De cold case van Daniël Manion - Haarlem - 27-03-1994

Op 27 maart 1994 bezocht Daniël Manion samen met zijn buurman snackbar De Tempelier in Haarlem. Binnen kreeg hij echter een vervelende woordenwisseling met drie jongens. Om die reden besloten de twee om meteen weer weg te gaan. De drie jongens bleken hen al snel te volgen, en de ruzie liep op de hoek van de Tempelierstraat / Wijde Geldelozepad uit op een vechtpartij. De 28-jarige Daniël werd daarbij twee keer gestoken. Toen zijn vrouw Maria aankwam vluchtten de drie daders op een witte opoefiets en een snorfiets.

Daniël was zwaargewond en moest meteen naar het ziekenhuis, waar hij drie operaties onderging. Een maand later overleed hij alsnog aan zijn verwondingen.

Over Daniël
Daniël werd op 15 augustus 1965 geboren in Woodbury, New Jersey. Hij groeide op in een gezin met nog twee broers en een zusje, Michael, Jeffrey en Diane. Nadat hij afstudeerde aan de Highland High School ging hij bij het leger. Hij diende in o.a. Panama en in de Perzische Golfoorlog, waar hij zijn rol als medic zo goed uitvoerde dat hij daar een medaille voor kreeg. Daniel woonde zo’n 18 maanden in Nederland toen hij door zinloos geweld om het leven kwam. Hij liet een echtgenote achter, Maria.

De daders
De politie stelde al snel vast dat er twee getinte jongens betrokken waren bij de moord, de derde was blank. Eén van de getinte mannen was opmerkelijk langer dan de ander. De kleinere getinte jongen had opvallend toegeknepen ogen en zeer kort zwart haar. Hij droeg een baseball petje. De blanke jongen had zeer blonde haren, bijna wit. Volgens de recherche waren de drie tussen de 16 en 18 jaar oud. 

Het onderzoeksteam vermoedde dat de drie eerder op de bewuste avond aanwezig waren in discotheek Plaza, en dat ze een poosje later, rond 01:15 uur opnieuw betrokken waren bij een vechtpartij. Deze had plaatsgevonden op het Houtplein.

Tips en aanwijzingen

Doet de omschrijving van de drie daders een belletje bij u rinkelen? Of was u getuige van de vechtpartij op het Houtplein, of van de eerdere steekpartij waarbij Daniël dodelijk werd gestoken? Laat dan alstublieft van u horen. Zelfs een klein nieuw detail kan nieuw licht werpen op de zaak. 

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.