De cold case van Rosleny Magdalena - Amsterdam - 17-11-2016

Op 17 november 2016 hoorden diverse mensen in de omgeving van het Maldenhof in Amsterdam rond 08:15 uur twee pistool-schoten. Bezorgde buurtbewoners zochten in de buurt van waar het geluid vandaan was gekomen en troffen een zwaargewonde vrouw aan, leunend over de reling van een fietsersbruggetje. De politie werd meteen gebeld en de hulpdiensten waren snel ter plaatse. De gewonde vrouw bleek te zijn neergeschoten en werd met alle macht gereanimeerd. Het mocht niet baten, want ze overleed korte tijd later ter plekken aan haar verwondingen. Het ging om de 28-jarige Rosleny Magdalena.

Onderzoek politie
Rosleny Magdalena bleek een alleenstaande moeder van 28 jaar te zijn. Ze woonde aan het Leerdamhof in Amsterdam, samen met haar 6-jarige dochtertje. De relatie met de vader van het meisje had niet lang standgehouden. Rosleny werkte bij Kruitvat en bleek erg van sporten en uitgaan te houden. De meeste tijd bracht ze echter door met haar dochtertje, waar ze dol op was.

De politie probeerde in het onderzoek een tijdlijn in kaart te brengen van de ochtend van Rosleny. De dag van de moord begon als een normale dag voor haar. Even voor de klok van 08:00 uur vertrok ze met haar dochter, achterop de fiets, richting school. Het was een kleine tien minuten fietsen. Rond 08:12 gaf ze haar dochter een zoen, en zag haar richting de ingang van school gaan. Rosleny stapte op de fiets om via de zelfde route terug naar huis te fietsen. Om 08:18 kwamen er bij de politie meldingen binnen over pistoolschoten. 

Camerabeelden
Al gauw stuitte de recherche op camerabeelden waar een onbekend persoon de aandacht trok. Op de beelden kwam er een fietser aangefietst, gekleed in een donker regenpak, en stapte vervolgens af in het tunneltje onder de Holendrechtdreef. Dit is het tunneltje waar Rosleny iedere ochtend doorheen fietst wanneer ze haar dochtertje naar school brengt, en ook wanneer ze terug naar huis fietst. Hoewel de video best duidelijk beeld gaf, was het onduidelijk of de persoon een man of vrouw was.

De fietser stapte in het tunneltje van de fiets af, en bleef een poosje achter een pilaar staan. Het lijkt er op de beelden sterk op, dat deze mysterieuze persoon aan het wachten was op het passeren van Rosleny. Toen zij namelijk voorbij kwam fietsen zette de persoon de achtervolging meteen in. 

Rosleny, die niet door leek te hebben dat ze achtervolgd werd, sloeg na het tunneltje rechtsaf, om via de stoep langs de Vomar te fietsen. Zes seconden later ging de fietser in het regenpak diezelfde kant op, zo bleek uit videoanalyse. Net als Rosleny, fietst diegene over de stoep het beeld uit. 

De recherche gaf al snel aan de onbekende fietser als verdachte te zien in de zaak. Of de persoon de trekker heeft overgehaald wist de politie niet, het kon volgens hun ook zo zijn dat diegene de dader heeft ingeseind. 

Geen afrekening in criminele circuit
Het slachtoffer, Rosleny Magdalena, hield zich volgens de politie niet bezig met criminele activiteiten of andere duistere zaken. De moord op de alleenstaande moeder was waarschijnlijk het resultaat van een conflict in de relationele sfeer. De politie vermoedt dat de dader en Rosleny elkaar kenden en dat er gericht een aanslag gepleegd werd op haar leven.


Kenmerken verdachte fietser

De persoon op de fiets kwam vanuit de richting van het Ochtenhof en stak daar het Abcoude fietspad over. Diegene leek een regenpak te dragen van donkere kleur, met twee witte strepen op de rug. Het ging om een donkerkleurige damesfiets met zowel aan de voor als achterkant een bagagedrager.  

Arrestatie verdachte
Op 19 januari 2022 was er dan eindelijk een doorbraak. De politie had een verdachte aangehouden op de moord van Rosleny Magdalena. Het betrof een 29-jarige vrouw, die volledig in beperkingen werd vastgehouden. Haar voorarrest werd na een week met twee weken verlengd. De vrouw werd op 4 maart echter weer op vrije voeten gesteld omdat er volgens het Openbaar Ministerie onvoldoende redenen waren om haar vast te blijven houden. Ze bleef wel nog steeds verdachte in de zaak.

Nog steeds geen oplossing

De moord is inmiddels jaren geleden, en de dader is nog steeds niet gevonden. De politie heeft ondanks alle inzet nog steeds geen idee wie Rosleny van het leven heeft beroofd. De familie van het slachtoffer heeft net als de politie veel moeite gedaan om een stap dichterbij de oplossing te komen. De zaak houdt hen nog iedere dag bezig, en zij vechten na al die jaren nog steeds onverminderd door voor gerechtigheid. Verschillende misdaadjournalisten houden zich bezig met het dossier, waaronder eerst Peter R de Vries, en later zijn kinderen. Volgens De Vries kon deze zaak absoluut worden opgelost. Er moet ten minste één persoon zijn die meer weet. 

Er zijn een aantal vragen waar de politie heel graag antwoorden op wilt hebben.
• Had Rosleny bijvoorbeeld ruzie met iemand, zo ja met wie?
• Wie is de onbekende persoon op de fiets?
• En de grootste vraag is natuurlijk, wie is de dader, en waarom werd ze vermoord?
Ieder klein detail kan een puzzelstukje op de juiste plek leggen. Als u iets weet, hoe vaag of minuscuul het ook mag lijken, neem dan alstublieft contact op. De nabestaanden zullen u eeuwig dankbaar zijn, waaronder ook het dochtertje van Rosleny.

Belangrijk: U bent niet strafbaar als u informatie jarenlang achterhoudt. Nogmaals, laat het aub weten.

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.