Nederlandse Seriemoordenaars

Albert B. uit Schiedam
De toen 58-jarige Schiedammer, die in zijn buurt Nieuwland bekend stond als vriendelijke man die naar iedereen zwaaide, werd in 2017 door de politie opgepakt en na een reeks van rechtszaken tot een straf van 18 jaar cel veroordeeld door het gerechtshof in Den Haag. B. kreeg de straf wegens het mis-bruiken en daarna bruut vermoorden van de 45-jarige Berendina Stijger in 1990 en prostituee Garcia Hofland van 22 jaar oud in 1991. Bij beide vrouwen was de keel doorgesneden.

De drie andere (prostitutie)moorden waarmee hij door de politie in verband werd gebracht konden uiteindelijk niet aan hem worden toegeschreven. Toch zijn er veel mensen die Albert B. verdenken van het plegen van meer misdrijven (o.a. op Jeannette Sip uit Nijmegen). B. geeft zelf toe de vermoorde prostituees bezocht te hebben maar ontkent iets te maken te hebben met hun dood.

Tussen 1984 en 1990 werden er in Rotterdam 6 moorden gepleegd op (vaak aan drugsverslaafde) sekswerkers. De zaken zijn tot op heden onopgelost.
De moordenaar van o.a. Coby Toet (1984), Monique Eckhart (1986) en Daphne K. (1986) bleven onbekend.

Sjonny W.
Deze 48-jarige Amsterdammer kreeg in hoger beroep bijna 20 jaar celstraf voor de moord op drie prostituees (Mirela Mos (30), Monique Roossien (26) en Sabrina Oosterbeek (30))

 

In een spectaculair arrest heeft het gerechtshof de Amsterdamse huisschilder Sjonny W. (48) woensdag veroordeeld tot 19 jaar en 11 maanden plus tbs voor het doden en dumpen van drie vrouwen. Het gaat om de Roemeense prostituee Mirela Mos (30) in 2004, prostituee Monique Roossien (26) in 2003 én de in 2017 verdwenen Sabrina Oosterbeek (30). --- Daarmee gaat het hof veel verder dan de rechtbank, die maar één doodslag bewezen had geacht. Het hof ziet in W.’s ‘mensonwaardige handelen’ bevestiging van de ‘trekken van psychopathie’ die deskundigen zagen. De kans dat hij vanwege zijn stoornissen opnieuw in de fout zou gaan, acht het hof groot. W. heeft ‘geen enkel respect getoond’ voor het leven van de ‘kwetsbare jonge vrouwen’ en ‘onbeschrijflijk veel leed’ toegebracht aan de nabestaanden. Hij heeft geen enkele verantwoordelijkheid genomen voor zijn handelen. --

Overdag was Sjonny W. (46) een doodnormale huisschilder en klusjesman, maar ’s nachts was in zijn woningen in Amsterdam-Noord en, uiteindelijk, Zuidoost weinig normaal. Met de verslaafde vrouwen die hij aantrok, snoof én rookte hij cocaïne – wat extreem verslavend is – dronk hij sterke drank en had hij seks.

Daarna verdwenen ze.--  Hij is schilder, maar ook een gediplomeerd dakdekker en breed inzetbaar in de bouw. Als zzp’er verhuurt hij zich aan wie hem kan gebruiken. Bovendien heeft hij een koksopleiding. -- zijn zolderkamer aan de Mije­hof een stukje verderop in de Bijlmer. Op 27 juni 2017 wordt hij gearresteerd. Hij weerspreekt met klem dat hij Sabrina heeft vermoord. Haar lichaam wordt niet gevonden, ondanks uitgebreide zoekacties, ook door ploegen van de mobiele eenheid en groepen duikers, waarbij delen van de Gaasperplas en de Waterkant in Diemen worden uitgekamd. W. in zijn toenmalige appartement aan het Spreeuwenpark in Amsterdam-Noord, in de Vogelbuurt achter het IJplein.

Negen dagen later, op 15 november 2004, doet een medewerker van de milieupolitie een gruwelijke ontdekking. In vijf pakketten van vuilniszakken die in een plantsoentje in de Wamelstraat in Zuidoost bij een boom zijn gedumpt, zit een in stukken gesneden lichaam. Het blijkt van Mos. Buren zeggen dat ze W. kort voor de vondst van de lijkdelen op de gang met vuilniszakken hebben zien zeulen. Een ex zegt dat op zijn balkon in de dagen na Mos’ verdwijning stinkende vuilniszakken stonden. 

Peter C uit Heerlen