De cold case van Derk Kiers - Wildervank - 03-01-2011

Op maandag 3 januari 2011 horen buren de honden van de 41 jarige Derk Kiers aanhoudend blaffen. Ze nemen
's avonds een kijkje door het raam van Derk. Daar zien zij hem op de grond liggen, en bellen meteen de politie.
Als de politie de woning aan de Sportterreinstraat te Wildervank binnenstapt treffen zij het levenloze lichaam van Derk. De vloer en de muren zijn besmeurd met bloed. Hij is met messsteken om het leven gebracht.

Wie was Derk Kiers?
Derk had maar weinig contacten. Familiecontacten had hij ook niet, bleek later op zijn uitvaart. 
Soms zagen mensen hem met zijn twee honden wandelen, maar verder zat hij vooral thuis. Het was een echte kluizenaar, en hij was vooral erg op zich zelf. Derk had geen vaste baan. Hij zat in de schuldsanering en kreeg hulp om zijn leven op de rit te krijgen. Wel had Derk hier en daar wat handeltjes. Soms leende hij van een vriend zijn ijscowagen om ijsjes te verkopen. Ook deed hij soms klusjes voor kringloopwinkels en had hij wat bijverdiensten op de rommelmarkt. Verder was Derk dol op alles wat met vrachtwagens te maken had. Hij was dan ook ontzettend trots op zijn twee vitrinekasten vol met miniatuur vrachtwagens. 

Een week voor zijn dood had Derk een vriend van hem verteld dat hij een vriendin had. Hij zei dat hij het leuk zou vinden om haar aan hem voor te stellen. De vriend had geen goed gevoel bij de vrouw en vond het een 'drugsfiguurtje'. Hij zegt dat het de vrouw waarschijnlijk niet om Derk ging maar om iets anders. Waar het haar om zou zijn gegaan weet de vriend niet. Zijn huis misschien, want geld bezat Derk niet.

Een buurman van Derk wist verder te melden dat Derk contact had met een aantal jongeren uit de buurt. De jongelui zagen het huis van Derk als een soort van ontmoetingsplek. Wat de jongeren daar precies deden is niet bekend. Ook zijn goede vriend zegt daar niets over te weten. 

Aanhoudingen
In de loop der jaren heeft de politie een aantal keren verdachten aangehouden. 

Johanna B, de voormalig vriendin van Derk, is in 2011 als verdachte aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord. Het stel woonde een korte tijd samen en hadden ruzie gekregen nadat de relatie vlak na Kerst werd verbroken. Johanna zou laaiend zijn geweest dat Derk haar uit zijn huis had gezet. In haar omgeving liet ze weten dat ze Kiers ‘af zou maken’. Ze staat bij andere mensen bekend als labiel en onberekenbaar. Ook was de vrouw verslaafd aan drugs. In één van de politieverhoren begint Johanna ineens over het absurde plan dat zij en haar nieuwe vriend Rick W., het huis van Derk zouden ‘heroveren’. De twee wilden Derk met een steekwapen om het leven brengen en zijn lichaam vervolgens in de tuin begraven. Johanna zei er echter bij dat het plan niet is uitgevoerd. De rechtercommissaris besloot uiteindelijk om haar voorlopige hechtenis op te heffen, omdat er niet voldoende bewijs was. De politie moest B. weer laten gaan.

In het zelfde jaar heeft de politie de toen 28-jarige Rick W. uit Wildervank aangehouden in verband met de moord op Derk. Hij was de nieuwe vriend van Johanna B en ook hij werd ervan verdacht betrokken te zijn bij de dood van Kiers. Zijn kamer in woonvoorziening Limor aan de Greidhoek werd onderzocht. Zijn schoenen, een aantal kledingstukken en zijn computer zijn toen meegenomen door de politie voor onderzoek. Na een aantal dagen moest de recherche ook Rick W. vrijlaten. Volgens de rechter commissaris waren er opnieuw onvoldoende ernstige bezwaren om de 28-jarige W. nog langer vast te houden.

In 2011 hield de politie ook de 41-jarige Tjaard E. aan. Deze Veendammer had volgens de recherche als laatste persoon een gesprek met Derk Kiers gevoerd. Tjaard liet weleens de honden uit van Derk, en de twee waren goed bevriend met elkaar. Maar had de laatste tijd hadden de mannen knallende ruzie. De recherche zag hem als verdachte, en toen er ook nog eens informatie binnenkwam dat Tjaard aan mensen had verteld dat hij degene was die Derk had doodgestoken, leek het erop dat de politie eindelijk hun dader te pakken had. Na hiermee geconfronteerd te worden, zei Tjaard dat hij inderdaad had geroepen dat hij de dader was, maar dat het een leugen was. Hij zei niet te weten waarom hij erover had gelogen. Hoewel zijn alibi wankelde, ontbrak er bewijs. En zo moest de politie ook deze verdachten weer laten gaan.

In 2019 heeft de politie een 29 jarige vrouw uit Stadskanaal in haar woning aangehouden. Zij werd ook verdacht van de betrokkenheid bij de moord op Derk Kiers (41). Ten tijde van de moord was zij 20 jaar. 

Wat de relatie tussen de vrouw en Derk was werd destijds onderzocht maar is nooit bekend gemaakt. Hoewel het werd omschreven als doorbraak in de zaak, is ook deze verdachte na een aantal dagen vrijgelaten. De politie meldde wel dat de vrouw verdachte bleef.

Scenario's en vragen

De moord op Derk Kiers is na al die jaren nog steeds niet opgelost. Vragen die op antwoord wachten, zijn bijvoorbeeld:
- Wie waren de jongeren die bij Derk over de vloer kwamen, en wat deden ze daar precies?

- Hebben zij Derk misschien om bepaalde diensten / gunsten gevraagd waar hij niet aan mee wilde werken? Er ging een verhaal rond over een hennepkwekerij op zijn zolder.
- Iemand had misschien het idee om de woning van Derk te gebruiken voor illegale praktijken. Derk zou diegene kwaad gemaakt kunnen hebben door zijn huis daar niet voor te laten gebruiken.

- Heeft Derk misschien ongewenste advances gemaakt naar een dame? Het zou kunnen dat zoiets heeft geleid tot woede bij één of meerdere mensen.

Informatie of tips
Weet u wat er gebeurd kan zijn met Derk Kiers, of heeft u weleens een verhaal gehoord over wat er gebeurd zou kunnen zijn met hem? Alle beetjes helpen, en zelfs kleine details kunnen een nieuw licht schijnen op deze zaak. 

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak, volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.