De cold case van Ida Sjamsudin - Arnhem - 22-11-2010

Op maandagochtend 22 november 2010 kwam er een zeer verontrus-tende melding binnen bij de politie Arnhem. Een medewerker van een poeliersbedrijf aan de Badhuisstraat had zojuist de schrik van zijn leven gekregen toen hij het dode lichaam van een vrouw had aangetroffen tussen de containers van het slachtafval van het bedrijf. Hulpdiensten waren snel ter plaatse, en het werd duidelijk dat ze te maken hadden met een misdrijf.

De vermoorde vrouw bleek de Indonesische Ida Sjamsudin te zijn. De 51-jarige was straatprostitué en verslaafd aan drugs. Ze was op gewelddadige wijze door iemand om het leven gebracht.

Over Ida Sjamsudin
Ida werd in het jaar 1959 geboren in het Indonesische Jakarta. Ze trouwde en kreeg drie kinderen. Ze leidde een normaal leven, maar haar huwelijk hield geen stand. Na de scheiding tussen Ida en haar echtgenoot ging het steeds slechter met haar. Ze raakte verslaafd aan cocaïne.. Toen ze daarna ook nog haar kinderen kwijtraakte, die van haar af werden genomen, ging het helemaal de verkeerde kant op. Om haar zware verslaving te kunnen bekostigen besloot ze te gaan tippelen in het Spijkerkwartier, de tippelzone van de stad. De zone werd in 2006 op last van de politie verhuist naar de buitenwijk van Arnhem, maar sommige tippelaarsters zagen de verhuizing niet zitten. Ze gingen vanaf dat moment illegaal tippelen op de Badhuisstraat. Ida was één van de vrouwen die haar diensten op deze plek aanbood. De moeder van drie begaf zich in een zeer gevaarlijk wereldje vol verslaafden, dealers, pooiers en op seks beluste klanten. 


Politieonderzoek: Sporen
Bij aankomst van de politie werd de vindplaats van het lichaam meteen hermetisch afgesloten. Een vijfentwintig-koppig team werd aangewezen om de moord op te helderen. Een politiehelikopter ging de lucht in om het gebied in kaart te brengen. Technische recherche begon direct een sporenonderzoek, in de hoop op aanwijzingen over het misdrijf. Een tamelijk grote hoeveelheid torx-schroeven die bij het lichaam lagen vielen daarbij o.a. op. Ook werd de muts van Ida verderop in de straat aangetroffen op een betonnen paaltje, en bovendien werd het basepijpje waarmee ze drugs gebruikte teruggevonden. Deze lag op een parkeerterrein aan de Westervoortsedijk, vlakbij de plaats delict. 

De ME doorzocht ook het voormalig Cobercoterrein, dat zich tegenover de plaats delict bevond. Zij troffen daar een mobiel telefoontje aan van het merk Nokia, type 1600. In de telefoon zat een prepaid simkaart met het telefoonnummer 06-44 84 10 51.
Alle gevonden spullen op de plaats delict die met de moord in verband konden worden gebracht werden naar het Nederlands Forensisch Instituut verstuurd voor nader onderzoek.

Politieonderzoek: Getuigen
Na het aantreffen van de vermoorde Ida, begon de politie een buurtonderzoek, en hoorde zij mensen die zich begaven in Ida's kringen. Collega-prostituees van Ida, die illegaal op straat tippelden, hadden geen goede relatie met wethandhavers, en hadden tevens maar weinig waardevolle informatie. In de tippelwereld bemoeiden dames zich niet al te veel met elkaar vanwege hun eigen problemen (drugsverslavingen). Daarnaast waren getuigenissen vaak onbetrouwbaar om diezelfde redenen. Klanten van de tippel-zone meldde zich ook niet vrijwillig op het bureau. Dit soort (vaak getrouwde) mannen waren erg op hun hoede, en hielden zich eigenlijk bij elke prostitutiemoord afzijdig. Het werd duidelijk dat het een lastige opgave ging worden.

Opel Combo
Toch ontving de polite, mede dankzij grote aandacht voor de zaak op tv, aantal waardevolle tips binnen. Zo stond er volgens een getuige op de avond van de moord een donkerkleurige Opel Combo op de kruising van de Badhuisstraat/Westervoort-sedijk. In de wagen zouden twee licht getinte mannen hebben gezeten. 

Aziatische man
Ook was er op die maandag rond 06:19 een Aziatische man gezien die vanaf de Westervoortsedijk naar de Rietgrachtstraat zou zijn gewandeld. Wat daarbij opviel was dat hij zonder jas gekleed was, en in een korte broek liep. Dit ondanks de kou -het was immers al half november-. De getuige verklaarde dat de man ook opvallend dunne benen had, en dat hij vermoedelijk tussen de 30 en 40 jaar oud was. Naar schatting was hij zo'n 1.70-1.75 meter lang.

Suikeroom
Uit een andere getuigenverklaring bleek dat Ida naar eigen zeggen een suikeroompje had. Deze man werd door de politie gezocht omdat hij mogelijk getuige, of verdachte kon blijken. 

Harde schreeuw
Een interessante aanwijzing kwam van een getuige die de politie vertelde geschreeuw te hebben gehoord in de buurt van de Bad-huisstraat. Dit was zo rond de klok van 01:30-02:00 uur.

Rugzakje
Er kwam ook een tip binnen van iemand die in de nacht dat Ida werd vermoord een zwart met roze rugzakje had zien liggen op een veldje langs de Westervoortsedijk, ongeveer ter hoogte van het bedrijf 2Switch. Het rugzakje was leeg, maar ernaast lagen enkele spullen zoals mascara en een spiegeltje. 

Moord bleef een mysterie
De politie zocht alle verkregen tips tot op de bodem uit. Het aangetroffen mobieltje, dat werd gevonden op het voormalig Cobercoterrein, kon niet worden gelinkt aan Ida. De politie heeft de Aziatische man die op de ochtend van de moord in zijn korte broek in de buurt van de plaats delict was gezien wel getraceerd. Hij bleek niets met de zaak te maken te hebben.

De bestuurders van de vermoedelijke Opel Combo werden nooit achterhaald, en ook de identiteit van de vermeende suikeroom bleef onbekend. Naar deze personen is de politie nog altijd op zoek. Het onderzoek werd begin 2013 gestopt vanwege doodlopende aanknopingspunten. De moord op Ida Sjamsudin bleef daardoor een raadsel.

Als ultieme poging werd het misdrijf op de dan jaarlijks terugkerende coldcasekalender van de politie gepubliceerd. Deze werd jarenlang uitgebracht en verdeeld in gevangenissen en tbs-klinieken. Soms leidde het tot nieuwe inzichten of tips, maar in dit geval kwam er geen bruikbare informatie door.

Informatie en tips
De brute moord is inmiddels al ruim twintig jaar geleden, en de hoop op een oplossing ligt nu vooral in de handen van het publiek.
Daar valt u ook onder. Weet u iets over de moord op ida? Of kunt u informatie geven over haar klantenkring, of andere zaken? Laat het dan alstublieft nu weten. Samen kunnen we de moord oplossen. Twijfel niet, en kom in contact.

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Vooral ook als u in de buurt van Arhnem woont.

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.