De cold case van Jan van der Pool - Zwanenburg - 10-09-2004

Terwijl eigenaar Jan van der Pool na sluitingstijd samen met zijn collega's een potje darts speelde in de bedrijfskantine van sierbestratingsbedrijf Modeltuinen, drongen er twee gemaskerde overvallers het pand binnen. Met wapen in de hand dwongen zij een werknemer en de dochter van Jan om voor hen uit te lopen richting de bedrijfskantine. Daar aangekomen schreeuwden de overvallers om geld. In een geschrokken, impulsieve reactie gooide Jan van der Pool toen een voorwerp richting de twee gemaskerde mannen, waarop één van hen zijn wapen loste op de 47-jarige. Jan raakte daarbij ernstig gewond en overleed die avond aan zijn verwondingen. De overvallers vluchtten de scene zonder buit. 

Wat weten we?
Jan van der Pool had zijn zaak rond 17:00 uur gesloten en besloot samen met wat collega's nog een potje te darten in de kantine van het bedrijf, dat enigszins afgelegen lag aan de IJweg 411 in Zwanenburg. De overvallers kwamen via het terrein het pand binnen en droegen bivakmutsen en blauwe overals. Nadat zij Jan hadden neergeschoten, zijn ze gevlucht in een kleine rode auto die voor het toegangshek klaarstond. De daders zijn mogelijk licht getint.

Modelsiertuinen aan de IJweg 411 in Zwanenburg - beeld: Google maps

Aanhoudingen
In december 2004 arresteerde de politie vier verdachten aangehouden. Het ging om jongens van 22, 20,21 en 19 jaar oud, allen woonachtig in Amsterdam. Het bleek al snel dat drie van de vier niet konden worden vervolgd wegens gebrekkig bewijs. De vierde 21-jarige vierde verdachte, ene A.B., werd op maandag 21 augustus 2006 vrijgesproken. Officier van justitie Lengers gaf als reden aan onvoldoende bewijs tegen de man te hebben. De ex-vriendin van de Amsterdammer verklaarde dat B. aan haar verteld had dat hij het moordwapen had geleverd waarmee Jan van der Pool was doodgeschoten. B ontkende dit echter en zei dat hij tegenover haar had gebluft. 

De aanknopingspunten in het onderzoek raakten na de vrijspraak op, en het dossier ging onopgelost het archief in. In het jaar 2020 verscheen de de zaak op de coldcasekalender van de politie. Deze werd jaarlijks uitgedeeld in o.a. Gevangenissen en tbs-klinieken. Het zorgde soms voor een doorbraak, maar er kwam in dit geval geen interessante informatie binnen na de publicatie en daarbij horende media-aandacht. 

Informatie en Tips
Denkt u meer te weten over de moord op Jan? Laat het ons dan nu (anoniem) weten via onderstaand tipformulier. Wij zorgen er voor dat het op de juiste plek terecht komt bij de politie. Twijfel niet en kom alstublieft in contact.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ook onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.