collega's deden een verschrikkelijke ontdekking. Zij vonden Piet Bosters dood achter de koffie-machine. Zijn handen en voeten waren vastgebonden, en zijn achterhoofd ingeslagen. Hij was op gruwelijke wijze vermoord. 

Wie was Piet Bosters?

Piet werd in 1941 geboren en werd in zijn volwassen leven een bekend gezicht in het Amsterdamse Vondelpark. Daar werd hij 25 jaar vóór zijn dood uitbater van het Blauwe Theehuis. Hij trouwde rond 1966 met een vrouw die twintig jaar ouder dan hem was. Zij kwam in 1996 te overlijden. Na haar dood bleef Piet in zijn eentje boven het horecagedeelte wonen van het beroemde theehuis.

Door zijn vrienden werd Piet omschreven als een vrolijke, aardige man die tevens een echte levensgenieter was. Ook zei men dat het soms nogal een gemakzuchtige ondernemer was, die soms wachtte met het openen van de zaak omdat het buiten bewolkt was. Toch was Piet een horecaman puur sang en wist hij het volgens zijn vrienden vaak beter dan de rest.

Hoewel hij na de dood van zijn vrouw tamelijk eenzaam was probeerde Piet er wel het beste van te maken. Iedere vrijdag rond 14:00 uur was hij te vinden in Louis Bar Café aan de Dam aan de Damstraat. Hij had er zelfs een vaste plek en was goed bevriend met eigenaar Louis. Meestal zat Piet tot een uur of 20:00 aan de bar. Tegen het eind van zijn bezoek zong hij vaak met de muziek mee en was hij op het toppunt van zijn gezelligheid.

Links goede vriend en bareigenaar Lous van Hamelsveld - Rechts Piet Bosters 

Onderzoek
Na de gruwelijke vondst van het lichaam van Piet zette de politie de wijde omgeving af om een uitgebreid sporenonderzoek te kunnen doen. Er werd o.a. met vrienden van Piet gesproken, en met de beheerder van het Vondelpark in de hoop op bruikbare tips. Omdat het de avond van de moord Koninginnedag was werden schoonmakers gevraagd om extra goed op te letten of zij bebloede of andere verdachte dingen aantroffen bij het schoonmaken van het park. Zij vonden echter niets verdachts.

Volgens de recherche waren de moordenaar en Piet vermoedelijk bekenden van elkaar. Er werd vanuit gegaan dat de dader zijn slachtoffer waarschijnlijk in het Vondelpark had opgewacht en dat diegene wist dat Piet iedere vrijdag rond 20:00 in beschonken toestand naar zijn woning liep. De vermoedens werden versterkt door het feit dat er bij het sporenonderzoek geen braaksporen in huis waren aangetroffen. De politie vermoedde dat Piet buitenshuis al was overmeesterd en dat de dader met de huissleutel van het slachtoffer was binnengekomen. Een ander scenario was dat Piet wel thuis was gekomen en dat hij de deur voor een bekende had opengedaan waarna deze door hem werd binnengelaten.

De dader wist waarschijnlijk ook af van de kluis die zich in de woning bevond. Daarin zat een groot geldbedrag. De politie trof de bewaarplaats met de deur geopend aan, waarbij het geld was verdwenen. Het zou gaan om een bedrag van zo’n dertigduizend gulden. Door deze diefstal kreeg het misdrijf het etiket roofmoord.

Verdachten
De politie achtte de kans ook aannemelijk dat Piet was vermoord wegens de erfenis. Zij arresteerde zelfs stiefdochter Wanda en haar vriend Wilson op verdenking van betrokkenheid bij de moord. Justitie had op een bepaald moment het vermoeden dat Wilson Russische criminelen had ingelicht over juwelen en geld in het pand van het Blauwe Theehuis. Veel bewijs voor deze theorie was er niet, waardoor Wanda en Wilson uiteindelijk weer werden vrijgelaten. Er was wél bewijs tegen een Rus, maar hij kon niet worden veroordeeld omdat de man al naar zijn thuisland was gevlucht. 

Tips en informatie
25 jaar na de moord op Piet Bosters loopt zijn moordenaar nog altijd vrij rond. Dit tot grote frustratie van politie en vooral ook van de nabestaanden. De politie hoopt dat er mensen zijn die meer weten over deze zaak, en dat zij na al die tijd besluiten om ermee naar voren te komen. Weet u meer? Twijfel dan niet en laat het dan nu weten.

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.