De cold case vermissing van Rosa Maria Venda da Silva - Bakel - 10-03-2008

Op 12 maart 2008 verscheen de Portugese Rosa da Silva niet op haar werk bij een vleesverwerkingsbedrijf in Someren. Vijf dagen later was ze nog altijd niet op haar werk verschenen, en niemand in haar directe omgeving had een idee van waar ze was. Haar familie in Portugal had ook al niets van Rosa gehoord. De 25-jarige vrouw werd als vermist opgegeven bij de politie. Op het bureau werd een misdrijf niet uitgesloten.

Over Rosa Da Silva
Rosa woonde met een Portugese landgenoot als huisgenoten samen in chalet nummer 101 op recreatiepark De Kanthoeve, in het Noord-Brabantse Bakel. Ze sprak geen Nederlands en werkte als seizoenarbeider bij vleesverwerkingsbedrijf ‘Van Rooi Meat’ op de inpakafdeling. Haar collega’s omschreven Rosa als harde werkster, maar ook als een nogal stil en mysterieus meisje.

De Portugese had in Nederland een kleine vriendenkring opgebouwd en onderhield daarnaast nauw contact met haar familie in Zuid-Europa. Volgens haar vrienden hield Rosa wel van een feestje op z’n tijd. Ze had sinds een paar maanden een relatie met een Belgische man. In haar vorige relatie was ze naar verluid mishandeld door haar ex, en gebruikten ze samen heroïne.

Op het moment dat Rosa niet op haar werk verscheen had haar chef niet meteen het gevoel dat zijn werknemer vermist was. Ze had hem onlangs nog verteld dat het niet goed ging met haar moeder en dat ze geld nodig had om naar haar toe te gaan. Ook kwam het vaker voor dat buitenlandse arbeiders ineens niet meer kwamen opdagen omdat ze waren teruggekeerd naar hun thuisland. De chef dacht simpelweg dat Rosa was teruggegaan naar Portugal.


Onderzoek van de politie
De recherche startte na de vermissing van Rosa een groot onderzoek. Zij spraken in een buurtonderzoek met diverse mensen die in haar omgeving woonden. Het bleek dat Rosa de avond voor haar verdwijning nog een bezoekje had gedaan aan een aantal Poolse kennissen uit de buurt. Haar huisgenoot zag haar rond 23:30 thuiskomen, en rond middernacht stuurde ze nog een sms'je. Dat was het laatste teken van leven. Haar telefoon stond de volgende ochtend niet aan, en werd daarna ook nooit meer gebruikt. De politie nam de zaak zeer serieus.  

Het onderzoeksteam haalde de woning van Rosa helemaal ondersteboven om aan mogelijke aanwijzingen te komen. Agenten troffen zo'n beetje al haar persoonlijke spullen aan in het chalet, waaronder al haar kleding en anderen eigendommen. Haar paspoort en portemonnee waren wel weg. De paar honderd euro op haar bankrekening is na haar verdwijning nooit opgenomen. 

De politie zette na haar onderzoek in de woning diverse lijkhonden in om de omgeving van het chalet af te zoeken. Ook kwamen er duikers in actie die de vijver op De Kanthoeve volledig hebben gedregd. Het leverde allemaal niets op. Het onderzoek kwam al snel tot stilstand door een gebrek aan aanknopingspunten.

Jaren later zette de politie de zaak op haar coldcasekalender. Deze verscheen enkele jaren met onopgeloste zaken en werd uitgedeeld in gevangenissen en tbs-klinieken. Er werd gehoopt op nieuwe informatie, maar het leverde opnieuw niets op.


Kenmerken van Rosa
Rosa da Silva is tussen de 1.50m en 1.55m lang. Ze had destijds schouderlang sluik rode haren, lichtbruine ogen, en een kleine tatoeage in de vorm van een G of een halvemaan tussen haar duim en wijsvinger. Ook had Rosa diverse piercings, namelijk een tong-, navel-, kin- en neuspiercing. In haar rechteroor zitten drie kleine gaatjes en in haar linkeroor heeft ze twee kleine gaatjes. Ze had destijds een slank postuur. Rosa zou nu rond de 40 jaar oud zijn. 


Informatie en tips
Heeft u een idee van wat er gebeurd is met Rosa? Weet u waar ze na 10 maart heen is gegaan? Of heeft u andere informatie?
Ook al lijkt het iets onbenulligs, ieder klein detail kan een puzzelstukje op de juiste plek leggen.
 
Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help deze zaak weer onder de aandacht te brengen en deel deze pagina. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.