De cold case van Jan van der Pool - Zwanenburg - 10-09-2004

Terwijl eigenaar Jan van der Pool na sluitingstijd samen met zijn collega's een potje darts speelde in de bedrijfskantine van sierbestrating Modetuinen, drongen er twee gemaskerde overvallers het pand binnen. Zij dwongen een werknemer en de dochter van Jan om voor hen uit te lopen richting de kantine. Daar aangekomen schreeuwden de overvallers om geld. In een impulsieve reactie gooide Jan van der Pool een voorwerp richting de twee gemaskerde mannen, waarop een van hen zijn wapen loste op de 47-jarige. Jan overleed die avond aan zijn verwondingen.

Wat weten we?
Jan van der Pool had zijn zaak rond 17:00 uur gesloten, en besloot samen met wat collega's nog een potje te darten in de kantine van het bedrijf, dat enigszins afgelegen ligt aan de IJweg 411 in Zwanenburg. De overvallers kwamen via het terrein het pand binnen en droegen bivakmutsen en blauwe overals. Nadat zij Jan hadden neergeschoten, zijn ze gevlucht in een kleine rode auto die voor het toegangshek klaarstond. De daders zijn mogelijk licht getint.

Modelsiertuinen aan de IJweg 411 in Zwanenburg - beeld: Google maps

In deze zaak zijn vier verdachten aangehouden. Drie daarvan konden niet worden vervolgd wegens gebrekkig bewijs. De vierde, ene A.B. werd vrijgesproken. Officier van justitie F. Lengers gaf als reden aan onvoldoende bewijs tegen de man te hebben. De ex-vriendin van de verdachte verklaarde dat A.B. aan haar verteld had dat hij het moordwapen had geleverd waarmee Jan van der Pool is doodgeschoten. A.B ontkende dit en zei dat hij tegenover haar had gebluft. De vier verdachten waren allenvier Amsterdammers van 22, 20, 21 en 19 jaar oud. 

Informatie en tips
De aanknopingspunten raakten uiteindelijk op voor de recherche, en de zaak werd een cold case. In het jaar 2020 deed de politie een publieke oproep aan getuigen om zich te melden met informatie, maar daar is geen gehoor aan gegeven. De zaak zit muurvast. 

Weet u iets over deze zaak? Ieder detail kan belangrijk zijn, zelfs als u denkt dat het iets onbenulligs is. Misschien heeft u ooit een gerucht opgepikt? Of heeft een van de mogelijke daders u iets opgebiecht. Als dat zo is: 

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ook onze socials