De cold case van Dan Dielis - Antwerpen - 27-09-2009

Zaterdag 26 september 2009 ging de 42-jarige Dan Dielis uit Kapellen, een avondje uit. Eerst is hij in het Antwerpse district Ekeren geweest, om later met zijn auto naar de bruisende wijk Borgerhout te rijden. Hij parkeerde zijn zwarte Hyundai Santa Fe aan het Laar, en ging café de Koekelekoe op de Turnhoutsebaan binnen. Omstreeks 03:30 stapte hij de kroeg uit en begon hij aan het kleine wandeltochtje naar zijn auto. Maar omdat Dan wellicht wat te diep in het glaasje had gekeken, wist hij niet meer waar hij zijn wagen had geparkeerd. De barman van de Koekeloe zag hem in de wanhoop nog drie keer het café inkomen, hij wist echt niet meer waar de wagen geparkeerd stond.

Hevige ruzie op straat
Rond 05:00 uur ging Dan weer naar buiten om nog een poging te wagen zijn auto te vinden. Hoewel hij eigenlijk richting de Laar moest lopen, liep hij juist de andere kant op, richting de Congresstraat. Op de hoek van deze straat, liep Dan een onbekende man tegen het lijf. De twee kregen een woordenwisseling die al snel omsloeg tot een vechtpartij. Buurtbewoners konden de hevige ruzie duidelijk horen, en verklaarden later tegen de politie dat het duidelijk was dat het om een autosleutel ging. 

Ter hoogte van huisnummer 47 trok de onbekende man een mes, en stak daarmee in het lichaam van Dan. Zwaargewond probeerde de 42-jarige Kapellenaar nog hulp te zoeken, maar zakte aan de overkant van de straat al snel in elkaar. Vlak na de aanval heeft een onbekend persoon zich nog verbogen over Dan, waarbij de onbekende nadrukkelijk naar het lichaam van het slachtoffer keek. Deze persoon heeft de zwaargewonde geen hulp aangeboden en is na dit vreemde moment richting de Carnotstraat gelopen. 

Even later werd Dan opgemerkt door bezorgde buurtbewoners en werden de hulpdiensten gebeld. Toen de ambulance ter plaatse was, mocht reanimatie al niet meer baten. Er was een abrupt einde gekomen aan het leven van Dan Dielis. Hij bleek door de dader te zijn gestoken in zijn hart. 

Wat was het motief van de dader?
De politie kon al gauw Dan's portefeuille vinden, deze lagen wat verderop op straat. Zijn mobiele telefoon werd in een keldergat bij huisnummer 73 teruggevonden. Wat echter miste, waren zijn autosleutels. Verschillende buurtbewoners meldde de politie dat de ruzie ook duidelijk ging over deze sleutels. Dit leidde tot het vermoedde van de recherche dat de moord op Dan Dielis een roofmoord was. 

Signalement dader
De dader werd door getuigen omschreven als jongeman van 20-25 jaar oud. De man was mager, en was nog geen 1.70m lang, hij had korte blonde haren (mogelijk stekeltjes), en sprak Nederlands in een Antwerps accent. 

Informatie en tips
Hoewel er in de zoektocht naar de dader veel inzet is getoond door de politie, hadden zij al snel geen aanknopingspunten meer.
De zaak is stil komen te staan. Op dit moment is de hoop gevestigd op mensen die iets hebben gezien of gehoord. 

Ook de ouders van Dan hopen dat u kunt helpen. Zij verloren hun enige kind aan een zinloze overval, en zijn er nog helemaal kapot van. Weet u bijvoorbeeld wie de persoon was die geen hulp bood aan Dan? Of heeft u hem naar zijn auto zien zoeken? Als u ook maar iets weet, zelfs een onbenullig detail, meld u dan alstublieft. 

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.