De cold case vermissing van Stefanie Blijd - Amsterdam -14-02-2011 

Op 14 februari 2011 zei Stefanie Blijd tegen haar man dat ze naar de methadonverstrekking ging bij het Weesperplein in Amsterdam. Daarna zou ze bij een vriend in de Bijlmer op bezoek gaan. Ze is nooit aangekomen op haar twee bestemmingen en niemand heeft ooit nog wat van haar vernomen. Ze is zeer waarschijnlijk slachtoffer geworden van een ernstig misdrijf.

Wie was Stefanie Blijd?
Stefanie is geboren in Baden-Württemberg, Duitsland. Ze was de dochter van een, aan de drugs verslaafde, moeder. Op 11-jarige leeftijd was Stefanie Blijd net als haar moeder verslaafd aan hard drugs. Ze verhuisde in 2005 op 22-jarige leeftijd naar de Nederlandse hoofdstad Amsterdam. Stefanie belde bijna iedere dag met haar moeder in Duitsland, en hoewel ze beiden een moeilijk leven leidden, hadden ze een erg goede band met elkaar.

Ze woonde samen met haar man aan de 1e Jacob van Campenstraat in de Pijp, Amsterdam. Daar probeerde ze haar leven op de rit te krijgen, maar dat was niet makkelijk voor de Duitse blondine. Ze was verslaafd aan heroïne, en kwam geregeld in geldnood door haar verslaving. Om haar drugs toch te kunnen betalen, prostitueerde zij wanneer dat nodig was. Ze noemde zichzelf ook wel eens Stefanie Geigl en Stefanie Amiti. 

Ondanks haar verslaving en onveilige prostitutiewerk deed Stefanie wel degelijk haar best om haar leven weer op de rit te krijgen. Ze meldde zich dagelijks bij de methadonpost bij het Weesperplein in Amsterdam, in een poging om van de heroïne af te komen. 

Onderzoek
Stefanie had een goede vriendin waarmee ze samen drugs gebruikte en prostitueerde. Haar naam was Sabrina Oosterbeek.
Samen waren ze de dag voor de verdwijning van Stefanie, bij een vriend in de Bijlmer op bezoek geweest. Ene Sjonnie W, schilder van beroep. Maar Stefanie en Sabrina kenden hem vooral als drugsdealer, en ze boden geregeld hun diensten bij hem aan in ruil voor drugs.

Toen Stefanie de dag na hun bezoek aan Sjonnie W. niet was komen opdagen bij de methadonpost, gaf Sabrina haar vriendin op als vermist. De politie sloot niet uit dat Stefanie vrijwillig verdwenen was om ergens een nieuw leven te beginnen, maar concludeerden al gauw dat dit scenario hoogst onwaarschijnlijk was. Ze had namelijk geheel tegen haar gewoonte in, haar mobiele telefoon, paspoort en pinpas niet meegenomen toen ze weg ging. Ook achtte haar familie het scenario niet realistisch.

De recherche richtte zich op de kennissenkring van Stefanie, maar kwam al snel van een koude kermis thuis. De meesten van haar vrienden en kennissen wisten amper nog wat zij anderhalf uur daarvoor hadden gedaan, laat staan wat er een paar dagen terug was gebeurd met een kennis. Het grotendeel hield zich alleen maar bezig met hun zoektocht naar drugs. Wat er om hun heen gebeurde interesseerde hen niet. Het onderzoek in de kenniskring heeft weinig tips opgeleverd.


Wel heeft de politie drugsdealer Sjonnie W. meerdere malen verhoord. En volgens de advocaat van W. linkt de politie hem met de  verdwijning van Stefanie. Hun vermoeden kon echter tot nu toe niet bewezen worden.


6 jaar na de verdwijning van Stefanie Blijd, werd haar vriendin Sabrina Oosterbeek ook vermist. De rechtbank achtte het in november 2021 bewezen dat Sjonnie W. haar had vermoord en kwijtgemaakt. Ook veroordeelde de rechtbank Sjonnie W. voor de moord op Monique Roossien (26) in 2003 en Mirela Mos (30) in 2004. Sjonnie W. kreeg 19 jaar en 11 maanden + TBS. Het lichaam van Sabrina is net als dat van Stefanie nooit teruggevonden. 

Door de veroordeling van Sjonnie W groeit het vermoeden dat hij iets met de verdwijning van Stefanie te maken heeft gehad. 

Aanwijzingen en tips
De verdwijning van Stefanie is na meer dan 10 jaar nog steeds niet opgelost. Haar familie is nog altijd op zoek naar antwoorden.
Met name haar moeder, maar ook haar oom en tante in Duitsland zijn nog dagelijks bezig met haar verdwijning.

Weet u meer van de vermissing van Stefanie? Meld uw informatie dan alstublieft. Zelfs als u denkt u dat het iets onbenulligs is.
Elk klein detail kan nieuw licht werpen op de zaak, en kan dus van belang zijn.

Neemt u contact op met de politie of anoniem met onze redactie.
Bel met de politie op nummer 0900-8844
U kunt ook bellen met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000
Als u liever een email stuurt kan dat ook, naar coldcase@politie.nl

U kunt uw informatie ook aan ons kwijt. Vult u dan onderstaand formulier in. Dat kan dus ook anoniem. Laat u dan de contact-gegevens velden leeg. Wij zorgen ervoor dat de informatie op de juiste plek komt. 

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials