De cold case van baby Sterre van de Laarakker - Liempde - 22-04-2012
Op zondag 22 april 2012 deed een voetganger rond 07:30 uur een verschrikkelijke ontdekking bij het viaduct dat de Dommel doorgang biedt, onder de Laarakkerweg en snelweg de A2 in Liempde. In een grijze vuilniszak naast het water bleek het levenloze lichaampje te liggen van een baby'tje. De passant schakelde direct de politie in.
Eenmaal ter plaatse zette de politie de omgeving af en startte zij een groot onderzoek. De politie liet de toegesnelde pers weten dat er nog geen duidelijke aanknopingspunten waren en dat de identiteit van de moeder van de baby niet bekend was.
Politieonderzoek
Er werd een rechercheteam opgezet van twintig rechercheurs die zich dagenlang met de zaak zouden gaan bezighouden. In de hoop op aanwijzingen over de identiteit van de ouders zochten zij de gehele omgeving af waarbij het team o.a. hulp kreeg van politiehelikopters. Rechercheurs spraken met mensen die zich in de omgeving bevonden van de vindplaats. Gehoopt werd dat mensen iets was opgevallen die ochtend. En dat bleek het geval: diezelfde dag nog meldde zich een vrouw bij de politie in Liempde. Naar eigenzeggen was zij op vrijdagavond aangesproken door een vrouw die verward op haar overkwam en die verkondigde dat ze 'iets ergs' had gedaan en hulp nodig had. De politie ging uiteraard naar de vrouw opzoek, maar wist haar niet te traceren.
Dringende hulp
Ondertussen werd het levenloze babylijkje onderworpen aan een forensisch onderzoek. Het bleek om een voldragen meisje te gaan, die na haar geboorte nog had geleefd. Twee dagen na de vondst van het kindje liet de politie weten dat de sectie op het lichaam had aangetoond dat de moeder mogelijk 'dringende medische hulp nodig' had. Wat de reden precies was werd niet bekend gemaakt. Ook werd niet bekend gemaakt wat de doodsoorzaak van het meisje was.
Posters en flyers
Hoewel er na uitzendingen van o.a. tv programma's Bureau Brabant en Opsporing Verzocht diverse tips binnenkwamen besloot het rechercheteam over te gaan op het ophangen en uitdelen van posters en flyers waar vragen op stonden over het babylijkje. De media meldde dat de politie veel medewerking kreeg en dat er o.a. posters waren opgehangen bij winkels, cafés, snackbars, restaurants en andere bedrijven in Boxtel en Liemde. Ook zouden er flyers aan huis worden verspreidt en lichtkranten worden geplaatst waarin mensen werden opgeroepen zich als getuige te melden als zij iets bijzonders hadden gezien in de buurt van de vindplaats van de baby of informatie hadden over haar moeder. De moeite werd beloond toen er zich meerdere getuigen kwamen melden.
Naam en begrafenis
Het komt helaas vaker voor dat ergens in Nederland een dode baby wordt aangetroffen. In zo'n geval is de gemeente verantwoordelijk voor de begrafenis van het kindje, en is het aan de burgemeester om het een naam te geven. Burgemeester Frank van Beers noemde de baby Sterre van Laarakker. De voornaam verwees naar de avond van de vondst, waarop opvallend heldere sterren aan de hemel stonden. Gemeente Boxtel opende een condoleanceregister waar 229 mensen op soms zeer emotionele wijze hun laatste eer bewezen aan Sterre. Ze werd op 16 mei 2012 in aanwezigheid van o.a. de burgemeester, gemeente-medewerkers en politieagenten begraven op begraafplaats Munsel (Boxtel). Op het moment van de begrafenis was het onderzoek naar de identiteit van de moeder nog in volle gang.
Speciale website
Begin mei richtte de politie Sterre2012.nl op, waarop zij informatie over het onderzoek deelde en bezoekers vroeg om informatie. Er stonden ook gerichte vragen die voor meer duidelijkheid konden zorgen. De getuigenoproep was te lezen in diverse talen zoal Pools, Arabisch en Turks. Het publiek kon ook verschillende (lucht) foto's aanklikken om de vindplaats beter te bekijken. Inmiddels waren er in korte tijd al meer dan vijftig tips binnengekomen, die de politie vervolgens nauwkeurig onderzocht.
Opzoek naar antwoorden
Op 14 mei meldde Omroep Brabant dat het 20-koppige rechercheteam opzoek was naar de eigenaar van de handdoek die destijds bij het babylijkje was aangetroffen. Het was vast komen te staan dat het om een type handdoek ging dat meestal niet door particulieren in bezit was. In plaats daarvan zou dit type handdoek eerder te vinden zijn geweest bij sauna's, sportscholen, kappers, benzinestations en fysiotherapiepraktijken. Op het label van de handdoek stond 'Global Online Trade'. De politie in België en Duitsland hielpen mee in het onderzoek naar de handdoek.
De Nederlandse politie probeerde ondertussen contact te krijgen met (sport)vissers die rond 22 april hadden gevist bij de visvijver in de buurt van de vindplaats. Ook liet zij weten opzoek te zijn naar de inzittenden van een auto die op de avond van 21 april 2012 onder het viaduct van de A2 zou hebben gestaan. De wagen leek volgens de media op een Volkswagen Caddy.
In de hoop op antwoorden vanuit België vroeg de politie aldaar ook aandacht voor de zaak. De moeder van Sterre zou mogelijk van Belgische afkomst zijn geweest, maar de oproep leverde niets op.
DNA-onderzoek
In Nederland werd de hoop gevestigd op een DNA-verwantschapsonderzoek dat, hoewel er maar 1% kans was, wellicht een oom of tante kon aanwijzen in de DNA-databank. Een woordvoerder van Justitie bevestigde in mei 2013 dat een officiële aanvraag hiervoor inmiddels gedaan was. Het Nederlands Forensisch Instituut heeft het onderzoek volgens Stichting Coldcasezaken na tien jaar nog steeds niet uitgevoerd. Wij dringen er als stichting op aan dat een verwant-schapsonderzoek mogelijk zal leiden naar de identiteit van de ouders van Sterre, en hopen dringend dat het NFI het alsnog kan doen.
Tips en Informatie
Sterre van de Laarakker zou inmiddels een brugklasser zijn geweest. Een puber die samen met haar vriendinnetjes over leuke jongens zou roddelen, een gezonde meid die zou dromen over verre reizen, een succesvolle carrière of een eigen gezinnetje in de verre toekomst. Helaas kwam het nooit zo ver, en ligt ze in een kindergrafje te rusten van een leven dat nog niet eens echt was begonnen. Stichting Coldcasezaken hoopt dat er mensen zijn die denken te weten wie de ouders zijn van Sterre. Als u iets over hun identiteit weet, laat het ons dan nu weten via ons (anonieme) tipformulier. Wij zorgen ervoor dat het op de juiste plek terecht komt.
Bent u de moeder van Sterre? Verzamel dan alstublieft al uw moed bij elkaar en neem contact met ons op. Uw kindje verdiend het. Twijfel niet.
Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC etc. Op deze pagina maken wij in het bijzonder gebruik van artikelen van OmroepBrabant. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina
Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.