De cold case van Alida Christiana Koopmans - Den Haag - 21-11-1988

Op 21 november 1988 stond de huishoudelijke hulp van Alida Christiana Koopmans voor haar deur. Het was rond 7 uur 's ochtends, en het viel de werkster op dat de lichten al brandden in de woning aan de Mankesstraat 43. Merkwaardig vond ze het, maar verder had ze er geen gedachten bij. Ze deed de deur open en ging naar binnen. Eenmaal in de hal kreeg de vrouw de schrik van haar leven. Ze stuitte op het levenloze lichaam van haar werkgever. Mevrouw Koopmans lag op de grond met haar hoofd in een grote plas bloed. Het was duidelijk dat zij door een misdrijf om het leven was gekomen.

Over Alida Christiana Koopmans
Mevrouw Koopmans was op het moment van haar overlijden 63 jaar oud. Ze was één van de grootaandeelhouders in de Besloten Vennootschap Koopmans Meelfabrieken, gevestigd in Leeuwarden. Het familiebedrijf ontstond in 1846, toen Uilke Klazes Koopmans met 1500 geleende guldens de fundering legde voor het inmiddels grote internationaal opererende bedrijf. Dankzij haar aandelen in de BV was Alida een zeer gefortuneerde dame. Desalniettemin was zij op 63-jarige leeftijd nog erg actief in haar leven. Zo studeerde mevrouw Koopmans klassieke talen aan de Faculteit der Letteren van de Universiteit in Leiden. Alida woonde zelfstandig in haar luxe portiekwoning in de Uilennest buurt in Den Haag.

Onderzoek
De moord op Alida heeft geleid tot een groot politieonderzoek. Het slachtoffer was zeer vermogend, en de eerste gedachten wezen om die reden naar het scenario van een roofmoord. Maar de politie wilde andere motieven niet uitsluiten. Zij hebben de reden van de moord nooit kunnen aantonen. Alle opties bleven daarom openstaan. 

De recherche had in 1988 maar weinig aanknopingspunten, en het maakte de zaak erg lastig. Wel hadden zij het moordwapen veiliggesteld in de woning. Het ging om een scherp voorwerp, en de dader zou mevrouw Koopmans er flink mee hebben toegetakeld. Wat voor wapen het precies was, is nooit duidelijk geworden. De politie koos ervoor om die informatie niet te delen omdat het een stukje daderkennis is.

Na 34 jaar weet de politie nog steeds niet wie de moordenaar is geweest van Alida Christiana Koopmans. Als ultieme poging de zaak tot een oplossing te brengen, werd de zaak op de cold case kalender gezet van de politie. Deze wordt jaarlijks uitgedeeld in o.a. gevangenissen en TBS klinieken. Heel soms zorgt het voor een gouden tip, maar helaas is dat in deze zaak nog niet gebeurd.

Tips en informatie
De nabestaanden van mevrouw Koopmans hebben het nog altijd erg moeilijk met de moord. Het is niet te verkroppen dat de dader nog steeds vrij rondloopt, als hij nog in leven is. Zij hopen dan ook dat er iemand is met meer informatie. Bent u dat? Weet u meer over deze zaak? Neem dan alstublieft contact op. Ieder detail kan voor een doorbraak zorgen.

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.