De cold case van Antoine Thys - Luik (BE) - 03-01-2014

Op 3 januari 2014 had Antoine een afspraak met zijn zus om wat papierwerk te regelen samen. Omdat hij ruim op tijd was bezocht de 27-jarige eerst nog even een buurtsupermarkt om twee blikjes bier te kopen, op de hoek van de Sint-Gillisstraat en de Trappéstraat in Luik. Toen hij de winkel kort na 19:30 uur uitliep kreeg hij een woordenwisseling met zeker één man. Het conflict escaleerde al snel in een vechtpartij waarbij Antoine meerdere keren met een mes werd gestoken in o.a. zijn borst en zijn hals. Terwijl de dader(s) op de vlucht sloeg(en), zakte Antoine op straat in elkaar. Enkele meters verwijderd van het huis van zijn zus overleed de twintiger aan een hartstilstand veroorzaakt door de opgelopen verwondingen. 

Over Antoine Thys
Antoine werd geboren op 3 februari 1986 in Saint-Nicolas, Henegouwen. Hij leidde een bescheidde leven. Hoewel hij volgens bronnen met verslavingen kampte, omschreven zijn familieleden hem vooral als een goed mens, iemand die van het leven hield, en als een echte natuurliefhebber. Antoine was volgens zijn vader helemaal geen gewelddadig persoon, eerder juist het tegenover-gestelde. 

Politieonderzoek en Aanhoudingen
De Belgische politie wist niet of zij te maken had met één of meerdere daders. De recherche verhoorde drie getuigen op het bureau die in de buurt van de vechtpartij aanwezig waren geweest. Deze hadden in elk geval één man zien weglopen bij het misdrijf. De verdachte werd tussen de 20 en 30 jaar oud geschat en had volgens de getuigen een zeer donkere huid. Ook had hij volgens hen een normale lichaamsbouw en zou hij na de moord richting de Place Béguinages zijn gelopen. De drie getuigen werden kort na de verhoren weer op vrije voeten gesteld. Agenten bekeken urenlang beelden van bewakingscamera's van de omliggende straten van de Sint-Gillisstraat. Ze hoopte daarmee een beeld van de dader(s) te krijgen, maar het resulteerde niet in een doorbraak.

De politie taste daarna in het duister. In de hoop meer duidelijkheid te krijgen werden aanwezigen bij de vechtpartij, die zich nog niet hadden gemeld, gevraagd zich alsnog te melden bij de recherche.

Informatie en tips
De zinloze moord op Antoine Thys is na al die jaren nog steeds niet opgehelderd. Familieleden missen hem nog iedere dag, en hopen dat er iemand is die meer weet over de dader(s). Gerechtigheid moet zegevieren. Weet u meer? Zelfs een klein detail kan misschien al een nieuw licht werpen op de zaak. Laat het alstublieft nu weten.

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.