De cold case van Claude Mahieu - Bergen (BE) - 28-10-2006

Op 28 oktober 2006 deed een conciërge van de ondergrondse parkeergarage van het Belgische kantoor van het ministerie van Financiën een gruwelijke ontdekking. Rond 09:30 uur trof hij daar een dode man aan die op de grond lag in een plas bloed. Het bleek te gaan om de 63-jarige ambtenaar Claude Mahieu. Een nog onbekende dader had hem op gewelddadige wijze vermoord door hem meerdere malen met een voorwerp op zijn hoofd te slaan. 

Politieonderzoek
De recherche stelde vast dat Claude in het kantoorgebouw werkte als ambtenaar en dat hij tevens in de buurt van zijn werk woonde. Hij beschikte over een pasje waarmee hij 24 uur per dag zijn wagen kon stallen in de garage waar hij later zou worden vermoord. Sectie op het lichaam stelde vast dat Mahieu op vrijdag, de dag vóór de vondst van zijn lichaam, rond 20:15 uur moest zijn overleden. Omdat er geen bewakingscamera's in het gebouw hingen vreesde het onderzoeksteam dat het een lastige zaak zou worden. 

De politie ging opzoek naar getuigen.

Twee dagen na de dood van Claude kwam er wat meer duidelijkheid in het onderzoek. Hoewel er in de parkeergarage blijkbaar geen beveiligingscamera's waren opgehangen, beschikte het wel over een veiligheidssysteem. Daaruit bleek dat Claude de parking om 20:16 uur binnen was gereden, en dat hij op dat moment in gezelschap was van een vrouw. De twee verlieten de parking nadat zij de boodschappen uit de auto hadden gehaald. Maar omdat de vrouw het licht in de auto was vergeten uit te doen, keerde Mahieu een paar minuten later alweer terug om deze te doven. 

De recherche sprak met deze dame, en zij vertelde dat ze merkte dat Claude niet terugkeerde van het uitzetten van de autolampen. Ze had hem toen geprobeerd te bellen op zijn mobieltje, maar besloot naar huis te lopen toen hij zijn telefoon niet opnam. Die nacht had ze hem opnieuw velen malen tevergeefs geprobeerd te bellen. De volgende ochtend bezocht ze ongerust de woning van Mahieu, maar omdat hij niet thuis was ging ze uit wanhoop direct door naar de woning van de conciërge van de parkeergarage. Deze is hierop-volgend naar de garage gegaan en ontdekte daar het levenloze lichaam van de ambtenaar.

Alle scenario's open
Het rechercheteam van Bergen hield alle scenario's open. In het begin van het onderzoek werd zelfs getwijfeld aan moord. Wellicht had Mahieu een epileptische aanval gehad en was hij daardoor hard op zijn hoofd gevallen, dachten de onderzoekers. Uitgebreid onderzoek sloot deze optie echter vrijwel zeker uit. De verwondingen waren zeer hoogstwaarschijnlijk aangebracht met geweld. 

Met welk motief de dader het misdrijf had gepleegd was voor de recherche niet duidelijk. Wel was bekend dat er in de weken voor de moord een aantal diefstallen in de parkeergarage hadden plaatsgevonden. Was Claude een inbreker tegen het lijf gelopen toen hij onverwachts nog even terug ging naar zijn auto? Had de ambtenaar soms vijanden? Het werd allemaal niet duidelijk. 

Nieuwe getuigenoproep
Jaren gingen voorbij en de zaak bleef onopgelost. Meer dan tien jaar later, in 2016, riep de politie opnieuw getuigen op om zich te melden. Zij stelde dat het onderzoek nog steeds niet was gesloten, en vroeg mensen langs te komen als zij in de periode rond de moord verdachte handelingen of een verdacht voertuig in de buurt van het gebouw hadden gezien, of informatie hadden over het misdrijf. Er kwam geen doorbraak.

Tips en informatie
Er zijn alweer jaren verstreken, en de dader van de moord op Claude Mahieu loopt nog altijd vrij rond. Weet u wat er die vrijdag-avond even voor half negen gebeurd is in die bewuste parkeergarage? Omdat er maar weinig bekende feiten naar boven zijn gekomen kan ieder detail zorgen voor een nieuw licht op de zaak. Laat het alstublieft nu weten.

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.