De cold case vermissing van Rosa van der Palen - Sittard - 09-07-1996

Op dinsdag 9 juli 1996 besloot de toen 15-jarige Rosa van der Palen naar de stad te lopen om kleding te kopen. Ze woonde samen met haar 4 broertjes en zusjes in het kindertehuis Maria Magdalena Brose Instituut (De Kollenberg) en had toestemming van de leiding gekregen om die middag in haar eentje te gaan winkelen. Ze kwam echter nooit meer terug. Na die bewuste dinsdagmiddag heeft niemand ooit nog iets vernomen van Rosa van der Palen.

Onderzoek
De politie startte een onderzoek en sprak met mensen die Rosa kenden. Ondertussen werden er door diverse familieleden en vrijwilligers flyers opgehangen met haar foto erop, in de hoop dat iemand haar zou vinden. Al snel meldde er zich een getuige die zei Rosa op 9 juli te hebben zien lopen in het centrum. Dat was in de buurt van het Tempelplein in Sittard. 

De politie had, naast deze getuige, niet veel aanknopingspunten in de zaak. Daardoor kwam het onderzoek naar de vermissing van Rosa na het natrekken van de tips tot een stilstand. Er was simpelweg niets meer om te rechercheren, en de 15-jarige bleef spoorloos.

Nieuwe tip
Jaren gingen voorbij zonder nieuwe ontwikkelingen. Maar plots kwam er negen jaar na de verdwijning iemand met een nieuwe getuigenverklaring. Het kwam van een toenmalige vriendin van Rosa, die de recherche erop wees dat de tiener destijds bedreigd werd door een bende uit Sittard. De groep zou drugs hebben gesmokkeld en zich ook hebben vergrepen aan diverse meisjes. Rosa zou volgens haar vriendin teveel hebben geweten over deze praktijken, en zou daarom mogelijk om het leven zijn gebracht. De recherche onderzocht haar verklaringen grondig, maar het leidde niet tot aanhoudingen in de zaak. De getuige heeft haar verhaal ook verteld in een aflevering van het tv programma Tros Vermist. Er kwamen geen bruikbare tips binnen na de uitzending.

Vraag naar beeldmateriaal
In de zomer van 2021 riep de politie mensen op om beeldmateriaal naar hun op te sturen afkomstig uit Sittard, rond de tijd van de verdwijning van Rosa. Hoewel het in die tijd niet gebruikelijk was voor mensen om met een camera rond te lopen, hoopte de politie toch dat iemand misschien een waardevol filmpje of foto kon terugvinden met daarin beelden van de vermiste Rosa van der Palen.

De zaak werd in een ultieme poging van de politie op hun cold case kalender gezet. Deze werd een aantal jaar uitgedeeld in o.a. gevangenissen en TBS klinieken. Het middel zorgde wel eens voor nieuwe informatie, maar leverde nog geen doorbraak op in de vermissing van Rosa van der Palen.

Signalement:
Volledige naam: Rosa Maria Lidwina Mochi van der Palen
Lengte: ongeveer 1.63m 
Huidige leeftijd: 41+
Kleur haar / ogen: Zwart haar en bruine ogen
Figuur: Destijds tenger (48kg)
Bekend kleding op de dag van haar verdwijning: Blauwe spijkerbroek, sneakers

Over Rosa van der Palen
Rosa was samen met nog van haar twee broers een tijdje diender van Parochie Vrangendael Sittard. Daar staat nu een klein beeldje ter nagedachtenis aan haar. Het meisje had voorouders in Nieuw-Guinea. 

Informatie en tips
Na al die jaren zijn er nog steeds veel mensen ongerust over Rosa. Haar familie bijvoorbeeld, en ook de kinderen die inmiddels volwassen zijn met wie zij in het kindertehuis heeft gewoond. Haar oude leraren, en mensen van de kerk. Allemaal mensen die haar niet vergeten zijn. Weet u iets over de verdwijning van Rosa? Laat het dan weten. Het is nooit te laat om te praten.

Neemt u alstublieft contact op met de politie of onze redactie.
Bel met de politie op nummer 0900-8844
U kunt ook bellen met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000
Als u liever een email stuurt kan dat ook, naar coldcase@politie.nl

U kunt uw informatie ook aan ons kwijt. Vult u dan onderstaand formulier in. Dat kan ook anoniem. Laat dan de contactgegevens velden leeg, dan bent u gegarandeerd anoniem. Meld wel even om welke zaak het gaat.
Wij zorgen ervoor dat de informatie op de juiste plek komt. 

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials