De cold case van Anouschka Weezenbeek - Budel- 22-01-1990

Op 22 januari 1990 stapte Anouschka Weezenbeek op de fiets om langs een vriendinnetje te gaan. Ze had haar ouders beloofd om 22:00 uur weer thuis zijn, maar was om 23:30 nog steeds niet terug. De inmiddels zeer bezorgde ouders van de 15-jarige besloten hun dochter buiten te gaan zoeken. Vader Ad vond haar fiets in de berm aan de Sint Barbaraweg in Budel-Dorplein, maar er was geen spoor van Anouschka.

Er gingen drie slopende dagen voorbij waarin stevig werd gezocht naar de tiener. Tot dan toe was er niets gevonden, maar ineens kwam een voorbijganger de jas van het meisje tegen in de buurt van het kanaal. De onderkant van de rits was kapot, en leek te zijn opengerukt. De politie drechtte na de vondst van de jas in het kanaal, maar het leverde niets op.

Drie weken later, op 12 februari 1990, zag een schipper een lichaam in het water in de buurt van sluis 16 van de Zuid-Willemsvaart bij Weert. Het bleek dat van Anouschka te zijn.

Het onderzoek vóór de vondst van het lichaam
Nadat Anouschka twee dagen was vermist kwam er een telefoontje binnen bij een journalist van het dagblad De Limburger. - De verdwijning was op dat moment nog niet bij veel mensen bekend, zo had het bijvoorbeeld nog in geen enkele krant gestaan - De huishoudster van de journalist nam de telefoon aan, en hoorde aan de andere kant van de lijn een man met Brabants accent zeggen dat hij zijn ex-vriendin had vermoord, en dat hij haar in de Zuid-Willemsvaart had gegooid bij Dorplein.

Nog voordat de vrouw zijn naam kon vragen hing hij op. Het voorval werd gemeld aan de politie, maar die kon op dat moment niet veel doen met de informatie. De Willemsvaart was immers kilometers lang. De beller werd nooit getraceerd en de politie leek nooit geïnteresseerd te zijn geweest in het achterhalen van zijn identiteit.

Vriendinnetje
Op dezelfde dag van het telefoontje meldde zich een vriendinnetje van Anouschka op het politiebureau. Ze kwam met interessante informatie, namelijk dat de vermiste tiener zes maanden terug een anonieme brief had geschreven waarin ze een tip had over de moord op Wies Hensen. In de brief wees ze op betrokkenheid van ene Sjaak, de eigenaar van de Lucky bar in Budel, diens stiefzoon René en nog een andere man. Ze schreef ook dat ze vermoord zou worden als haar identiteit bekend zou worden. Wies Hensen was vijf maanden eerder vermoord teruggevonden op de Loonderweg in Dommelen.

Op diezelfde dag verscheen ook de 17-jarige Maria en haar 19-jarige vriend op het politiebureau. Zij kenden Anouschka van het uitgaansleven en meldden dat de Budelse tiener iets te vrezen had gehad van de eigenaar van de Lucky Bar. In hun verklaring staat: ''Anouschka vertelde dat Sjaak haar kwam halen als zij haar mond open gedaan had in de zaak Wies Hensen. Anouschka was bang en vroeg om advies".. Saillant detail was dat Anouschka het ex vriendinnetje van René was.

Onderzoek na de vondst van het lichaam

Getuigen
De recherche verspreidde een week na de ontdekking van het lichaam van Anouschka talloze huis-aan-huis folders in Budel met daarin concrete vragen aan mogelijke getuigen. Het leverde veel tips en aanwijzingen op, en er kon een goed beeld worden geschetst van de laatste uren van de tiener. Als rode draad door diverse ooggetuigenverslagen liep de aanwezigheid van een bruine auto. Later bleek het om een Opel Rekord te gaan.

Volgens getuigen fietste Anouschka rond 19:00 uur in de Sint Barbaraweg richting de Belgische grens. Verschillende ooggetuigen zagen een bruine wagen achter, en later ook naast haar rijden en dat de bestuurder het meisje aansprak. De politie kreeg van andere getuigen te horen dat zij een zoenend stelletje langs de weg hadden gezien, met een omafiets naast hen in het gras en wat verder op een bruine auto.

Zo rond 20:00 uur hoorden verschillende bewoners gegil, en zag iemand een grote bruine auto op het verlengde van de Peeldijk rijden, vlakbij de plek waar het zoenend stelletje was gezien. De getuige zei zeker te weten dat het een Opel Rekord was. Een poosje later struikelde een jogger bijna over een fiets. Dat was de omafiets van Anouschka, op zo’n honderd meter afstand van de plek waar het stelletje zoenend was gezien, maar dan aan de andere kant van de weg met het stuur richting Budel. De recherche ging er vanuit dat Anouschka op de plek van de fiets was belaagd. Diverse getuigen meldden dat zij later op die avond een Opel Rekord opvallend hebben zien rijden op deze weg, en uiteindelijk had iemand de Opel stil zien staan aan de overkant van het water. De politie vond het een zeer ongebruikelijke plek om met de auto stil te staan.

Patrick
Na het bekijken van de schoolagenda van Anouschka kwam de politie te weten over haar relatie met ene Patrick. Zijn naam kwam veel in het boekje voor en was vaak omgeven met hartjes en kleine verhaaltjes over wat ze samen hadden beleefd of wat ze nog zouden gaan doen. Ze schreef bijvoorbeeld: "vier januari, Patrick belde 's middags op en vroeg wat ik die avond ging doen. Toen waren we ergens naar toe gereden en gestopt. We hebben gepraat en gevreeën".

Ria Weezenbeek, de moeder van Anouschka, vertelde in de reportage van Peter R de Vries dat Patrick altijd in zijn auto bleef en nooit binnen was geweest. Anouschka ging altijd naar hem toe in de auto, een bruine Opel Rekord.

Toen de recherche deze Patrick wat meer onder de loep nam, stelden zij dat de man twee dagen na de vermissing op het bureau was verschenen notabene met zijn vriendin Maria. Hij had toen niets verklaard over zijn intieme relatie met de 15-jarige Budelse. Het was reden om hem eens aan de tand te voelen. Tijdens een nieuw gesprek met de politie bevestigde Patrick dat hij een affaire met haar had, maar dat het niet serieus van aard was. Ook zei hij dat hij Anouschka had gezegd niet verder te willen met haar, en dat hij bij het eerste gesprek niets over de relatie zei omdat zijn vriendin er bij was. Hij gaf toe wel eens seks met Anouschka te hebben gehad in zijn bruine Opel Rekord.

Als reden voor de beëindiging van hun relatie gaf Patrick op dat het meisje had bekend ook met andere jongens te hebben gevreeën. Daar was hij op afgeknapt. Toen de politie hem vroeg wat hij op de avond van de moord had gedaan, antwoordde hij dat ‘ie met een vriendengroepje had gekaart. Zijn vrienden zeiden afzonderlijk van elkaar het zich niet meer te kunnen herinneren. Twee van hen zeiden zelfs dat ze waarschijnlijk iets anders hadden gedaan die avond. Het alibi van Patrick was lek.

Arrestatie
Het afluisteren van de telefoon van Patrick leverde in april niets op voor de politie, maar er werd toch besloten hem op 1 mei te arresteren. Omdat hij echter bleef ontkennen moesten ze hem al snel weer laten gaan. De aanknopingspunten raakten hierna op voor het rechercheteam,  en de zaak werd langzaam koud.

Patrick

Jaren verstrijken
Er gingen jaren voorbij waarbij er weinig tot geen beweging in de zaak zat. Tot er in 2003 een melding binnenkwam dat iemand zich bij het spoor van Maarheeze bevond. Toen agenten gingen kijken troffen zij Patrick aan. Schijnbaar wilde hij zichzelf van het leven beroven, want in zijn auto vonden de agenten een afscheidsbriefje. De ontstelde Patrick zei verslaafd te zijn aan coke, en wilde zijn ouders en vriendin niet meer tot last zijn.

In datzelfde jaar haalde een cold case team de zaak van Anouschka weer van de plank. Zij besloten hun vizier opnieuw op Patrick te richten. Die bleek een aantal keren met politie in aanraking te zijn gekomen vanwege o.a. het verkopen van cocaïne. Ook had hij een reeks van zware mishandelingen naar vrouwen op zijn naam staan. Vrijwel elke vriendin die hij na Anouschka had gehad, had hij zwaar vernederd en mishandeld.

Mishandelingen
Maria, het meisje waarmee hij twee dagen na de vermissing op het bureau was verschenen, had vier jaar lang een relatie met Patrick. Daarin werd ze meerdere malen extreem mishandeld en verneder. Zo had hij haar weleens gedwongen uit de vuilnisbak te eten nadat hij haar had verkracht tijdens het koken. Patrick had haar ook eens zo erg gewurgd dat ze bewusteloos raakte. Ze beschreef hem als extreem jaloers en bezitterig en Maria zei ervan overtuigd te zijn dat hij bij Anouschka niet op tijd was met loslaten van haar keel, zoals hij in meerdere gevallen wel net op tijd los liet bij Maria.

Na Maria kreeg Patrick diverse andere relaties, die hij zonder uitzondering dezelfde behandeling had gegeven. Zijn ex-vriendinnen beschreven hem als ziekelijk jaloers, en zeiden ook dat het een ernstige stalker was. Hij had Nelly, waarmee hij in 2001 een relatie had, o.a. met de dood bedreigd en ook weer zwaar mishandeld. Diverse keren had hij zijn vriendinnen bij de keel gegrepen, waarbij het hen soms bijna fataal werd.

Opsporing verzocht
In 2005 kwam het programma met een uitzending over de moord, die inmiddels 15 jaar oud was. Er werd voor het eerst aandacht besteed aan de bruine Opel, een nieuw feit voor het publiek. Patrick zou zich de dagen na de uitzending ziek hebben gemeld op zijn werk en zou dagenlang van slag zijn geweest. Hij zou tegen een vriend hebben gezegd zich zorgen te maken na de uitzending, vooral omdat ze de Opel Rekord hadden laten zien. Een andere kennis meldde zich ook bij de politie, en verklaarde dat Patrick een paar weken voor de moord op Anouschka tijdens het stappen had gezegd haar wat te willen aandoen omdat ze aanpapte met jongens van een motorclub. Enkele weken later had hij aan hem bekend Anouschka te hebben vermoord.  

Opnieuw gearresteerd 
De politie vond alles reden genoeg om Patrick opnieuw te arresteren op 3 mei 2005. Net als 15 jaar geleden, ontkende de verdachte opnieuw in alle toonaarden. De vele mishandelingen probeerde hij op allerlei manieren te bagatelliseren, en zei ‘’alleen geweld te hebben gebruikt als daar aanleiding voor was’’. Na vier dagen intensief verhoor beriep Patrick zich op zijn zwijgrecht, en na tien dagen werd hij wegens gebrek aan bewijs op vrije voeten gesteld.

Peter R in gesprek met Patrick
Misdaadverslaggever Peter R de Vries besteedde een uitgebreide uitzending aan de Budelse moorden. Daarin bracht hij een bezoek aan Marina, die ook slachtoffer was van de ernstige mishandelingen door Patrick. Hoewel hij op dat moment een straatverbod had wegens de mishandeling die dan een aantal maanden geleden hadden plaatsgevonden, zat hij die middag toevallig ook bij Marina in de woonkamer. Peter en Patrick raakten aan de praat en Peter wees hem op een aantal feiten die in zijn nadeel pleitten. Patrick, die een zeer gesloten houding had, en zichtbaar niet op zijn gemak was, had overal wel een soort van antwoord op.

Peter betrapte hem op een aantal onwaarheden, of op onsamenhangende uitspraken die verschilden met wat hij zei tijdens de politieverhoren vijftien jaar geleden. Toen Peter hem vroeg wat hij dacht dat er met Anouschka was gebeurd, zei hij dat Sjaak of stiefzoon René de dader moest zijn geweest, omdat Anouschka hem had verteld dat zij die twee had gezien toen ze het lichaam van Wies Hensen in een auto duwden. Patrick zei vervolgens dat hij en Maria dat hadden verteld aan de politie tijdens hun bezoek een paar dagen na de vermissing. Het was een uitspraak die niet klopte, en de verbaasde Peter confronteerde hem daarmee. De details die hij zojuist had genoemd stonden niet in de aangifte van de politie. Patrick zei daarop ineens dat hij zelf niet bij het gesprek op het politiebureau was en dat Maria in haar eentje was geweest. Opnieuw een aantoonbare leugen.

Toen Peter tot slot aan Patrick vroeg of hij bij de begrafenis van Anouschka aanwezig was geweest zei hij van niet, omdat hij zich daar niet had durven vertonen als verdachte zijnde. Maar de scherpe Peter en Kees van der Spek antwoordden daarop meteen dat hij ten tijden van de begrafenis nog helemaal geen verdachte was. Anouschka was in februari gevonden, en Patrick werd pas in mei opgepakt. Een uiterst merkwaardig gesprek.

Nog steeds niet opgelost
Ondanks alle inzet van de politie, het cold case team, Peter R de vries en vele andere mensen waaronder ook familie, is de moord op Anouschka nog steeds onopgelost. Iedereen hoopt dan ook op nieuwe informatie over de zaak. Het mag niet zo zijn dat de dader zijn straf ontloopt.

Weet u iets over de moord op de 15-jarige Anouschka? Laat het dan aub weten, zelfs met kleine details kan het cold case team wellicht op antwoorden stuiten. Vertelt u alstublieft alles. Belangrijk: U bent niet strafbaar als u na jaren met informatie komt.

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help en deel deze zaak. Like ook onze Facebookpagina

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.