De cold case van Wijtske Bauer-Hiemstra - Groningen - 19-07-1986

Zaterdag 19 juli 1986 deed een voorbijganger in het Groningse dorpje Garmerwolde een gruwelijke ontdekking. Bij kanaal het Damsterdiep zag diegene namelijk een lichaam in het water drijven. Het was meteen duidelijk dat de persoon in het water niet meer in leven was. Na onderzoek bleek het 't stoffelijk overschot te zijn van de 34-jarige Wijtske (uitgesproken als Wietske) Bauer-Hiemstra


De uit Leeuwarden afkomstige Wijtske was gehuwd en was de moeder van twee kinderen. Op woensdagavond 16 juli 1986 liet ze haar gezin weten een avondje te gaan stappen in de stad. Ze had beloofd de volgende dag vóór het avondeten weer thuis te zijn, waarop ze vervolgens tussen 20:00-22:00 uur vertrok richting het uitgaanscentrum in Groningen. 

Wijtske werd die avond voor het laatst gezien in café De Schakel, in de Peperstraat 27A in Groningen. 

De afstand tussen café De Schakel en het begin van kanaal Damsterdiep. Met de auto 7 minuten - lopend 30 minuten

Raadsel 
De recherche deed haar uiterste best om de zaak tot een oplossing te brengen. Zo hadden ze het vermoeden dat Wijtske om het leven is gebracht in een flatwoning in de Groninger wijk Lewenborg. Zij spraken in het jaar van de moord met twee mogelijke verdachten, B. van de W. en H.B.C, maar konden niet genoeg bewijs vinden tegen de twee.

De jaren vlogen voorbij zonder veel beweging in de zaak. Er werd in 2001 oud DNA materiaal naar het Nederlands Forensisch Laboratorium (NFI) gestuurd voor nieuw onderzoek. Nieuwe technieken zouden misschien voor de broodnodige doorbraak kunnen zorgen, maar ook dat gebeurde niet. Het jaar daarop, in 2002, werd er opnieuw een verdachte ondervraagd. De politie kreeg ook deze keer de zaak niet rond. 

In een ultieme poging de zaak op te lossen, plaatste de politie de zaak op haar jaarlijks terugkerende cold case kalender. Deze wordt o.a. uitgedeeld in gevangenissen en TBS klinieken. Daarmee hopen zij dat er iemand opstaat met nieuwe informatie. Dat is echter tot op heden niet gebeurd.


Informatie en tips
De politie en nabestaanden van Wijtske weten nog steeds niet wat er met haar gebeurd is. Het zorgt na al die jaren nog steeds voor veel verdriet voor haar familie en vrienden. Weet u iets over deze zaak te melden? Met wie was Wietske bijvoorbeeld op de avond van haar dood? Waar zou ze die nacht slapen na het stappen? Als u ook maar iets weet, meld het dan. De familie zal u eeuwig dankbaar zijn.

Neemt u alstublieft contact op met de politie of onze redactie.
Bel met de politie op nummer 0900-8844
U kunt ook bellen met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000
Als u liever een email stuurt kan dat ook, naar coldcase@politie.nl

U kunt uw informatie ook aan ons kwijt. Vult u dan onderstaand formulier in. Dat kan ook anoniem. Laat dan de contactgegevens velden leeg, dan bent u gegarandeerd anoniem. Meld wel even om welke zaak het gaat.
Wij zorgen ervoor dat de informatie op de juiste plek komt. 

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials