De cold case van Diana Winkel - Oldenzaal - 24-10-2008

Op 19 oktober belde Diana Winkel nog met haar moeder in Amsterdam. Daarna zou ze op haar fiets zijn gestapt om naar Jembe les (Afrikaanse trommel les) te gaan in het nabijgelegen Hengelo. Een aantal dagen later vond haar moeder het opvallend dat Diana niet meer gebeld had. Normaal gesproken belden moeder en dochter bijna dagelijks. Omdat Diana de telefoontjes van haar moeder tevens niet beantwoordde, vroeg ze aan één van de twee zussen van Diana of ze polshoogte wilde nemen.

Toen de zus bij het huis in de Hengelosestraat in Oldenberg aankwam, zag ze van buiten dat alles donker was in het huis. De ramen stonden wagenwijd open. Ze vertrouwde het niet en vroeg aan de buren of zij Diana de laatste dagen nog hadden gezien, waarop zij antwoordden van niet. Toen wist ze dat er iets mis was en heeft ze contact opgenomen met de politie. Agenten gingen even later het huis binnen en stuitten meteen op het levenloze lichaam van Diana, die in haar badjas voor haar voordeur op de grond lag. Ze was met een stekend voorwerp om het leven gebracht. Ze was op dat moment al een aantal dagen overleden.

Wie was Diana Winkel?
Op 22 juli 1961 werd Diana geboren in Amsterdam West. Ze groeide op in een echt meidengezin, want ze had ook nog twee oudere zussen, Miriam en Sylvia. Als klein meisje droomde Diana ervan om net als haar oom, missionaris te worden in Afrika. Van kleins af aan had Diana namelijk al wat met dat continent. Ook was ze dol op tekenen, en haar zus herinnert zich dat Diana eigenlijk altijd aan het tekenen was toen ze klein was. 

Haar passie voor tekenen heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat Diana beeldende vorming ging studeren. Na haar studie verhuisde de geboren Amsterdamse naar het Twentse Oldenzaal waar ze een baan als tekenlerares had aangenomen op het Carmel College in haar woonplaats. Bij haar leerlingen was Diana erg populair. Dat kwam omdat ze heel graag een reikende hand bood aan iedereen die het nodig had of er om vroeg. Soms nodigde ze haar leerlingen bij haar thuis uit. Haar leven stond veelal in het teken van het helpen van andere mensen. Ze steunde meer dan 80 goede doelen, en leende ook wel eens geld uit aan mensen die het nodig hadden. Het was ook bekend dat Diana zich veel inzette voor asielzoekers. Ze werd door familie en vrienden wel eens gewaarschuwd dat ze misschien wel iets té veel hulp bood aan sommige mensen. 

Diana was zich ervan bewust dat ze op de 'verkeerde' mannen viel. Meestal hadden exotische mannen haar voorkeur. Het is bekend dat ze bij tijden meerdere relaties tegelijk had en dat zij de mannen soms ook financieel steunde.

Onderzoek
De politie vermoedde Diana in de ochtend door haar belager was aangevallen. Ze had haar ochtendjas nog aan en de ramen in haar huis stonden wagenwijd open. Het was bekend dat Diana de ramen in de ochtend open deed, om die na het douchen dan weer te sluiten. Het feit dat de ramen nog open stonden wees om die reden naar een tijdstip in de ochtend. 

De recherche vond geen inbraaksporen, en daardoor vermoedde het onderzoeksteam dat Diana de deur zelf had open gedaan voor haar moordenaar. Onderzoek wees verder uit dat Diana uiteindelijk is overleden aan een slagaderlijke bloeding. Waarschijnlijk op maandag de 20ste.

Verdachten / getuigen
Celestin
Al gauw kwam bij de politie ene Celestin in het vizier. Daarmee zou Diana drie jaar lang een nogal moeizame relatie hebben gehad. De man kwam uit het Afrikaanse Burundi, een land dat grenst aan Congo-Kinshasa. Celestin was 10 jaar jonger dan Diana en had een drankprobleem. Volgens diverse buren waren er regelmatig heftige ruzies te horen uit het huis. Celestin verklaart aan de politie dat hij Diana een week voor haar dood voor het laatst heeft gezien.

Loyd
Volgens Celestin had Diana tijdens het begin van hun relatie nog een relatie met ene Loyd uit Amsterdam. Loyd zou ontzettend kwaad zijn geworden toen hij ontdekte dat Diana ondertussen een ander vriendje had. In zijn woede zou hij Celestin hebben bedreigd, waarop Diana een punt zette achter haar relatie met Loyd. 
Wanneer de politie Loyd ondervraagt zegt hij absoluut niets met de moord te maken te hebben. Wel wijst hij de politie op een andere scharrel van Diana, genaamd Edwin.

Edwin
Deze gescheiden man die in Enschede op kamers woonde, verbleef regelmatig bij Diana. De man bleek een straatverbod bij zijn ex-vrouw te hebben wegens stalking. Getuigen wijzen de politie erop dat Edwin enkele weken voor de moord nog in de straat van Diana is gezien. De politie hoort Edwin en hij verklaart dat hij Diana inderdaad wel eens zag. Hij verklaart net als Loyd, niets met de moord te maken te hebben. De recherche heeft geen aanwijzingen die doen vermoeden dat Edwin iets met de moord te maken zou hebben.

Gerard B
Getuigen meldden de politie dat dorpsgenoot, en volgens sommige bronnen zelfs buurman van Diana, Gerard B, in de lokale kroeg zou hebben gezegd dat hij Diana heeft vermoord. Frappant is dat Gerard B sprekend lijkt op een schets die is gemaakt aan de hand van paragnosten, in tv programma 'het Zesde Zintuig' waar de moord op Diana werd behandeld.  
Even lijkt het op een doorbraak in de zaak, maar al snel blijkt Gerard een sluitend alibi te hebben. Ook komt zijn DNA niet overeen met het DNA dat op de muur en op de ochtendjas van Diana is gevonden. 

Cold case zaak
Ondanks veel moeite heeft de politie de moord op Diana niet kunnen oplossen. De zaak werd op de cold case kalender gezet van de politie, in de hoop op nieuwe tipgevers uit gevangenissen of TBS-klinieken. Tot op heden heeft het niet geleid tot een doorbraak.

Toch blijft de recherche hopen dat er iemand rondloopt die nieuwe informatie kan geven over het misdrijf. De dader mag niet ontkomen. Weet u meer over de moord op Diana? Zelfs de kleinste, meest onbenulligste details kunnen een nieuw licht werpen in de zaak. Laat het dan weten.

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials