De cold case van Hayrettin Sahin - Zwanenburg - 17-09-1995

Op maandag 6 januari 1997 deden twee schaatsers een gruwelijke ontdekking. Zij vonden een plastic zak in het water van de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder, ter hoogte van de Lijnderdijk in Zwanenburg. De zak bevatte bevroren lichaamsdelen en had lange tijd in het water gelegen. Het stoffelijk overschot moest ontdooid worden voordat er onderzoek kon worden gedaan naar de identiteit van het slachtoffer. Het bleek uiteindelijk te gaan om de in 1995 als vermist opgegeven Amsterdamse horreca-man Hayrettin Sahin. 

Hayrettin Sahin was een 35-jarige Amsterdammer die samen met zijn vrouw, 3 zonen en een pasgeboren dochtertje aan de Reina Prinsen Geerligsstraat in Slotermeer woonde. 

Op 14 september 1995 leende Hayrettin de auto van zijn broer en reed daarmee rond een uur of 5 's middags weg naar een onbekende bestemming. Toen hij echter drie dagen later nog steeds niet was teruggekeerd, en niemand contact met hem kon krijgen, gaf zijn broer hem bij de politie op als vermist. Op het moment dat hij vermist raakte was Hayretting pachter van een café aan het Marnixplantsoen. Zijn familie en vrienden vonden dat hij de laatste tijd een opvallend zenuwachtige indruk maakte. 

Rechercheurs die hem probeerden te vinden moesten concluderen dat Hayrettin spoorloos verdwenen was, en dat er maar weinig aanknopingspunten waren. Ze stonden voor een raadsel.

Lichaam gevonden
De zoektocht naar de 35-jarige kwam na anderhalf jaar tot een einde, toen twee schaatsers een plastic zak zagen drijven in de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder. In de zak bleken de bevroren lichaamsdelen te zitten van de lang vermiste Hayrettin. Hoewel zijn doodsoorzaak niet meer kon worden vastgesteld was duidelijk dat hij slachtoffer was geworden van een gruwelijk misdrijf. Onderzoek op het stoffelijk overschot kon geen duidelijkheid verschaffen over hoelang de overblijfselen in het water hadden gelegen, maar dat het een lange tijd is geweest stond vast.

De recherche tastte na de vondst in het duister en kon tot groot verdriet van de nabestaanden nooit een verdachte aanhouden voor de moord. Hoewel de politie nog verschillende malen aandacht vroeg voor de zaak, kwamen er tot op heden geen bruikbare tips over binnen. Ook de plaatsing van het misdrijf op de coldcasekalender van 2019, een kalender van de politie die jaarlijks werd uitgedeeld in o.a. gevangenissen en tbs-klinieken, resulteerde niet in nieuwe aanknopingspunten.

Tips en informatie
De moord op Hayretting is inmiddels lang geleden. Zijn vier kinderen zijn volwassen, en hopen samen met hun moeder en de politie nog steeds op nieuwe informatie en antwoorden. Wij zoeken bij deze met hen mee. Weet u iets over Hayrettin? Had hij vijanden gemaakt, of verkeerde beslissingen genomen in zijn leven? Weet u ook maar iets over hem of over de moord, neem dan alstublieft nu contact op. Elk detail kan een nieuw licht werpen op de zaak. Twijfel niet en vul ons formulier in. 

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.