De cold case van Daan van Kranenburg - Geldermalsen - 16-11-1998

Op maandagavond 16 november 1998 vond er na sluitingstijd een gezellig samenzijn plaats in de kantine van motorcrosszaak Heli Motors in Geldermalsen. De eigenaren zaten samen met een aantal vaste klanten in de ruimte achter het winkelgedeelte aan een welverdiende borrel. Eén van hen was de 47-jarige Daan van Kranenburg uit Deil, die wel vaker even kwam buurten bij het hechte familiebedrijf dat werd gerund door de broers Van Lit. 

Terwijl de mannen in de kantine gezellig bijkletsen hoorden zij rond 21:30 uur ineens een aantal doffe klappen en het geluid van glasgerinkel vanuit het winkelgedeelte komen. Een deel van de groep stond snel op en rende naar de winkel om te zien wat de geluiden had veroorzaakt.

Ook Daan had zich naar het winkelgedeelte gehaast en zag samen met de anderen tot zijn schrik dat de toegangsdeur van het pand was opengebroken. Er liep een onbekende man met bivakmuts in de winkel en buiten stond een gewapende handlanger bij een geparkeerde auto. De groep bleek getuige te zijn van een gewapende overval. Kort na dit angstaanjagende besef moest het verschrikkelijk zijn misgegaan, want de overvallers openden in een chaotische wending het vuur op de mannen. Daan werd daarbij geraakt en was zwaargewond. En terwijl de twee overvallers ontkwamen overleed Daan kort daarna aan zijn verwon-dingen. 

Politieonderzoek
De politie stelt dat zij enorm hun best hebben gedaan om de zaak op te lossen maar dat dit niet is gelukt. Wij hebben ons best gedaan om details te vinden over het onderzoek, maar er is niets van terug te vinden. Wel is bekend dat de zaak in 2018 is gepubliceerd op de dan jaarlijks terugkerende coldcasekalender van de politie. Deze werd tot 2021 ieder jaar uitgedeeld in penitentiaire inrichtingen en tbs-klinieken in de hoop op het verkrijgen van nieuwe informatie. Voor de zaak van Daan van Kranenburg leverde de uitgave en de hernieuwde aandacht geen doorbraak op. 

Informatie en Tips
De moord op Daan is inmiddels meer dan 25 jaar geleden en zijn nabestaanden, waaronder dochter Patricia, vragen zich nog altijd af wie de daders zijn. Ook Heli Motors, dat al jaren Heli MX heet, herinnert Daan van Kranenburg nog steeds op eervolle manier op o.a. hun Facebookpagina. Iedereen hoopt dat er mensen zijn die meer weten over de moord en dat diegenen eindelijk helderheid willen verschaffen. 

Bent u iemand die iets weet? Laat het Stichting Coldcasezaken dan alstublieft nu weten. Dat kan desgewenst geheel anoniem via onderstaand contactformulier. Wij zorgen ervoor dat de informatie op de juiste plek terecht komt bij het cold case team van de politie. Bij ons is anoniem écht anoniem, twijfel dus niet en laat het nu weten. 

Help mee en deel deze zaak met uw volgers

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.