De cold case van Yvonne Honders - Burgerveen - 01-03-1990
Op 1 maart 1990 fietste een werknemer van een bollenkwekerij aan de Aalsmeerderweg in de Haarlemmermeerpolder naar zijn werk, toen hij opeens iets vreemds zag liggen in een ondiep slootje. Toen hij stopte om beter te kijken zag hij dat het 't half naakte lichaam was van een vrouw. Het bleek te gaan om de 44-jarige Yvonne Honders. Ze was door verdrinking om het leven gekomen en de politie sloot niet uit dat het om een misdrijf ging.
Politieonderzoek
Op het lichaam van Yvonne waren een aantal kleine verwondingen zichtbaar. O.a. haar knieën, linkeroog en linkerheup waren beschadigd. Voor haar dood had Honders haar middelvinger gebroken, waardoor deze was gespalkt op het moment van haar dood. Yvonne bleek ook aardig wat alcohol te hebben gedronken op de avond van haar overlijden. Ze had een promille van 2,2.
De vrouw werd zo'n vijftien meter van een bruggetje gevonden, waarbij ze alleen nog een trui en een sok aan had. Haar laarzen stonden in het midden van de bemodderde brug, en haar legging werd aan de overkant van de sloot aangetroffen. Opvallend was dat de recherche nergens voetsporen van haar wist te vinden, en dat de onderkant van de laarsjes, ondanks de modder op de weg, niet onder de prut zaten. Ze had vermoedelijk helemaal niet op de brug gestaan. Er werd wel een kniespoor gevonden, en ook een afdruk van haar gespalkte linkerhand.
Wilde nacht
Om een beter beeld te krijgen van wat er die bewuste avond was gebeurd, sprak de recherche met de nabestaanden van Yvonne, en diverse andere mensen. De 44-jarige bleek nogal een feestbeest te zijn die regelmatig in het Amsterdamse nachtleven te vinden was. In de nacht van haar dood, bleek ze rond 03:30 een kroeg genaamd De Willemsbar te zijn binnengegaan. Daar was ze met twee mannen aan de praat geraakt, waarmee ze om een uur of 04:45 het café verliet om met z'n drietjes opzoek te gaan naar een andere kroeg. Daarbij gebruikten ze de auto van een van de heren.
De politie liet aan de hand van getuigenverklaringen een compositietekening maken van een van de mannen.
De onbekende mannen meldden zich
Op zondag 4 maart meldden de twee mannen waarmee Yvonne was meegegaan zich vrijwillig op het politiebureau. Het ging om de 35-jarige K. en een 31-jarige S. Ze kwamen met het verhaal dat ze na het bezoek aan De Willemsbar een eindje waren gaan rijden omdat Yvonne met S. op de achterbank wilde vrijen. K. zat achter het stuur en reed de auto naar de Haarlemmermeerpolder, waar hij de wagen volgens hun verklaring parkeerde op een bruggetje langs de Aalsmeerderweg. Daar bedacht Yvonne zich echter opeens en zou ze haar interesse in S. compleet zijn verloren, waarop ze boos de auto was uitgestapt. De mannen reden daarna beduusd terug naar Amsterdam. Daar at het duo nog een broodje in een broodjeszaak.
Recherche ging na deze verklaring naar de broodjeszaak om verhaal te halen. Daar verklaarde een medewerker dat de twee daar inderdaad een broodje hebben gegeten en dat ze erg gespannen overkwamen. De mannen zouden druk met elkaar in gesprek zijn geweest en spraken volgens de medewerker op fluistertoon.
Aanhouding twee verdachten
Beiden mannen werden kort na de verklaring van de medewerker aangehouden. De twee verdachten kwamen met wisselende verklaringen waarbij soms werd bekend te hebben gelogen om het huwelijk van een van beiden te beschermen. Uiteindelijk zeiden ze beiden seks te hebben gehad met Yvonne, tot ze ineens uit de auto stapte omdat ze van gedachten was veranderd.
Alle twee ontkenden ze iets met de dood van Yvonne te maken te hebben gehad. Volgens hen was ze nog springlevend toen ze haar op het bruggetje achterlieten. Er werd nog geopperd dat ze misschien haar evenwicht was verloren bij het aantrekken van haar broek, en dat ze op die manier in het water terecht was gekomen.
In het proces-verbaal werd een opmerkelijke uitspraak genoteerd van S., die toen hij naar de wc werd geleid zou hebben gezegd: "Als ik vertel wat er precies op de brug is gebeurd, dan ben ik lange tijd van straat."
Ondanks deze, en nog een aantal andere aparte uitspraken, werden de twee mannen kort daarna vrijgelaten en verdwenen zij uit het vizier van de recherche. Er was te weinig bewijs om ze nog langer vast te houden.
Cold case zaak
En zo kwam er een einde aan de zoektocht, want de politie was na de vrijlating van de twee toenmalige verdachten niet in staat om nog andere aanknopingspunten te vinden in de zaak. Tot grote ontsteltenis van de nabestaanden van Yvonne. Zij hopen dat er na al die tijd toch iemand rondloopt die meer weet over het misdrijf. Wellicht kan diegene nu, na meer dan dertig jaar later, eindelijk voor opheldering zorgen. Weet u iets over de moord op Yvonne Honders? Laat het dan alstublieft nu weten.
Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.
U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.
Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials
Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina
Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.