De cold case van Ilona Quaedflieg - Brunssum - 5-10-2001 

Op woensdag 25 juli 2001 deden de ouders van Ilona Quaedflieg bij de politie aangifte van haar vermissing. Hun 34-jarige dochter was verdwenen en niemand kon met haar in contact komen. 

Tien weken later, op 5 oktober 2001 troffen wandelaars in een bos aan de Ouverberg-straat in Brunssum het lichaam aan van een vrouw. Dit bleek het stoffelijk overschot te zijn van de vermiste Ilona Quaedflieg. Ze bleek met messteken om het leven te zijn gebracht. Vermoord door een nog onbekende dader.

De vindplaats van haar lichaam maakte deel uit van het natuurgebied Brunssummer-heide, in Zuid-Limburg. Bekend van o.a. ook de moord op Nicky Verstappen.

Over Ilona Quaedflieg
Ilona kwam uit Kerkrade en bracht haar jeugd door in een gezin met nog een zusje. Toen ze wat ouder werd heeft ze de huishoudschool in Terwinselen gevolgd en woonde ze in een appartementencomplex aan de Elbereveldstraat. Ze had een periode waarin ze veel vrienden had, en gezellig avondjes uit ging. De mensen die haar nog herinneren van deze tijd omschrijven haar als een enorm lieve meid, die er overigens ook nog eens heel goed uitzag. Maar vooral dat ze heel lief was, dat valt echt op. 

Ergens in haar leven ging het mis, want Ilona raakte verslaafd aan hard drugs. Om haar drugsverslaving te kunnen bekostigen tippelde ze bij het station van Heerlen. Op deze gevaarlijke plek vol kwetsbare vrouwen was het een komen en gaan van allerlei duistere types. Drugdealers, pooiers en machtsbeluste seks-freaks voelden zich er prima thuis. 

Politieonderzoek
Over het politieonderzoek is erg weinig bekendgemaakt. Wellicht is dit expres gedaan vanwege een bepaalde strategie die de recherche hanteerde. De vindplaats van het lichaam van Ilona zal zijn onderzocht op sporen en aanwijzingen, en ook haar lichaam zal zijn onderzocht op dadersporen zoals DNA. Wat er door de technische recherche gevonden is werd dus nooit vermeld.

Wat vaststaat is dat het onderzoek niet makkelijk zal zijn geweest. Medeprostitués waren waarschijnlijk niet in staat om veel waardevolle informatie te geven. Het gaat vaak om dames die vanwege hun drugsgebruik niet veel meer kunnen herinneren, en al helemaal niet als het over iemand anders dan hunzelf gaat. Drugsdealers zijn voorzichtig als zij met de politie praten. Klanten zullen ook weinig gezegd hebben, zij schamen zich over het algemeen en willen bovendien niet dat hun (buitenechtelijke) hobby aan het licht komt. De politie begint om al die redenen bij onderzoek naar moorden op prostitués altijd meteen al met een soort van achterstand. 
 
Begin 2002 schonk tv programma Opsporing Verzocht aandacht aan o.a. de moord op Ilona Quaedflieg en de 22-jarige Nadia Mehallaoui. Beide vrouwen tippelden rond het station van Heerlen, en alletwee werden zij vermoord. Het lichaam van Nadia werd op 5 juli 2000 in de bossen bij Koningsbosch gevonden. De politie onderzocht of er een link bestond tussen deze en nog vier andere misdrijven. Na de uitzending van Opsporing Verzocht kwamen er tientallen tips binnen. De politie liet zich niet uit over de kwaliteit van deze tips.

De recherche beschikte in elk geval over een waardevolle getuige in de zaak van Ilona. Een collega tippelaarster, ene Viola uit Polen, herinnerde zich namelijk nog goed dat Ilona dolgraag een specifiek duur handtasje wilde hebben, en dat zij die voor de verjaardag van Ilona cadeau had gedaan. Ook had zij haar collega zien instappen bij iemand, waarna ze nooit meer was terug-gekomen. Bij wie ze was ingestapt is ons niet geheel duidelijk, maar het kan zijn dat de bestuurder Peter C. uit Heerlen was. Wat vaststaat is dat Viola het specifieke handtasje later bij deze man thuis zag staan. Het was erg verdachtmakend.

Heeft Peter C. Ilona vermoord?
Peter was tegen de lamp gelopen nadat hij een aantal berovingen op winkels had gepleegd. De politie had hem gearresteerd en DNA bij hem afgenomen. Toen bleek ineens dat zijn DNA een match was met een poging tot moord op een prostitué op 01 juni 1992 te Valkenburg.

- Hij had de kwetsbare vrouw meegenomen voor seks, en deelde na de seksuele handelingen aan haar mede dat hij die dag had uitgekozen als de dag waarop zij zou sterven. C. begon daarop de vrouw te wurgen en zei o.a. ''waarom ga je niet kapot?'.. Omdat het met zijn handen niet wilde lukken probeerde hij het met een schoenveter van het slachtoffer. Zij verloor daardoor even het bewustzijn. Toen ze weer bijkwam sloeg hij de vrouw met een gevulde beugelfles waarop deze in stukken brak.
Met de scherven van de fles bekraste hij vervolgens de rug van de in doodsangst verkerende vrouw waarna hij haar nog een schop in haar gezicht gaf. Daarna vertrok hij met zijn auto in het niets. -

De politie hield Peter C. in zijn cel aan op verdenking van betrokkenheid bij de moorden op zes andere prostitués waaronder ook die op Ilona Quaedflieg. De betreffende misdrijven toonden veel gelijkenissen met elkaar, en konden wellicht worden toegeschreven aan het werk van een seriemoordenaar. Iets waartoe de recherche de bijna twee meter lange C. duidelijk instaat zag. Zijn strafblad was immers groot en het was bekend dat hij zeer vrouwonvriendelijk was. Peter kende ten minste drie van de vermoorde slachtoffers en was een vervende tippelaar in Heerlen. Prostitués omschreven hem als een gevaarlijke man die tot alles in staat was, en als iemand die van extreem gewelddadige seks hield. De zwaar verslaafde vrouwen gingen vaak tegen beter weten in met hem mee als hij weer eens een bolletje heroine bij hem thuis beloofde. De reputatie van C. was zo erg dat hij in de Heerlense drugs-scene zelfs omschreven werd als de ‘moderne Frankenstein’

Bij een huiszoeking vonden rechercheurs een bizarre homevideo waarin Peter volop met zijn gezicht in beeld staat en zichzelf voorstelt als de grootste crimineel uit de 23ste eeuw. Daarna liet hij andere criminelen zien zoals Adolf Hitler. Peter C. werd onderworpen aan stevige verhoren, maar ontkende altijd in alle toonaarde. Over de homevideo verklaarde hij op nonchalante wijze dat het gewoon om een grapje ging.

Veroordeling
De rechtbank kon uiteindelijk niet anders dan oordelen dat er geen bewijs was voor zijn betrokkenheid bij de moorden op de zes prostitués. Zij veroordeelde hem wel voor de mishandeling en poging tot doodslag van de prostitué in Valkenburg. Peter kreeg 8 jaar celstraf. Inmiddels is hij weer een vrij man.

Coldcase zaak
In een ultieme poging van de politie om de moord op Ilona op te lossen plaatste zij deze op hun jaarlijks terugkerende coldcase-kalender. Deze werd een aantal jaren uitgedeeld in gevangenissen en TBS-klinieken. Sommige zaken kregen hierdoor een nieuwe impuls met een verse tip, maar in deze zaak gebeurde dat niet.

Moord op Ilona Quaedflieg niet opgelost
Hoewel er dus sterke verdenkingen waren werd er nooit een dader gepakt voor de moord op Ilona. Wellicht heeft de politie zich te veel gefocust op die ene verdachte. Of is die er juist goed vanaf gekomen? Met de publicatie van deze pagina hopen we dat er mensen zijn die meer weten over de dood van Ilona. Weet u wat er gebeurd is? Heeft u ooit iets gehoord? Of weet u met wie Ilona vaak omging of wie haar vaste klanten waren? In alle gevallen, laat het alstublieft weten. Belangrijk: U bent niet strafbaar als u jarenlang informatie achterhoudt. Twijfel dus niet en neem contact op. 

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.