De cold case van Robert Obermeijer - Utrecht - 30-12-1989
Op zaterdag 30 december 1989 stapte de hoofdbewoonster van het huis aan de Beukstraat in Utrecht haar woning binnen, na een aantal dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw te zijn weggeweest. Eenmaal thuis deed de vrouw een gruwelijke ontdekking. Binnen in de woning lag het levenloze lichaam van haar broer Robert Obermeijer. De 26-jarige Robert zorgde in de dagen dat zijn zus niet thuis was op haar huisdieren en verbleef hij in haar huis. Hij bleek te zijn vermoord.
Over Robert Obermeijer
Robert kwam uit Maarssen, en verhuisde naar de stad Utrecht nadat hij in 1983 was gestopt met zijn studie. Hoewel hij vooral werkte in de horecabranche, werkte Robert ten tijde van de moord als uitzendkracht in een bejaardentehuis in Bilthoven.
In de jaren 80 was Robert een nogal excentriek figuur in de Utrechtse homoscene. De recherche kwam er al snel achter dat Obermeijer veel losse seksuele contacten had.
Politieonderzoek
Er werden 35 rechercheurs op de zaak gezet. Na onderzoek bleek dat het slachtoffer vermoord was doormiddel van verwurging. De zus van Robert wist te melden dat er bij haar thuis een draagbare zwartwit tv verdwenen was, en dat er ook een tuner-versterker uit de woning was meegenomen. Media meldde in de dagen die volgden dat het daardoor waarschijnlijk om een roofmoord ging. Toch gingen er ook berichten rond over een uit de hand gelopen wurgsekspartij.
Na sporenonderzoek werd duidelijk dat de dader zeer waarschijnlijk door Robert zelf was binnengelaten. Er waren geen braaksporen in of aan de woning te vinden. De kans bestond dus dat de moordenaar een vriend of kennis was van Obermeijer. Verder stond er een fles wodka op de tafel die bijna op was, met daarnaast twee glazen en gevulde asbak. Het leek erop dat Robert zijn kleding snel had uitgetrokken en deze had neergegooid op een stoel. Wellicht beleefde hij eerst een gezellige avond met zijn moordenaar en liep het uiteindelijk compleet uit de hand. Iets wat weer zou wijzen op het scenario dat wees in de richting van de wurgsekspartij.
Relatie met meerdere mannen
Na gesproken te hebben met de nabestaanden van Robert, werd het de politie duidelijk dat hij niet één maar twee vaste relaties had. De twee mannen met wie hij deze had heette Willem en Peter. Het was niet bekend of deze twee heren van elkaars bestaan af wisten. Wat vast stond was dat Robert een aantal dagen voor de moord een diner zou hebben gehad met zowel Willem als Peter, en dat hij daarna met één van de twee naar huis zou zijn gegaan.
Omdat Robert. wisselende relaties onderhield met contacten uit o.a. Amsterdam, was het voor de politie destijds een lastige klus om gedegen onderzoek te doen naar al zijn contacten. Willem en Peter zijn voor zo ver wij weten nooit door de politie gevonden waardoor zij geen verklaring hebben kunnen afgeven.
Laatste teken van leven
Buurtbewoners van de Beukstraat meldden de politie dat zij Robert op de dag van de moord, rond de klok van 16:00 uur, nog voorbij hebben zien fietsen op een damesfiets, gekleed in een lange jas.
Informatie en tips
Diverse tv programma's besteedde in de loop der jaren aandacht aan de moord op Robert. Opsporing Verzocht en RTV Utrecht riepen kijkers op hun informatie te delen met de politie. Het leverde vijf tips op die nauwkeurig werden onderzocht door de politie.
Er bleek geen gouden tip tussen te zitten. De zaak werd op de cold case kalender geplaatst van de politie, in de hoop dat gevangenen onder elkaar iets gehoord zouden hebben, maar ook dat leverde niks op.
De moord is inmiddels tientallen jaren geleden, en de dader is tot op heden nooit voor zijn daden gestraft. De politie hoopt dat er iemand rondloopt die meer weet. Wellicht kon diegene toen niks zeggen, maar is de situatie veranderd waardoor het nu wel kan.
Als u meer weet over de moord op Robert Obermeijer, meld uw informatie dan alstublieft. Desnoods anoniem.
Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.
U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.
Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina
Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.