De cold case van Viktor Jajčanin - Zagorje - 08-12-2016

Viktor Jajčanin vertrok op 7 december 2016 naar Kroatië, het land waar hij 63 jaar eerder was geboren. Twee dagen voordat hij vertrok had Viktor een Ford Focus aangeschaft waarmee hij zijn reis zou gaan maken. Vanuit Amsterdam reed hij in één stuk door naar het Zuidoost-Europese land, waar hij op 8 december aankwam in het plaatsje Kraj Gornji, in de gemeente Zagreb.

'S avonds besloot Viktor vermoedelijk van zijn lange reis bij te komen met een glaasje alcohol in het plaatselijke restaurantje Caffe Bar aan de Ul Pavla Stoosa 10 in Dubravica.
Waarschijnlijk wilde hij na een paar drankjes doorrijden naar een vriend van hem in Rozga, dat in dezelfde gemeente lag.

De auto van Viktor werd een dag later echter verlaten teruggevonden in het nabijgelegen dorpje Pologi. Er was geen spoor van de 63-jarige te vinden. Pas 
op 25 april 2020 werd zijn stoffelijk overschot gevonden in een septic tank naast een huis in Rozga.

Over Viktor Jajčanin
Viktor werd geboren in Split, een bekende badplaats en tevens grote stad aan de Adriatische kust in Kroatië. In de jaren zeventig leerde hij in Duitsland zijn toekomstige vrouw kennen, en samen verhuisde het stel in de jaren tachtig naar Nederland. Het echtpaar kwam in Amsterdam te wonen, waar zij drie kinderen kregen, twee zoons en één dochter. Viktor verdiende de kost als kok.

Een dieptepunt in het leven van Viktor was de scheiding van zijn vrouw in 2013. Door deze gebeurtenis raakte hij aan de drank. Volgens zijn dochter was het geen aangename man na het drinken van alcohol. Hij zou namelijk nogal verbaal worden met een slok op. 

Politieonderzoek
Nadat Viktor vermist raakte stak de Kroatische politie volgens een oud rechercheur uit het land maar weinig moeite in het onderzoek naar zijn verdwijning. Er zou zo'n twee dagen naar de Kroaat zijn gezocht, waarbij er o.a. een vermissingsoproep werd gedaan. Frappant was dat de politie wel degelijk in de bewuste septic tank had gezocht naar een lichaam, maar dat zij niets hadden aangetroffen. Dat kwam vermoedelijk omdat de rechercheurs de beerput alleen maar controleerden door met lange stokken te prikken. Als zij de tank in plaats daarvan hadden leeggepompt was het stoffelijk overschot van Viktor vier jaar eerder al aangetroffen, namelijk in de dagen na zijn verdwijning. In dat geval had een onderzoek naar de moord -of ongeluk- veel meer kans van slagen gehad. Omdat het lichaam van Viktor zo lang in de septic tank lag, was een gedegen onderzoek vermoedelijk onmogelijk.

Een ongeluk?
De Nederlandse en Kroatische politie lieten na de vondst van het lichaam van Viktor weten samen te zoeken naar de reden achter zijn dood. Later kwam naar buiten dat de politie in Kroatië dacht aan een ongeluk, en niet aan een misdrijf. Zijn familie trok die voorbarige conclusie meteen in twijfel. Viktor had zijn auto zoals het erop leek in grote haast verlaten. Hij had daarbij zijn mobiele telefoon, geld en notabene zelfs zijn bril in de wagen laten liggen. De portier stond overigens ook nog open. Op z'n minst verdachte omstandigheden dus.

Het schuurtje met binnenin de septic tank / beerput

Media aandacht
Omdat het Nederlandse, en vooral ook het Kroatische politieonderzoek geen zoden aan de dijk zetten, vroeg de politie in ons land aandacht voor de zaak in het tv programma Opsporing Verzocht. In vijf minuten kwam het hele dossier voorbij, en vroeg een politiewoordvoerder aan de Kroatische gemeenschap om hulp. Wellicht had Viktor iemand verteld over het doel van zijn reis naar Kroatië, of wie hij daar zou bezoeken. De uitzending van het programma zorgde niet voor de gouden tip. 

Cold case kalender
De politie zette de zaak in 2020 op de cold case kalender. Deze werd een aantal jaren uitgedeeld in de gevangenis en TBS-klinieken en zorgde soms voor tips van gedetineerden. In dit geval zorgde het niet voor een doorbraak. 

Informatie en tips
Viktor is al meer dan zes jaar overleden, en zijn kinderen en overigens ook vijf kleinkinderen hebben recht op antwoorden. Zij willen heel graag weten wat er met hun vader, opa is gebeurd. Weet u iets over de dood van Viktor Jajčanin? Laat het dan alstublieft nu weten.

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Vooral ook als u uit de Kroatische gemeenschap komt, of in Amsterdam / Kroatië woont. Dank u wel

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.