De cold case vermissing van Stefanie Blijd - Amsterdam -14-02-2011 

Op 14 februari 2011 zei Stefanie Blijd haar echtgenoot gedag en vertrok ze naar de methadon-verstrekking bij het Weesperplein in Amsterdam. Daarna zou ze nog even langsgaan bij een vriend in de Bijlmer, had ze tegen hem gezegd. Echter kwam Stefanie op beiden bestemmingen nooit aan en heeft niemand ooit nog wat van haar vernomen.

De politie en haar achterblijvers zijn bang dat de 28-jarige slachtoffer is geworden van een ernstig misdrijf. 

Over Stefanie Blijd?
Stefanie werd geboren in Baden-Württemberg, Duitsland. Ze was de dochter van een aan de drugs verslaafde moeder, met als resultaat dat ze al op 11-jarige leeftijd aan hard drugs verslaafd was. Ze verhuisde in 2005 op 22-jarige leeftijd naar de Nederlandse hoofdstad Amsterdam. Stefanie belde daar bijna iedere dag met haar moeder in Duitsland, want hoewel ze beiden een moeilijk leven leidden hadden ze een erg sterke band met elkaar.

In Amsterdam woonde ze samen met haar man aan de 1e Jacob van Campenstraat in de Pijp. Daar probeerde ze haar leven op de rit te krijgen, maar dat was niet makkelijk voor de Duitse blondine. Ze was verslaafd aan heroïne en kwam geregeld in geldnood door die verslaving. Om haar drugs toch te kunnen betalen prostitueerde zij wanneer dat nodig was. Ze noemde zichzelf in dat wereldje ook wel eens Stefanie Geigl en Stefanie Amiti. 

Ondanks haar verslaving en onveilige prostitutiewerk deed Stefanie wel degelijk haar best om haar leven weer op de rit te krijgen. Ze meldde zich dagelijks bij de methadonpost bij het Weesperplein in Amsterdam, in een poging om van de heroïne af te komen.

Onderzoek
De politie probeerde er na de vermissing achter te komen wie Stefanie precies was, en wat haar gewoonten waren. Het bleek dat ze een goede vriendin had waarmee ze samen drugs gebruikte en ook prostitueerde. Ze heette Sabrina Oosterbeek, en samen waren de meiden een dag vóór de verdwijning van Stefanie bij een vriend in de Bijlmer langs geweest. Een huisschilder van beroep, maar vooral ook drugsdealer. Sjonnie W. ruilde geregeld drugs in voor hun erotische diensten.

Omdat Stefanie de dag na hun bezoek aan W. niet was komen op de methadonpost gaf Sabrina haar op als vermist. Op dat moment sloot de politie het scenario niet uit dat de Duitse vrijwillig was verdwenen met de bedoeling elders een nieuw leven te beginnen. Echter toen bleek dat Stefanie geheel tegen haar gewoonte in haar mobieltje, paspoort en pinpas niet had meegenomen werd die theorie al snel van tafel geveegd.

Het onderzoek werd in de eerste instantie gericht op de kennissenkring van Stefanie. Helaas waren haar vrienden en kennissen niet van veel waarde voor de politie toen bleek dat de meesten van hen zich vooral en alleen bezig hielden met het vinden van geld of drugs. Bij hen was weinig interesse voor andere zaken, en niemand in deze groep wist het onderzoek van interessante informatie te voorzien.

Sjonnie W.

Omdat Stefanie de dag voor haar verdwijning nog bij Bijlmerbewoner Sjonnie W. was langs geweest ging men ook bij hem langs. Hij werd meerdere malen stevig aan de tand gevoeld over de zaak, maar ontkende iedere keer iets met de vermissing te maken te hebben. De politie kon geen bewijs vinden voor zijn betrokkenheid.

Zes jaar na de verdwijning van Stefanie Blijd bleek Sabrina Oosterbeek ook ineens te zijn vermist.
In het onderzoek naar haar verdwijning kwam W. opnieuw bij de politie in beeld, en deze keer vond zij genoeg bewijs om hem te laten veroordelen. De rechtbank achtte het in november 2021 bewezen dat Sjonnie de moord op Sabrina op zijn geweten had en dat hij haar overblijfselen had weggewerkt. W. werd daarnaast óók veroordeel voor de moord op Monique Roossien (26) in 2003 en Mirela Mos (30) in 2004. Sjonnie W. kreeg 19 jaar en 11 maanden + tbs met dwangverpleging.

Het lichaam van Stefanie werd nooit gevonden, net als de resten van haar vriendin Sabrina. Bewijs dat W. iets te maken had met de vermissing van Stefanie werd nooit gevonden, maar door de drie andere veroordelingen bleven de meeste mensen hem er wel van verdenken.

Aanwijzingen en tips
De verdwijning van Stefanie is na meer dan 10 jaar nog steeds niet opgelost. Haar familie is nog altijd op zoek naar antwoorden.
Met name haar moeder, maar ook haar oom en tante in Duitsland zijn nog dagelijks bezig met haar verdwijning.

Weet u meer van de vermissing van Stefanie? Meld uw informatie dan alstublieft. Zelfs als u denkt u dat het iets onbenulligs is.
Elk klein detail kan nieuw licht werpen op de zaak, en kan dus van belang zijn. Twijfel dus niet en kom met uw verhaal naar voren.

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak met uw volgers. Volg ons ook op onze socials en word lid van onze groep op Facebook.

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.