De cold case van Jan 'Patat' Groeneveld - Puttershoek - 03-12-2000

Twee gemaskerde mannen drongen op 3 december 2000 rond 19:30 uur het huis binnen van Jan Groeneveld en zijn vrouw.
Op dat moment zat het stel in de woonkamer. De 55-jarige Jan werd onder bedreiging van een pistool gesommeerd de kluis te openen in de gangkast. Terwijl hij meeliep naar de gang werd hij door één van de overvallers neergeschoten. Jan Groeneveld overleed ter plekke. De overvallers er zijn zonder de buit vandoor gegaan.

Wie was Jan 'Patat' Groeneveld?
Jan werd geboren op 26 november 1945 in Oud Beijerland en woonde sinds het jaar 2000 in de Hazelaarsstraat op nummer 47 in Puttershoek. Het is bekend dat hij frietjes en snacks verkocht vanuit een rijdende frietkraam. In zijn woonplaats stond hij dan ook beter bekend als "Jan Patat". 

Jan handelde ook in gouden sieraden. Dit deed hij vanuit zijn woonkamer, zijn frietkraam en ook vanuit een café in Roozendaal.
Volgens kennissen van hem had hij een grote klantenkring opgebouwd en kwamen bekende klanten zonder aan te bellen, via de keukeningang bij hem op bezoek voor zaken.  

Hazelaarstraat in Puttershoek, het woonadres van Jan Patat Groeneveld

Onderzoek
Jan werd voor de ogen van zijn vrouw doodgeschoten. Toch kon zij de politie niet voorzien van enige informatie over de daders. Zij had vier jaar voor de moord een hersenbloeding gehad en was daar nooit van bovenop gekomen. Het was zo ernstig dat de vrouw niet meer kon spreken of schrijven. 

De politie begon meteen na de moord een diepgaand onderzoek, en vermoedde dat er twee daders schuldig waren aan de moord. Ondanks intensief speurwerk kwam de politie hen niet op het spoor. Een jaar na de moord deed zij nog wel een buurtonderzoek nadat er nieuwe informatie aan het licht was gekomen. Ook werd de omgeving van de woning van Jan doorzocht op mogelijke sporen van de daders. Het resulteerde echter niet in een doorbraak.

Het tv programma Opsporing Verzocht besteedde aandacht aan het misdrijf. Dat leidde ook niet tot de gouden tip.

Cold case kalender
In een ultieme poging de moord op te lossen plaatste de politie de cold case op haar cold case kalender van 2017. Deze werd ieder jaar uitgedeeld in gevangenissen en TBS-klinieken. In sommige gevallen kwam er daardoor nieuwe informatie naar boven, maar in de zaak van Jan Groeneveld gebeurde dat niet.

Tips en aanwijzingen
De politie heeft na al die jaren nog steeds niet opgegeven en hoopt dat er mensen zijn die meer weten over de mislukte roofmoord.
Weet u wie er achter het misdrijf zit? Of kent u geruchten? Laat het dan aub nu weten.

Neemt u contact op met de politie of anoniem met onze redactie.
Bel met de politie op nummer 0900-8844
U kunt ook bellen met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000
Als u liever een email stuurt kan dat ook, naar coldcase@politie.nl

U kunt uw informatie ook aan ons kwijt. Vult u dan onderstaand formulier in. Dat kan dus ook anoniem. Laat u dan de contact-gegevens velden leeg. Wij zorgen ervoor dat de informatie op de juiste plek komt. 

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials