De cold case vermissing van Arhimou (Selma) Ameziane - Mijdrecht - 30-10-2004

Op zaterdag 30 oktober 2004 bleek de 27-jarige Selma Ameziane spoorloos vermist te zijn. Familieleden kregen geen reacties op sms'jes en telefoontjes, waardoor het voor hen meteen duidelijk werd dat er iets mis was. Selma had normaal gesproken namelijk erg goed contact met haar familie. Zo berichtte ze o.a. dagelijks met haar nichtje, die op vrijdagavond al geen reactie meer kreeg op diens smsjes richting Selma. 

De wanhoop nabij werd er door moeder en zussen aangifte gedaan van vermissing. Op het bureau namen agenten de verdwijning echter niet serieus en bleef een groot onderzoek naar de verblijfplaats van Selma uit. Ze zou wel vaker een aantal weken van huis zijn geweest zonder aan anderen te hebben verteld waar ze was. De ongeïnteresseerde houding van de politie zorgde ervoor dat het lange tijd stil bleef in de zaak, tot dat tv programma TROS Vermist! in 2005 aandacht besteedde aan de verdwenen Marokkaanse. 

Politieonderzoek
Naar aanleiding van de uitzending van Vermist kreeg de politie zo'n vijfentwintig tips binnen over de vermissing. Sommige daarvan zorgde er bij de politie voor dat de zaak meer en meer werd gezien als mogelijk misdrijf. Er kwam eindelijk een groter onderzoek, waarbij bepaalde mensen tegen het licht werden gehouden. Bijvoorbeeld ook haar echtgenoot Mo K., waar ze drie jonge kinderen mee had en mee samenwoonde aan de de A.P. van Dishoeckstraat in Mijdrecht

Betrokkenheid van dichtbij huis?
Mo K. had de schijn al meteen flink tegen. Hij was, toevallig of niet, een dag vóórdat Selma verdween net vrijgelaten uit de gevangenis. K. had een celstraf uitgezeten die hem nota bene was opgelegd wegens het mishandelen van zijn vrouw. Ook was de politie wel eens eerder bij het stel aan de deur gekomen wegens een echtelijke ruzie. Als klap op de vuurpijl zou Selma haar echtgenoot onlangs hebben betrapt met haar goede vriendin, en daardoor van hem willen scheiden. Diezelfde vriendin trok na de vermissing al snel in bij Mo om voor de drie kinderen te helpen zorgen. Allemaal bij elkaar opgeteld een reden om K. eens goed aan de tand te voelen.

Mo verklaarde aan de politie dat Selma die bewuste ochtend naar een curcus visagie in het Amsterdamse Holiday Inn zou zijn gegaan. En hoewel hij haar naar eigen zeggen nog had aangeboden om te brengen, wilde ze volgens hem liever met de bus. Het zou de laatste keer geweest zijn dat K. zijn echtgenote zou hebben gezien. Uit onderzoek bleek echter dat Selma al maanden niet meer op de visagie cursus was verschenen. K. zei te vermoedden dat ze hem had verlaten voor andere mannen, maar de familie van Selma wist zeker dat ze haar drie kinderen nooit vrijwillig zou hebben achtergelaten. 

Ander scenario
Selma kon echter ook slachtoffer zijn geworden van iemand anders. Het onderzoek naar haar leven wees uit dat de jonge moeder geregeld te vinden was in de Coconut Club in Rotterdam, waar ze naar verluid met Marokkaanse drugsdealers contact zou hebben. Ook zouden er criminelen over de vloer komen bij Selma en Mo thuis. De kans dat de Marokkaanse slachtoffer was geworden van iemand in het criminele milieu was dus ook aanwezig.

Huiszoeking
Op 16 januari 2006 begon de politie aan een onderzoek in- en buiten de woning van Selma Ameziane, aan de A.P. van Dishoeckstraat. Mannen gekleed in witte pakken zochten naar aanwijzingen, terwijl Mo K. en de kinderen tijdelijk ergens anders werden ondergebracht. Men zocht zoal onder de vloertegels naar bloedsporen, en in de tuin naar mogelijke grondverstoringen. De politie liet weten dat het onderzoek een aantal dagen zou duren, en dat ook Interpol zich inmiddels bezighield met het dossier. Of er nieuwe aanknopingspunten werden gevonden bleef onbekend. Het werd echter jarenlang ogenschijnlijk stil in de zaak. 

Arrestaties verdachten
De stilte werd op 2 juni 2009 keihard doorbroken toen de politie twee arrestaties verrichtte in de vermissingszaak. Op dinsdagochtend werd de inmiddels 32-jarige Mo K. uit IJselstein aangehouden, samen met zijn 24-jarige vriendin uit Lelystad. Het stel werd ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de verdwijning en dood van Selma Ameziane. Wat de politie precies had bewogen om het stel te arresteren werd niet bekend gemaakt. De twee kwamen uiteindelijk weer op vrije voeten. Vermoedelijk wegens gebrek aan bewijs. 

Signalement
Naam: Arhimou "Selma" Ameziane
Geboorteplaats: Beni Said, Marokko, 1978
Laatste woonplaats: A.P. van Dishoeckstraat in Mijdrecht

Uiterlijke kenmerken: 
Zwart (of geblondeerd) lang golvend haar in scheiding gedragen
Donkerbruine ogen
Kort stevig postuur
Moedervlekje rechts naast neus
Lichtgetinte huidskleur
Gouden kroon op één van haar kiezen

Tips en Informatie
De verdwijning van Selma is inmiddels al vele jaren oud, en haar familie heeft het nog altijd ontzettend moeilijk met de onwetendheid. Zij verdienen duidelijkheid. Daarom vraagt Stichting Coldcasezaken mensen die iets weten over deze verdwijning contact op de nemen via onderstaand tipformulier. U kunt desgewenst geheel anoniem blijven. Vult u dan geen contactgegevens in. 

Wij zorgen ervoor dat uw informatie terecht komt bij het juiste cold case team van de politie. Twijfel dus niet en neem nu alstublieft contact met ons op.

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit o.a. tijdschriften en nationale kranten(archieven) van b.v.. Panorama, De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina. Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.