De cold case van Isabelle Pongs - Landgraaf - 30-07-2004
Op vrijdagavond 30 juli 2004 werd het levenloze lichaam van de 48-jarige Isabelle Pongs aangetroffen in de keuken van haar brillenzaak aan de Streeperstraat in Landgraaf. Ze had een tiental snij- en steekwonden en was met veel geweld om het leven gebracht. Het misdrijf zou landelijk bekend komen te staan als de opticienmoord.
Over Isabelle Pongs
Isabelle werd op 20 mei 1956 geboren en stapte in haar volwassen leven in het huwelijk met Pieter. Het echtpaar kreeg twee kinderen. Pongs was opticien en eigenaresse van brillenzaak Isabelle Optiek aan de Streeperstraat in Landgraaf. Ze stond bij veel mensen bekend als een ondernemende en vrolijke vrouw met een groot hart voor haar zaak, die tevens grote bekendheid genoot in het centrum van de Limburgse stad. Isabelle kon ook een pittige tante zijn, die in een discussie tot het gaatje ging.
Politieonderzoek
Het tijdstipt van overlijden werd niet helemaal duidelijk maar de politie hield het op een uur of 20:00. Isabelle was volgens onderzoek van achter in haar rug gestoken en daarna verder aangevallen met het mes. Zij zat op dat moment op een stoel.
Uiteindelijk werd haar keel doorgesneden en is ze overleden.
In het sporenonderzoek werd vastgesteld dat de dader geen deuren of ramen had geforceerd, en dus door de toegangsdeur naar binnen moest zijn gekomen. Er werden een aantal sporen gevonden, waaronder ook voetsporen. Deze werden echter niet meegenomen in het onderzoek omdat het niet duidelijk was of deze van de dader waren of van passanten. Wel werden er DNA-sporen veiliggesteld. O.a. aan de kassalade en aan de deurklink werd een mengprofiel gevonden van het slachtoffer en van een onbekende man. Het kon gezien worden als een opsteker.
Als motief tastte de politie in het duister. Een roofmoord kon in elk geval vrijwel worden uitgesloten. In de handtas van Isabelle zat nog steeds haar portemonnee met daarin vijftig euro, en een envelop met een geldbedrag van 1250 euro. De dader had ook de sieraden om het lichaam van het slachtoffer gelaten, en de kassalade was niet open geweest. Daar lagen diverse munten in.
Nog gezien in een winkeltje
Politie probeerde meer informatie te verzamelen door te praten met buurtgenoten. Daaruit bleek dat Isabelle rond 14:24 nog werd gezien in de winkel van Schlecker, waar ze beschuitbussen had gekocht. Om 14:29 uur werd er in Isabelle Optiek nog een kassahandeling verricht. Omstreeks 17:28 bleek er nog een klant binnen te zijn geweest, maar die zei Isabelle niet te hebben gezien. Het laatste teken van leven was dus de kassahandeling om 14:29.
Onderzoek naar man Pieter
Bij het horen van buurtgenoten en getuigen werd door sommige mensen gefluisterd dat het huwelijk tussen Isabelle en Pieter wellicht niet zo goed was. Het echtpaar zou relatieproblemen hebben gehad. De recherche besloot het vizier op de echtgenoot te richten. Zij hielden hem een poosje heimelijk in de gaten, in de hoop op een aanwijzing van betrokkenheid. Toch moest het team uiteindelijk stellen dat Pieter niets met de moord op zijn vrouw te maken had. Bij hun onderzoek kwam naar voren dat hij zich vooral bezighield met zijn werk als bedrijfskundige, fitness en koken. De dader moest in een andere hoek worden gezocht.
DNA wangslijm
In een poging een dadersprofiel te creëren schakelde de politie een gedragsdeskundige in. Volgens deze specialist moest de moordenaar worden gezocht in de kennissenkring van Isabelle. Om die reden werd er door de recherche aan 185 mensen uit de directe omgeving van Pongs gevraagd vrijwillig DNA wangslijm af te staan. Maanden later bleek er geen DNA-match te zijn.
Doorbraak
In augustus van 2007 kwam er een grote doorbraak in de zaak. De politie arresteerde drie mensen die in verband werden gebracht met de moord op Isabelle. De woningen van de verdachten werden daarna doorzocht. Het ging om twee aan drugsverslaafden Dennis E. (20) en Andy S. (22), en de 44-jarige José S. Tijdens de verhoren bekenden beide mannen bij het misdrijf aanwezig te zijn geweest. S. beschreef tijdens zijn verhoren zelfs precies hoe hij Isabelle vermoord had in het keukentje van de winkel. De twee mannen beschikten volgens de politie over daderkennis. De 44-jarige vrouw zou de opdrachtgever zijn geweest.
Hoewel Dennis E. zijn bekentenis later weer introk, werd er door het Openbaar Ministerie acht jaar cel tegen hem geëist. Andy S. kreeg een eis van 4 jaar gevangenisstraf en TBS dwangverpleging.
Tijdens de rechtszitting werd duidelijk dat gedragsdeskundigen en een rechtspsychologe het zeer aannemelijk achtten dat de beide heren een valse verklaring hadden afgelegd. De verhoormethoden van de politie stond ook ter discussie. Zo zou er te veel zijn gestuurd in de richting van een bekentenis.
Vrijspraak
Op 25 april 2008 sprak de rechtbank de verdachten vrij. Volgens de rechter hadden E. en S. hun verklaringen uit de duim gezogen en was er geen enkel bewijs voor hun betrokkenheid. Tevens waren er geen vingerafdrukken van de twee gevonden op de plaats delict en kwam het aangetroffen DNA niet met dat van hen overeen.
Nieuwe mogelijke aanwijzing
In 2017 kwam Pieter Pongs, de weduwnaar van Isabelle, bij de recherche met een nieuwe aanwijzing over het misdrijf. Een bekende van hem zou hem hebben gewezen op een man die de opdrachtgever geweest zou zijn van de moord. De naam van deze man werd niet bekendgemaakt. Hij zou hebben gelogen over zijn contacten met Isabelle, en ook over zijn geldproblemen. Volgens Pieter had de mogelijke moordenaar een financieel motief.
Mysterieuze geldzaken
En dat zou rijmen met het feit dat er in de zes maanden voor de dood van Isabelle veel geld zou zijn verdwenen. Vanaf januari 2004 bleek zij namelijk geen geld meer op de rekening van de brillenzaak te hebben gestort. Iets wat zeer vreemd was, aangezien de winkel wel gewoon omzet had gedraaid. Een aantal jaar vóór haar dood had de opticien ook al grote bedragen achtergehouden.
Dat zou om enkele tonnen zijn gegaan. Na de dood van Isabelle kwamen er ook diverse aanmaningen van verzekerings-maatschappijen binnen die zij niet zou hebben betaald. Volgens Pieter was zijn vrouw waarschijnlijk in een financieel avontuur gestapt dat compleet was mislukt.
De recherche nam zijn informatie serieus, en onderzocht het mogelijke scenario. Het bleek dat de door hem genoemde mogelijke opdrachtgever voor de moord in oktober 2016 al was gehoord. Een poosje later kwam deze man te overlijden. De hoop van Pieter op een doorbraak kreeg daarmee opnieuw een flinke dreun.
DNA-verwantschapsonderzoek
Pieter Pongs vestigt zijn hoop nu op een DNA-verwantschapsonderzoek. Er was immers DNA veiliggesteld op de plaats delict.
En volgens gedragsdeskundigen zou de moordenaar van zijn vrouw uit de buurt komen, Landgraaf. De stad waarin duizenden inwoners hun DNA vrijwillig afstonden voor een verwantschapsonderzoek in de moord op Nicky Verstappen. De twee plaatsen delict lagen nog geen kilometer uit elkaar. Pongs pleit om al deze DNA-profielen, zo'n 16.000, te gebruiken in het onderzoek naar de moord op zijn vrouw. Alleen de wet verbiedt dit op het moment nog, waardoor Pieter met argusogen moet toezien hoe de oplossing wellicht voor hun neus ligt, maar niet kan worden opgeraapt. Of er een verandering in de wet aan zit te komen is niet bekend.
Nog steeds onopgelost
Tot groot verdriet van de nabestaanden is de moord op Isabelle nog steeds niet opgelost. Haar gezinsleden hebben het er nog altijd ongelofelijk moeilijk mee. Zij en de politie hopen dan ook dat er iemand rondloopt die meer weet van het misdrijf. Wellicht kon diegene de tip jaren geleden niet geven, maar kan dat na al die jaren nu wel. Weet u iets over de moord? Laat het dan alstublieft nu weten. Ieder detail kan een puzzelstukje op de goede plek leggen. Laat gerechtigheid zegevieren.
Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.
U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.
Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials
Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina
Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.