De cold case van Bernadett Szabo - Amsterdam - 19-02-2009

Collega prostituees van de Oudezijds Achterburgwal deden in de nacht van 18 op 19 februari 2009 een gruwelijke ontdekking toen ze het lichaam van hun collega Bernadett Szabo rond 01:00 uur badend in het bloed aantroffen in haar peeskamertje op nummer 38. De nog maar 19-jaar oude Hongaarse was met meerdere messteken om het leven gebracht.

Tot grote ontzetting van mede-prostituees was er die nacht door niemand gereageerd op de door haar ingedrukte alarmknop. De frustrerende gedachte dat het drama wellicht voorkomen had kunnen worden was bijna niet te verteren. Het was de zoveelste prostitutiemoord op de Wallen in Amsterdam. Zou dit misdrijf weer resulteren in een onopgeloste zaak? Velen waren er bang voor. 

Over Bernadett Szabo
Bernadett werd geboren in Hongarije en kwam uit een arme familie. Ze woonde in Nyíregyháza, een stad in het Oosten van het land. Als kind was 'Betty' een opstandig meisje die het als puber desondanks erg goed op school deed (gymnasium), graag in de tuin bezig was, en diverse prijzen won als jonge violiste. Maar naar mate ze ouder werd en zag dat haar medestudenten mooie spulletjes konden kopen terwijl zij dat niet kon, besefte ze dat er iets moest veranderen. Ze viel in korte tijd vijfentwintig kilo af en vertrok op haar 18e naar Nederland, waar ze terecht kwam in Amsterdam. Daar werkte ze in het middelste kamertje op nummer 38 aan de Oudezijds Achterburgwal als prostituee. En hoewel ze hoogzwanger was, werkte de Hongaarse tiener zeven dagen per week, met soms dagen van veertien uur. De zwangere meid van plezier kreeg vanwege haar zwangerschap de bijnaam Pinguïn.

Betty stond erom bekend zeer vriendelijk te zijn voor klanten, collega's en zelfs voorbijgangers, die ze vaak een lieve lach toewierp als ze langsliepen. De mensen die haar kenden beschreven haar als een sterke, aantrekkelijke en uitdagende meid. Haar grote tatoeage, een draak die van haar hals naar haar kruis liep, en de harde muziek die ze altijd aan had staan maakten haar een opvallende verschijning in de straat. Haar zoontje werd tot groot verdriet van Bernadett vlak na zijn geboorte opgenomen in een Nederlands pleeggezin. En hoewel de tiener aan vriendinnen en collega's ontkende voor een pooier te werken, bestond het vermoeden dat ze dat wel degelijk deed. Drie maanden na de geboorte van haar zoontje, werd de levenslustige Bernadett op gruwelijke wijze om het leven gebracht.

Politieonderzoek
De politie deed o.a. sporenonderzoek in de peeskamer van Bernadett, maar ondervond al snel dat daar bijna geen beginnen aan was. In de dagen voorafgaand aan de moord waren er gemiddeld twintig mannen per dag langs geweest. Gesprekken met collega's leverde geen belangrijke tips op, en klanten weigerden zich -vermoedelijk uit schaamte of uit de angst om ontdekt te worden- te melden op het bureau. Recherche deed onderzoek in de portiekflatwoning van Bernadett in Amsterdam Oost, waar ze schijnbaar ook al in armoe had geleefd. Want hoewel de politie inschatte dat de Hongaarse tiener minstens een ton zou moeten hebben verdiend in het jaar op de wallen, vond men maar tweehonderd euro in de woning terug.

Om deze reden vermoedde de politie dat Bernadett toch wel voor een pooier werkte, ondanks dat ze dit altijd had ontkend tegenover haar vriendenkring. Haar grote drakentatoeage wees ook in die richting, want pooiers gaven hun hoertjes in die tijd vaak tattoo's cadeau. Wie haar eventuele uitbuiter was geweest kon de politie nooit achterhalen.

In de dagen na de moord arresteerde men desalniettemin toch een verdachte. De 46-jarige man kwam echter al snel weer op vrije voeten wegens gebrek aan bewijs. 

Ondanks een beloning van 15.000 euro en hulp van de media, waarin de politie o.a. diverse keren een getuigenoproep deed, liep het onderzoek naar de moord op Bernadett Szabo vast. 

Tips en Informatie
Haar familie in Hongarije heeft veel geleden onder het verlies van hun Betty, en hoopt na al die tijd nog steeds op antwoorden en gerechtigheid. Vermoedelijk zijn er mensen die meer weten over de moord. Denkt u iets te weten? Al is het maar een klein detail, kom dan nu met uw informatie.

Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw tip en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.