De cold case van Engel van 't Meer - Den Bosch - 04-01-2007

Op donderdag 4 januari 2007 deden recreatiewandelaars bij het Engelermeer in Den Bosch een schokkende ontdekking. Ze stuitten aan de oever van het meer op een levenloos lichaampje van een baby, dat verpakt zat in een blauwwitte plastic tas van Albert Heijn. Het was duidelijk door iemand achtergelaten. Het meisje was niet meer in leven. 

De politie werd ingeschakeld en startte meteen een grootschalig onderzoek. Het babylijkje werd door het NFI onderzocht om er o.a. achter te komen of het voldragen was, en hoeveel dagen ze in leven was geweest. Zij concludeerde dat het kindje een paar dagen oud -en dus voldragen- was, en dat ze vrijwel zeker al was overleden toen ze in de boodschappentas werd achtergelaten. De forensisch onderzoekers troffen tevens een aantal haren aan op het lichaampje van de baby. Hoewel het niets opleverde kon het wellicht in de toekomst uitkomst bieden. 

Politieonderzoek
Er werden vijftien rechercheurs op de zaak gezet die met man en macht zochten naar de moeder van het meisje. Niet alleen om strafrechtelijke redenen. In dit soort zaken kan de moeder van het kind mogelijk ook in gevaar zijn. Wellicht vanwege ernstige psychische problemen, of door een gevaarlijk geschil met bijvoorbeeld de vader van de pasgeborene. Het belang van het vinden van de moeder was dus groot.

Om een overzichtelijk beeld te krijgen van de vindplaats liet de politie met behulp van een helikopter foto's maken van de omgeving. Er werden tientallen wandelaars ondervraagd in de hoop op informatie. Met behulp van deze passanten werd een compositietekening verspreid van een vrouw die een dag voor de vondst nabij het Engelermeer was gezien. De politie deed een dringende oproep aan de moeder van de baby om zichzelf kenbaar te maken. 

Ook verspreidde de recherche maar liefst 75.000 flyers met daarin het verzoek aan mensen om zich te melden wanneer zij iets van de zaak afwisten. Om een nog breder publiek te bereiken werd er ook een oproep gedaan in verschillende tv programma's zoals Opsporing Verzocht en Bureau Brabant. Dit alles leverde meer dan zeventig tips op, echter zat de gouden tip er niet bij.

Omdat de recherche de zoektocht naar de ouders niet opgaf kwamen er dat jaar bij elkaar opgeteld zo'n tweehonderd tips binnen. De politie besloot daarop een DNA-onderzoek te verrichten en nam van vijftien mensen hun erfelijk materiaal af. Dit werd vergeleken met het DNA van de dood-gevonden baby, maar het leverde geen match op. Het onderzoek viel uiteindelijk stil.

Geen naamloos graf
Twaalf dagen na de vondst van de baby, werd ze begraven op Begraafplaats Orthen in 's-Hertogenbosch. Burgemeester Rombouts gaf het kindje de naam Engel van 't Meer, vernoemd naar het recreatiemeer waar ze was gevonden. Dankzij een liefdadigheids-inzameling werd er genoeg geld ingezameld om een grafsteen bij het grafje te kunnen plaatsen. Op de plek waar Engel was gevonden werd door een buurtbewoner bovendien een herdenkingsmonument neergezet met de tekst: "Hier werd jij naamloos achtergelaten. In de hemel mag jij nu wonen als engeltje. Engeltje van het Engelermeer".

Coldcase-kalender
In een ultieme poging de zaak op te lossen werd het in 2018 op de jaarlijks terugkerende coldcase-kalender van de politie geplaatst. Deze kalender bevatte ieder jaar 52 onopgeloste zaken en werd jarenlang uitgedeeld in gevangenissen en TBS-klinieken. In sommige gevallen leidde het tot nieuwe informatie, maar in deze zaak kon de kalender geen uitkomst bieden.

Mogelijke doorbraak
In het najaar van 2018, ruim elf jaar na de vondst van het kindje, kwam er een belangrijke tip binnen bij de politie. Waarschijnlijk dankzij een publicatie van het Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad en BN De Stem over cold case zaken, die ervoor zorgde dat de zaak weer was gaan leven. De tip klopte volgens toenmalig cold case teamleider Jeroen Snellen 'tactisch helemaal', en leidde naar een vrouw die wellicht de moeder was van Engel. Na benadering van de recherche gaf deze vrouw toestemming om haar DNA te vergelijken met dat van de baby. De uitkomst was echter teleurstellend, het was geen match. 

Vandalisme herdenkingsplekken
Nog geen jaar na de begrafenis van Engel vernielden lafhartige vandalen het monument op haar grafje. De bronzen schaal die speciaal voor haar was ontworpen en gemaakt door kunstenaars Ton Teurlings en Nadia Gonegaï was met veel geweld van de sokkel gehaald en gestolen. Er kwam geen nieuwe gedenkzuil voor terug. Alleen de sokkel en het naamplaatje staan nog overeind.

De politie zei het vermoeden te hebben dat het om een gerichte actie ging. Diverse kostbare spullen die bij andere graven op de begraafplaats lagen waren niet meegenomen. 

Ook het herdenkingsmonument nabij de vindplaats van Engel werd in 2018 vernield door onbekende vandalen. Het beeldje dat in een kastje achter glas zat werd door hen meegenomen en is tot op heden niet teruggevonden. 

Informatie en tips
Hoewel de dood van Engel al jaren geleden is hoopt de politie en gemeente Den Bosch nog altijd dat er mensen zijn die meer weten. Wellicht is er iemand die toen de tijd niets kon zeggen, maar dat nu wel kan omdat bepaalde relaties zijn veranderd. 
Weet u iets over Engel, de mogelijke ouders, of kunt u zich een vrouw herinneren die in november, december 2006 of januari 2007 hoogzwanger was, maar naderhand geen baby had? Laat het dan alstublieft nu weten. Deze zaak kan wellicht worden opgelost. 

Neemt u contact op met de politie of met onze redactie.
Bel met de politie op nummer 0900-8844
U kunt ook bellen met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000
Als u liever een email stuurt kan dat ook, naar coldcase@politie.nl

U kunt uw informatie ook aan ons kwijt. Vult u dan onderstaand formulier in. Dat kan dus ook anoniem. Laat u dan de contact-gegevens velden leeg. Wij zorgen ervoor dat de informatie op de juiste plek komt. 

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials