De cold case vermissing van Rosa Maria Venda da Silva - Bakel - 10-03-2008

De 25-jarige Rosa verscheen op 12 maart niet op haar werk bij een vleesverwerkingsbedrijf in Someren. Een vijftal dagen later werd ze als vermist opgegeven. Na haar verdwijning heeft de Portugese seizoenarbeider ook geen contact meer gehad met haar familie. Niemand heeft enig idee waar ze kan zijn, en een misdrijf wordt niet uitgesloten. 

Over Rosa Da Silva
Rosa woonde in een chaletje op het recreatiepark De Kanthoeve, in het Noord-Brabantse Bakel, op nummer 101. 
Daar woonde ze met een huisgenoot die, net als zijzelf, uit Portugal kwam. Rosa sprak geen Nederlands, en werkte als seizoen- arbeider bij vleesverwerkingsbedrijf Van Rooi Meat. Ze werkte daar op de inpakafdeling, en werd door collega's omschreven als een nogal stil en mysterieus meisje, en iemand die tevens een harde werkster was. 

Op sociaal gebied was het iemand die goed contact onderhield met haar familie in Portugal, en ook een aantal vrienden had. Ze hield volgens haar vrienden wel van een feestje op z'n tijd. Ook was bekend dat ze sinds een paar maanden een relatie had met een Belgische man. 

In haar vorige relatie ging het niet goed met Rosa. Ze zou mishandeld zijn door haar ex, en ze zouden destijds samen de harddrug heroïne gebruiken. 

Toen Rosa niet op haar werk verscheen, dacht haar chef niet meteen aan een verdwijningszaak. Dat kwam omdat ze hem onlangs nog verteld had, dat het niet goed met haar moeder ging, en dat ze geld nodig had om naar haar toe te gaan. Het gebeurde wel vaker dat buitenlandse arbeiders ineens niet meer kwamen opdagen omdat ze waren teruggekeerd naar hun thuisland. De chef dacht daarom dat Rosa terug was gegaan naar Portugal. 

Onderzoek van de politie

De recherche startte na haar vermissing een groot onderzoek. Zij spraken in een buurtonderzoek met diverse mensen die in haar omgeving woonden. Het bleek dat Rosa de avond voor haar verdwijning nog een bezoekje had gedaan aan een aantal Poolse kennissen, iets verderop. Haar huisgenoot zag haar rond 23:30 thuiskomen, en rond middernacht stuurde ze nog een sms'je. Dat was het laatste teken van leven. Haar telefoon stond de volgende ochtend niet aan, en werd ook nooit meer gebruikt. De politie vermoedde dat er sprake kon zijn van een misdrijf. 

Het onderzoeksteam haalde de woning van Rosa helemaal ondersteboven om aanwijzingen te vinden. Agenten troffen zo'n beetje al haar persoonlijke spullen aan in het chalet, waaronder al haar kleding en anderen eigendommen. Haar paspoort en portemonnee waren wel weg. De paar honderd euro op haar bankrekening is na haar verdwijning nooit opgenomen. 

In een poging de vrouw te vinden zette de politie lijkhonden in, die de omgeving van de woning van Rosa uitkamden. Dit bracht echter geen resultaten. Ook kwamen er duikers in actie. Zij hebben de vijver op De Kanthoeve volledig gedregd. Helaas opnieuw zonder resultaat. 


In een ultieme poging om Rosa te vinden, heeft de politie haar verdwijningszaak op de jaarlijkse cold case kalender gezet. Hiermee hoopt het onderzoeksteam op nieuwe aanwijzingen en tips. Tot zo ver heeft het niet geleid tot nieuwe inzichten. 


Kenmerken van Rosa
Rosa da Silva is tussen de 1.50m en 1.55m lang. Ze had destijds schouderlang sluik rode haren, lichtbruine ogen, en een kleine tatoeage in de vorm van een G of een halvemaan tussen haar duim en wijsvinger. Ook had Rosa diverse piercings, namelijk een tong-, navel-, kin- en neuspiercing. In haar rechteroor zitten drie kleine gaatjes en in haar linkeroor heeft ze twee kleine gaatjes. Ze had een slank postuur. Rosa zou nu rond de 40 jaar oud zijn. 


Informatie en tips
Heeft u een idee van wat er gebeurd is met Rosa? Weet u waar ze na 10 maart heen is gegaan? Of heeft u andere informatie?
Ook al lijkt het iets onbenulligs, ieder klein detail kan een puzzelstukje op de juiste plek leggen.
 
Neemt u alstublieft contact op met de politie of onze redactie.
Bel met de politie op nummer 0900-8844
U kunt ook bellen met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000
Als u liever een email stuurt kan dat ook, naar coldcase@politie.nl

U kunt uw informatie ook aan ons kwijt. Vult u dan onderstaand formulier in. Dat kan ook anoniem. Laat dan de contactgegevens velden leeg, dan bent u gegarandeerd anoniem. Meld wel even om welke zaak het gaat.
Wij zorgen ervoor dat de informatie op de juiste plek komt. 

Help deze zaak weer onder de aandacht te brengen en deel deze pagina. Volg ons ook op onze socials