De cold case van Theo van Berlo - Helmond - 25-11-2007
Voormalig kroegeigenaar Theo van Berlo besloot op zaterdagavond 24 november 2007 nog even langs het Stadscafé aan de Marktte te gaan om er een leuke avond van te maken. Het was zijn stamkroeg, en hij had die avond een aantal gezellige gesprekken met mensen gehad, die vaak over zijn passie voor muziek gingen. Aan het einde van de avond had Theo aardig wat biertjes achterover geslagen toen hij het cafe verliet om aan zijn korte wandeling naar huis te beginnen, aan de Klaverhof.
Hoewel de kroegeigenaar zijn klanten had gewaarschuwd om niet via de Heistraat naar huis te lopen, deed Theo dat toch. Het advies om de straat te vermijden kwam nadat er meerdere overvallen hadden plaatsgevonden in de Heistraat. Ook twee klanten van het Stadscafé waren op gewelddadige manier bestolen van hun sieraden. Theo had waarschijnlijk geen zin om in beschonken toestand een omweg te maken om thuis te komen. Hij kwam echter nooit aan, en was wekenlang vermist. Zijn bezorgde familie bewogen samen met de politie hemel en aarde om hem te vinden, maar hij leek spoorloos verdwenen. Zelfs een zoekactie met speurhonden en duikers leverde niets op.
Op 9 januari 2008, zes weken nadat Theo vermist raakte, zag een vrachtwagen-chauffeur een lichaam drijven in de Zuid-Willemsvaart, bij de sluis tussen Helmond en Aarle-Rixtel. Het was dat van Theo van Berlo. Hij bleek onderweg naar huis slachtoffer te zijn geworden van een gewelddadige roofoverval.
Sectie op het lichaam
Een patholoog-anatoom richtte sectie op het lichaam van Theo en stelde vast dat het slachtoffer een breuk in zijn strottenhoofd had, en ook een kneuzing op zijn wang. Of Van Berlo was overleden aan deze verwondingen kon de specialist niet met zekerheid zeggen. Hij sloot niet uit dat Theo vanwege hartfalen was overleden ten gevolge van de harde klap die hij tegen zijn hoofd had gekregen. Een hartspierontsteking die hij al voor het incident had opgelopen kon de onderliggende reden zijn geweest van een hartritmestoornis. De kans op hartfalen kon bovendien zijn vergroot door de ± vijftien biertjes die Theo op de bewuste avond had gedronken. De patholoog meldde verder dat hij dood door verdrinking zeer onwaarschijnlijk achtte.
Politieonderzoek
In de weken vóór de vondst van het lichaam van Theo was de politie al opzoek gegaan naar een aantal jongeren die wellicht meer wisten over zijn verdwijning. Een getuige had namelijk gezien en gemeld hoe Theo op de avond van de moord door een groepje jongens was overvallen. Het gebeurde allemaal op een afstand van nog geen 200 meter van zijn huis, ter hoogte van het To Hölscherplein. Theo was volgens de getuige na de overval weer opgestaan, maar even later weer neergevallen. De politie werd gebeld en was snel ter plaatse, maar van het groepje jongens of van Theo was geen spoor meer te bekennen. Later zou blijken dat de overvallers 190 euro hadden buitgemaakt en dat zij ook de mobiele telefoon van Theo hadden meegenomen.
Toen het lichaam van Theo zes weken na zijn vermissing werd aangetroffen schakelde de politie meteen de technische recherche in om de vindplaats te controleren op aanwijzingen en eventuele sporen van de dader(s). Er werd ook een politiehelikopter ingeschakeld om foto's van bovenaf te maken. De politie maakte niet bekend of er ondanks de vele weken die er overheen waren gegaan nog sporen konden worden achterhaald.
In de maanden die volgden werd er door de recherche o.a. een buurtonderzoek verricht, gepraat met mogelijke getuigen en ook naar bloedsporen gezocht op het To Hölscherplein, wellicht in de hoop op een DNA-spoor van één van de overvallers. Ook riep de politie mensen op om zich te melden als zij in de nacht van 24 op 25 november 2007 iets bijzonders waren opgevallen. Daarnaast werden slachtoffers die ook waren overvallen -en die daar nog geen aangifte van hadden gedaan- gevraagd zich eveneens te melden.
Maanden gingen voorbij waarin er ijverig werd gezocht naar aanwijzingen, aanknopingspunten en de groep jongeren die de overval hadden gepleegd op de avond van de moord. Ook tv programma's zoals Bureau Brabant en Opsporing Verzocht hielpen mee en besteedden aandacht aan de zaak. Het leverde diverse tips op die het 25-koppige rechercheteam allemaal onderzocht.
Arrestaties van meerdere verdachten
Het harde werken werd beloond toen de recherche het groepje overvallers uit de Heistraat op het spoor kwam via de gestolen telefoon van Theo. In de week van 16 april 2008 arresteerde de politie drie mannen van 19, 20 en 22 uit Helmond. Zij werden ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de moord. Diezelfde week werd er nog een 20-jarige man ingerekend. Hij werd ervan ver-dacht de mobiele telefoon te hebben gestolen en te hebben doorverkocht.
In de weken erna werden er nog véél meer arrestaties verricht. Maar liefst twintig mensen werden er in totaal aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Theo. Het waren allen mannen van tussen de 18 en 28 jaar oud. De politie verrichte tegelijkertijd diverse huiszoekingen bij de verdachten, en nam daarbij computers en telefoontjes in beslag. Ook werd er een voertuig meegenomen voor technisch onderzoek.
De 20-jarige hoofdverdachte bekende Theo tegen zijn hoofd te hebben geslagen. Hij zou dit gedaan hebben omdat hij geld nodig had om uit te gaan in Venray. Theo was die nacht aangeschoten en leek daarom waaschijnlijk een gemakkelijke prooi. Volgens de verdachte waren ze Van Berlo met z'n vieren vanaf café Adas gevolgd tot aan het To Hölscherplein, waar de hoofdverdachte zo'n harde klap tegen het hoofd van Theo had gegeven dat hij daarbij was neergevallen. Na de overval zei de hij naar huis te zijn gegaan om te slapen, terwijl de andere drie op weg gingen naar Venray om daar te stappen.
Uitspraak: Lage gevangenisstraffen
De vier verdachten gaven toe dat ze Theo hadden overvallen, maar ontkenden allenvier iets te maken te hebben gehad met de raadselachtige dood van het slachtoffer. Er kwam een rechtszaak. En hoewel de eis van het Openbaar Ministerie een stuk hoger was, vielen de straffen bij het hof erg laag uit. De uiteindelijke uitspraak luidde dat de hoofdverdachte schuldig was bevonden aan diefstal met geweld, en dat hij daarvoor één jaar en vier maanden gevangenisstraf kreeg opgelegd. Een tweede verdachte moest een jaar naar een jeugdgevangenis. Het waren tegenvallend lage straffen omdat de rechtbank niet bewezen achtte dat Theo van Berlo als gevolg van de beroving was overleden. Alle verdachten waren vrijgesproken van moord.
Inzet familie
De vrijspraak viel de familie zwaar. Zij hadden op antwoorden gehoopt, maar hadden die niet gekregen. Tien jaar na de dood van Theo deed zoon Daniël een oproep op zijn social media account. Daarin vroeg hij mensen contact op te nemen als zij informatie hadden over wat er in de nacht van 24 op 25 november 2007 was gebeurd. Hij zei nog elke dag bezig te zijn met de dood van zijn vader, en dat zijn oproep hem niet eens ging om wraak, maar om verwerking. Daniël sprak zijn hoop uit dat de dader wellicht wroeging zou hebben gekregen van de moord op zijn vader. Eerder had hij ook al een beloning uitgeloofd voor de gouden tip, en honderden flyers bezorgd waarin gevraagd werd om duidelijkheid.
Informatie en tips
De nabestaanden van Theo van Berlo hebben het nog altijd heel erg moeilijk met zijn dood. Ze staan er letterlijk mee op, en gaan er mee naar bed. Zij verdienen het om te weten wat er met hun vader, en echtgenoot is gebeurd. Weet u wat er die bewuste nacht heeft plaatsgevonden? Of heeft u wellicht iets van iemand gehoord? Laat het dan alstublieft nu weten. Belangrijk: U bent niet strafbaar als u jarenlang informatie achterhoudt. Twijfel dus niet en neem contact op.
Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.
U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.
Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina
Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.