De cold case van Edward Moonen - Den Haag - 24-11-1990

Op 24 november 1990 werd de politie op de hoogte gesteld van een merkwaardige situatie. De punctuele Edward Moonen was die avond ervoor niet komen opdagen op een voorlichtingsavond van de scouting, die hij zelf had georganiseerd. De ochtend die erop volgde was hij ook niet verschenen op zijn werk als zwemleraar. Agenten gingen met de huissleutel van de zus van Edward zijn woning binnen aan de Atjehstraat in Den Haag. Daar stuitten zij op het levenloze lichaam van de man. Hij bleek op horrorachtige wijze om het leven te zijn gebracht.

Wie was Edward 'Eddy' Moonen?
Edward werd op 2 juli 1995 in Den Haag geboren. Hij kwam uit een normaal gezin en had een broer en zus. Zijn moeder nam de zorg voor de kinderen op haar terwijl z’n vader als ijscoman werkte. Broer Peter omschreef zijn broer ‘Eddy’ als een vriendelijke, behulpzake jongeman.

Edward had het MULO gedaan, wat nu het VMBO is, en had daarna verschillende baantjes gehad. Zijn passie voor fotografie kreeg hij vanwege zijn werk in een fotowinkel. Omdat hij ook perioden werkloos was, ging hij er regelmatig op uit met zijn Minolta fotocamera, opzoek naar mooie momenten om vast te leggen. 'Eddy' ging zo vaak met zijn camera op pad dat hij een redelijk bekend gezicht werd in Den Haag. Hij had zich ontwikkeld als een echte hobby-fotograaf.

Omdat Eddy op mannen viel en op volwassen leeftijd nog thuis woonde, zocht hij zijn mannelijke contacten buiten de deur. Hij was openlijk homoseksueel, en hoewel er in 1990 wat meer taboe lag op dit onderwerp, werd er binnen het gezin nooit een probleem van gemaakt van zijn seksuele geaardheid.

Ook was hij een fanatiek lid van de plaatselijke scouting, Eurogroep. Daar organiseerde hij soms dingen, zoals de voorlichtingsavond op 23 november 1990. Omdat Eddy er om bekend stond zijn afspraken altijd na te komen, was iedereen verbaast dat hij die avond niet kwam opdagen.

Recentere foto van de voormalige woning van Edward Moonen, Atjehstraat 52 Den Haag - beeld Google Maps

Onderzoek / motieven
De moordenaar van Edward was zeer gewelddadig te werk gegaan waarbij de bloedspetters tot aan het plafond reikten. De dader had de schedel van Eddy met een hard voorwerp ingeslagen, en daarna een pollepel in zijn keel gedrukt. Er werd ook een klaplong vastgesteld, die hij waarschijnlijk was opgelopen na een harde trap tegen zijn borst.

Het feit dat het lichaam na de moord voor de schouw was gesleept om er foto’s van te maken, notabene met de camera van Eddy,
deed de recherche vermoeden dat zij hier te maken hadden met een haatmoord van wellicht een homohater. Een ander scenario waar de politie rekening mee hield was dat van een afgewezen liefde, of een minnaar die er achter was gekomen dat Edward meerdere mannelijke contacten had.

Een roofmoord werd vrijwel meteen uitgesloten, er was niets waardevols uit de woning meegenomen.

Niet opgelost
De moord op Edward werd tot groot verdriet van zijn nabestaanden niet opgelost. Volgens hen werd er ook niet veel aandacht aan het misdrijf besteed door de kranten destijds. Toch was er een vorm van blijdschap toen de politie de zaak op hun jaarlijkse cold case kalender zette in 2020. Deze werd uitgedeeld in gevangenissen en TBS-klinieken en zorgde soms voor nieuwe inzichten. Tot op heden zorgde de publicatie niet voor een nieuwe doorbraak in deze zaak.

Informatie en tips
Weet u iets over Eddy dat nog niet op deze pagina staat? Bijvoorbeeld met welke mannen hij contact had? Of weet u ook maar iets over de moord op hem? Laat het dan alstublieft nu weten. Ieder detail kan een puzzelstukje op de goede plek leggen. 

Neemt u contact op met de politie of anoniem met onze redactie.
Bel met de politie op nummer 0900-8844
U kunt ook bellen met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000
Als u liever een email stuurt kan dat ook, naar coldcase@politie.nl

U kunt uw informatie ook aan ons kwijt. Vult u dan onderstaand formulier in. Dat kan dus ook anoniem. Laat u dan de contact-gegevens velden leeg. Wij zorgen ervoor dat de informatie op de juiste plek komt. 

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials