De cold case van Stefan Brants - Diepenbeek (BE) - 23-10-2010

Het was 22 oktober 2010 en computerprogrammeur Stefan Brants en zijn collega's van Valiant in Diepenbeek, hadden die dag deelgenomen aan een teambuildingsdag op hun werk. Het groepje besloot om 22:00 gezellig nog wat te gaan drinken. Rond de klok van 00:30 besloten ze er een eind aan te breien en zeiden elkaar gedag. De volgende ochtend om 07:30 ging een buurvrouw haar krantje uit de brievenbus halen toen ze plots haar buurman Stefan Brants op straat zag liggen. Hij was zwaargewond en niet meer bij bewustzijn. De vrouw belde het alarmnummer, en Stefan werd even later per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed de 39-jarige de volgende dag aan zijn verwondingen.

Onderzoek van politie
De politie en zijn nabestaanden hadden in het begin de indruk dat Stefan wellicht slachtoffer was geworden van een noodlottig ongeval. Maar toen uit autopsieonderzoek bleek dat hij een vierdubbele schedelbreuk had, werd dat scenario onwaarschijnlijk geacht. Recherche kwam er al snel achter dat Stefan die nacht nog honderd euro had opgenomen bij een geldautomaat bij het Axa-filiaal in de Kempenstraat. De automaat was praktisch bij hem om de hoek. 

Het begon er op te lijken dat Stefan wellicht was achtervolgd door iemand die hem het geld had zien pinnen. De dader moest zijn kans schoon hebben gezien om het slachtoffer voor zijn huis op een gewelddadige wijze te beroven. Een vierdubbele schedelbreuk en dus moord ten gevolge. Dat alles voor niet meer dan honderd euro. Dat het een plausibele uitleg voor wat er die nacht gebeurd was, werd extra bekrachtigd door de lege portefeuille die een paar meter naast het slachtoffer op de straat lag.   

Politie riep getuigen op die Stefan die avond of nacht nog hadden gezien, maar er kwamen geen bruikbare tips. De dood van Stefan Brants was één groot mysterie. De ouders wisten het zeker, hun zoon was vermoord. Hoewel de recherche dit niet met harde bewijzen kon bevestigen, wezen de feiten wel in die richting. Mocht het, tegen verwachting in, alsnog een ongeluk zijn geweest, dan was de bestuurder van het voertuig dat Stefan had aangereden ook strafbaar. Deze persoon zou dan hebben doorgereden na een verkeersongeval met dodelijke afloop. 

Informatie en tips
Ondanks dat er vele jaren voorbij zijn gegaan weten de nabestaanden van Stefan Brants nog steeds niet wat er is gebeurd en wie de dader kan zijn. De politie hoopt samen met hen nog steeds op antwoorden. Weet u meer van deze zaak? Ook al is het maar een klein detail, meld het dan alstublieft. Een klein puzzelstukje kan grote puzzelstukjes op de goede plek leggen. 


Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.