De cold case van Cornelia van den Bergen-Groenewold - Den Haag - 20-04-1991

De in 1991 vermoorde Cornelia Bergen Groenewold

Nadat een bezorgde buurman op 20 april 1991 rond de klok van 16:00 uur de politie had gebeld omdat hij zich ernstig zorgen maakte over zijn buurvrouw, was de politie snel ter plaatse. De politie ging de woning binnen en zag meteen dat de woning overhoop was gehaald. Op de 1e verdieping troffen de agenten het levenloze lichaam van mevrouw Bergen-Groenewold, vastgebonden aan haar bed. Ze was vermoord. 

Over Cornelia Bergen-Groenewold
Cornelia woonde in een bescheiden portiekwoning in de Wenckebachstraat in Den Haag. Ze was licht dementerend, maar de alleenstaande vrouw van 81 jaar oud kon nog prima voor haarzelf zorgen. Haar man was al overleden, en het echtpaar had geen kinderen gekregen. Ze stond in de buurt bekend als tante Cor of tante Corry, en liep altijd over straat in een bontjas met in de hand haar wandelstok.

Tante Corry hield erg van een praatje, en ging daarom vaak even langs bij de buurman als ze terugkwam van het boodschappen doen. Dan praatte ze even over het weer, of over hoe ze zich die dag voelde, om daarna haar weg naar huis te vervolgen. Ook op de dag van haar dood maakte ze een praatje met de buurman, zo rond 14:00 uur.

Ze had net boodschappen gedaan bij de Albert Heijn. Met een vers gevuld broodje in haar hand, vertelde ze dat zij zichzelf niet meer veilig voelde in de buurt, en dat ze over een week of 2 zou verhuizen naar een verzorgingstehuis. 
De politie ging er vanuit dat mevrouw Bergen Groenewold maximaal een half uurtje later bij haar woning aankwam. Rond 14:30 was ze dus weer thuis. 

Later die middag, om 16:00 moest een andere buurman van Cornelia even iets ophalen thuis. Hij woonde in het zelfde portiek als haar, maar dan een woning verder omhoog. Toen hij de woning van Cornelia passeerde, zag hij in één oogopslag dat er iets mis was. De deur van zijn buurvrouw stond open, en het huis leek overhoop gehaald. De man durfde niet zelf naar binnen en belde de politie.

De politie ging naar binnen en kwam tot de ontdekking dat de woning van Cornelia inderdaad compleet overhoop was gehaald. Er lagen allemaal spullen op de grond, waar onder ook de wandelstok en het verse broodje. Ook in de woonkamer lag alles omver. In de slaapkamer troffen de agenten het dode lichaam van Cornelia aan. Ze lag op de vloer en was met haar eigen sjaal vastgebonden aan haar bed. Haar broek was half omlaag getrokken en ook haar onderbroek was ook een stukje naar beneden gebracht. Ook haar kunstgebit lag naast haar op de grond. Mevrouw Bergen Groeneveld bleek door de dader te zijn gewurgd.

Links: de overhoopgehaalde hal - Rechts: een gecensureerde foto van hoe de politie Cornelia aantrof naast haar bed. 

Omdat mevrouw Bergen-Groeneveld nooit meer dan 25 euro in huis had, leek het volgens de politie niet om een roofmoord te gaan. Maar omdat de woning compleet overhoop was gehaald, en er zelfs in een koffer was gesneden, leek het er op dat de dader naar iets opzoek was. Volgens de familie van Cornelia was er niks van waarde uit de woning meegenomen. 

Hoewel de broek en onderbroek van de bejaarde vrouw omlaag waren getrokken, vond de politie geen bewijs van seksueel misbruik. Wel was het mogelijk dat de dader een seksueel motief had. Misschien vond hij de aanblik opwindend om naar te kijken.

In de woning zijn geen inbraaksporen gevonden door de politie. Er wordt vanuit gegaan dat Cornelia is overmeesterd toen ze haar deur open deed om naar binnen te gaan. 

Signalement
De woningen in het portiek waren bijzonder gehorig, en een onderbuurvrouw van Cornelia had die middag haastige voetstappen gehoord uit de woning van boven. Dat kon mevrouw Bergen-Groenewolden niet zijn geweest, want zij was erg slecht ter been. Het moest dus iemand anders zijn geweest in de woning van Cornelia. De buurvrouw hoorde de voetstappen van de trap afkomen, en toen ze ging kijken zag ze een man vluchtig de benen nemen. Het was hoogstwaarschijnlijk de dader. Hij rende de Wenckenbachstraat in.

De onderbuurvrouw had een goede blik kunnen werpen op de man, en kwam met het volgende signalement. 
• Vrij kleine man
• donker, steil haar tot in zijn nek
• leeftijd van in de 20 (huidige leeftijd in de 50)
• droeg een sportief jack met horizontale groene streep op de achterkant.

Informatie en tips
Hoewel de politie een signalement van de waarschijnlijke dader had, is hij nooit opgepakt. Het onderzoek liep tot grote frustratie van de politie uiteindelijk vast. Het programma 'Opsporing Verzocht' heeft de zaak uitgebreid behandeld in een aflevering, maar  daaruit zijn geen gouden tips gekomen. De politie heeft de moord op mevrouw Bergen-Groenewolde op de coldcase kalender van 2018 gepubliceerd in de hoop op nieuwe tips.

Weet u meer over deze mensonterende moord? Zelfs de kleinste details kunnen van belang zijn.
Deel uw informatie dan alstublieft. De familie van mevrouw Bergen Groenewolde zouden u eeuwig dankbaar zijn.

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.