De cold case vermissing van Stefanie Blijd - Amsterdam -14-02-2011 

Op 14 februari 2011 zei Stefanie Blijd tegen haar man dat ze naar de methadonverstrekking ging bij het Weesperplein in Amsterdam. Daarna zou ze bij een vriend in de Bijlmer op bezoek gaan. Ze is echter nooit aangekomen op haar twee bestemmingen en niemand heeft ooit nog wat van haar vernomen. Politie en achterblijvers vrezen dat Sefanie slachtoffer werd van een ernstig misdrijf. 

Over Stefanie Blijd?
Stefanie werd geboren in Baden-Württemberg, Duitsland. Ze was de dochter van een aan de drugs verslaafde moeder. Al op 11-jarige leeftijd was Stefanie net als haar moeder verslaafd aan hard drugs. Ze verhuisde in 2005 op 22-jarige leeftijd naar de Nederlandse hoofdstad Amsterdam. Stefanie belde daar bijna iedere dag met haar moeder in Duitsland. Want hoewel ze beiden een moeilijk leven leidden hadden ze een erg sterke band met elkaar.

In Amsterdam woonde samen met haar man aan de 1e Jacob van Campenstraat in de Pijp. Daar probeerde ze haar leven op de rit te krijgen, maar dat was niet makkelijk voor de Duitse blondine. Ze was verslaafd aan heroïne en kwam geregeld in geldnood door die verslaving. Om haar drugs toch te kunnen betalen prostitueerde zij wanneer dat nodig was. Ze noemde zichzelf ook wel eens Stefanie Geigl en Stefanie Amiti. 

Ondanks haar verslaving en onveilige prostitutiewerk deed Stefanie wel degelijk haar best om haar leven weer op de rit te krijgen. Ze meldde zich dagelijks bij de methadonpost bij het Weesperplein in Amsterdam, in een poging om van de heroïne af te komen.

Onderzoek
De politie ontdekte al gauw dat Stefanie een goede vriendin had waarmee ze samen drugs gebruikte en prostitueerde. Ze heette Sabrina Oosterbeek. De vriendinnen waren de dag voor de verdwijning van Stefanie bij een vriend in de Bijlmer op bezoek geweest, ene Sjonnie W. Hoewel W. huisschilder van beroep was, kenden de twee meiden hem vooral als drugsdealer. Ze boden geregeld hun diensten aan hem aan in ruil voor drugs.

Omdat Stefanie de dag na hun bezoek aan Sjonnie W. niet was komen opdagen bij de methadonpost, gaf vriendin Sabrina haar op als vermist. De politie sloot op dat moment niet uit dat Stefanie vrijwillig was verdwenen om ergens een nieuw leven te beginnen. Dit scenario werd echter al snel weer van tafel geveegd. Het leek de politie zeer onwaarschijnlijk dat Stefanie, geheel tegen haar gewoonte in, haar mobiele telefoon, paspoort en pinpas niet had meegenomen toen ze weg ging.

Het onderzoek werd in de eerste instantie gericht op de kennissenkring van Stefanie. Wellicht kon iemand uit deze kringen licht werpen op de zaak. De politie kwam echter al snel van een koude kermis thuis. De meesten van haar vriendinnen en kennissen wisten amper nog wat zij twee uur geleden hadden gedaan, laat staan wat er een paar dagen daarvoor was gebeurd met een kennis.Deze mensen hielden zich het grootste deel van hun dag bezig met het vinden van geld of drugs, en het interesseerde ze op zo’n moment niet wat er om hen heen gebeurde met anderen. Het onderzoek in de kennissenkring leverde dus weinig tips op.

Sjonnie W.
De politie richtte het vizier op Sjonnie W. Stefanie was de dag voor haar verdwijning immers nog bij hem langs geweest. Hij werd meerdere malen stevig aan de tand gevoeld, maar daarbij ontkende W. ook maar iets met de vermissing te maken te hebben. De politie kon geen enkel bewijs vinden voor zijn betrokkenheid.

Zes jaar na de verdwijning van Stefanie Blijd werd haar vriendin Sabrina Oosterbeek opeens vermist. In het onderzoek naar haar verdwijning kwam W. opnieuw bij de politie in beeld, en dit keer werd er genoeg bewijs gevonden om hem te laten veroordelen. De rechtbank achtte het in november 2021 bewezen dat Sjonnie W. de moord op Oosterbeek op zijn geweten had, en dat hij haar overblijfselen had weggewerkt. Hij werd daarnaast ook veroordeeld voor de moord op Monique Roossien (26) in 2003, en Mirela Mos (30) in 2004. Sjonnie W. kreeg 19 jaar en 11 maanden + tbs met dwangverpleging. Het lichaam van Sabrina werd net als dat van Stefanie nooit teruggevonden.

Bewijs dat hij iets met de vermissing van Stefanie te maken had werd dus nooit gevonden, maar door de drie andere veroordelingen bleven veel mensen hem ervan verdenken.  

Aanwijzingen en tips
De verdwijning van Stefanie is na meer dan 10 jaar nog steeds niet opgelost. Haar familie is nog altijd op zoek naar antwoorden.
Met name haar moeder, maar ook haar oom en tante in Duitsland zijn nog dagelijks bezig met haar verdwijning.

Weet u meer van de vermissing van Stefanie? Meld uw informatie dan alstublieft. Zelfs als u denkt u dat het iets onbenulligs is.
Elk klein detail kan nieuw licht werpen op de zaak, en kan dus van belang zijn. Twijfel dus niet en kom met uw verhaal naar voren.

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials