Er zijn over deze zaak tips bij ons binnengekomen. Als u iets weet, kom dan nu met ons in contact via het tipformulier onderaan deze pagina.

De cold case van Jessica "Jekka" de Roij - Helmond - 30-06-1994

Donderdag 30 juni 1994 namen politieagenten een kijkje in een flatwoning aan de Jupiterlaan in Helmond. Zij waren gebeld door de woningbouw, omdat er klachten waren ontvangen over stankoverlast uit de woning op de 5e verdieping. Toen de agenten naar binnen gingen deden zij al snel een gruwelijke ontdekking. Daar lag het levenloze lichaam van een vrouw. Ze had haar huissleutels nog in haar handen en was volledig gekleed. Na sectie op het lichaam bleek het te gaan om de 28-jarige Jessica de Roij. Ze was door geweld om het leven gekomen.

Over Jessica van Roij
Jessica, ook wel bekend als "Jekka", woonde alleen in de flatwoning. Ze werd door iedereen beschreven als een lieve, zorgzame, spontane meid. Ze was volgens oud klasgenoten ook wat ondeugend, en kon ondanks haar kleine postuur goed van haar afbijten.
Na de MAVO ging Jessica samen met een oud klasgenootje op vakantie naar Spanje. Tijdens die vakantie merkte de oud klasgenoot op dat Jekka ineens niet meer haarzelf was. Terug in Nederland zat ze als een klein hoopje te wachten bij het bus-station toen ze weer werd opgehaald door haar familie. De ouders herkende hun Jessica niet meer. 'Ze was stil en zei niks meer.' Niemand had er een verklaring voor. Jekka brak kort na de vakantie met haar familie, en later ook met haar vrienden. Ze ging van adres naar adres en raakte verslaafd aan harddrugs. Haar familie kwam er later achter dat Jessica verkracht was op vakantie in Spanje. Na een tijd kwam ze weer thuis en is ze naar een afkickkliniek gegaan om van de drugs af te komen. Ze verhuisde naar de flat aan de Jupiterlaan in Helmond, en had ook weer werk gevonden. Het leek een stuk beter te gaan met haar, maar toen ineens begon de nachtmerrie. Ze werd vermoord. 

Oude foto van Jekka

Onderzoek 
De politie begon na de ontdekking van het misdrijf meteen een onderzoek. De woning van Jekka werd grondig onderzocht op sporen. Ondertussen wees onderzoek van de forensisch patholoog uit dat Jessica al zo'n tien dagen overleden was voordat ze gevonden werd. Ze heeft waarschijnlijk dus anderhalve week op de grond in haar flat gelegen. De recherche stuitte al snel op een briefje in haar woning met de tekst ''als mij iets overkomt heeft Frans het gedaan''. Het was natuurlijk een grote aanwijzing die meteen werd onderzocht. De man bleek volgens de politie echter over een redelijk goed alibi te beschikken waardoor de focus op hem kwam te vervallen. De verschaffer van het alibi keerde zich volgens de verhalen later juist tegen Frans, maar het onderzoek naar hem werd daardoor naar ons weten niet opnieuw geopend.

De recherche pakte wel een 61-jarige man op die Jessica vaak thuis had bezocht aan de Jupiterlaan. Wat hun relatie precies was bleef onduidelijk, maar het stond vast dat de twee elkaar goed hadden gekend. Hij werd na iets meer dan een maand weer op vrije voeten gesteld wegens gebrek aan bewijs. 
De politie hield ook een vriendin van 'Jekka' aan op verdenking van betrokkenheid bij haar moord. De vrouw werd net als de eerdere verdachte al snel weer vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. 

Na deze gebeurtenissen werd het stil rond de zaak. De politie kreeg het niet voor elkaar om de touwtjes aan elkaar vast te knopen, en het dossier werd langzaam maar zeker op de plank gelegd. Andere zaken in de regio kregen prioriteit omdat daar wél aanknopingspunten waren. In de hoop op nieuwe aanwijzingen plaatste de politie de zaak op haar dan jaarlijks terugkerende coldcasekalender. Deze werd uitgedeeld in o.a. gevangenissen en tbs-klinieken, en zorgde soms voor nieuwe aanknopingspunten. De publicatie en de daarbij behorende media-aandacht leidde echter niet tot een doorbraak.

Informatie en tips
De politie en de nabestaanden van Jekka hopen na al die jaren nog altijd dat er iemand rondloopt die meer van de zaak afweet. Het moet haast wel. Wellicht is de leefsituatie veranderd en kan / durft deze persoon nu eindelijk naar voren te komen. Bent u dat? Laat het dan weten, het is tijd om de zaak van Jessica op te lossen. U kunt uw informatie aan ons toesturen via onderstaand (anonieme) tipformulier. Wij zorgen ervoor dat het op de juiste plaats terecht komt bij het betreffende cold case team.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.