Er zijn over deze zaak tips bij ons binnengekomen. Als u iets weet, kom dan nu met ons in contact via het tipformulier onderaan deze pagina.

De cold case van Jessica "Jekka" de Roij - Helmond - 30-06-1994

Donderdag 30 juni 1994 namen politieagenten een kijkje in een flatwoning aan de Jupiterlaan in Helmond. Zij waren gebeld door de woningbouw, omdat er klachten waren ontvangen over stankoverlast uit de woning op de 5e verdieping. Toen de agenten naar binnen gingen deden zij al snel een gruwelijke ontdekking. Daar lag het levenloze lichaam van een vrouw. Ze had haar huissleutels nog in haar handen en was volledig gekleed. Na sectie op het lichaam bleek het te gaan om de 28-jarige Jessica de Roij. Ze was door geweld om het leven gekomen.

Over Jessica van Roij
Jessica, ook wel bekend als "Jekka", woonde alleen in de flatwoning. Ze werd door iedereen beschreven als een lieve, zorgzame, spontane meid. Ze was volgens oud klasgenoten ook wat ondeugend, en kon ondanks haar kleine postuur goed van haar afbijten.
Na de MAVO ging Jessica samen met een oud klasgenootje op vakantie naar Spanje. Tijdens die vakantie merkte de oud klasgenoot op dat Jekka ineens niet meer haarzelf was. Terug in Nederland zat ze als een klein hoopje te wachten bij het bus-station toen ze weer werd opgehaald door haar familie. De ouders herkende hun Jessica niet meer. 'Ze was stil en zei niks meer.' Niemand had er een verklaring voor. Jekka brak kort na de vakantie met haar familie, en later ook met haar vrienden. Ze ging van adres naar adres en raakte verslaafd aan harddrugs. Haar familie kwam er later achter dat Jessica verkracht was op vakantie in Spanje. Na een tijd kwam ze weer thuis en is ze naar een afkickkliniek gegaan om van de drugs af te komen. Ze verhuisde naar de flat aan de Jupiterlaan in Helmond, en had ook weer werk gevonden. Het leek een stuk beter te gaan met haar, maar toen ineens begon de nachtmerrie. Ze werd vermoord. 

Oude foto van Jekka

Onderzoek 
De politie begon na de ontdekking van het misdrijf meteen een onderzoek. De woning van Jekka werd grondig onderzocht op sporen. Ondertussen wees onderzoek van de forensisch patholoog uit dat Jessica al zo'n tien dagen overleden was voordat ze gevonden werd. Ze heeft waarschijnlijk dus anderhalve week op de grond in haar flat gelegen. Al snel hield de recherche een 61-jarige man aan. Hij zou Jessica geregeld hebben bezocht aan de Jupiterlaan. Wat hun relatie precies was bleef onduidelijk. Ze zouden elkaar in elk geval goed hebben gekend. De man werd na iets meer dan een maand weer op vrije voeten gesteld vanwege gebrek aan bewijs.

De politie hield ook een vriendin van 'Jekka' aan op verdenking van betrokkenheid bij haar moord. De vrouw werd net als de eerste verdachte al snel weer vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. 

Na deze gebeurtenissen werd het stil rond de zaak. De politie kreeg het niet voor elkaar om de touwtjes aan elkaar vast te knopen, en het dossier werd langzaam maar zeker op de plank gelegd. Andere zaken in de regio kregen prioriteit omdat daar wél aanknopingspunten waren. De moord werd op de cold case kalender van de politie gezet, in de hoop op het krijgen van nieuwe aanwijzingen. De kalender werd ieder jaar uitgedeeld in o.a. gevangenissen en Tbs-klinieken. Over andere zaken die op de kalender staan kwamen soms goede tips binnen. Dat is tot op heden niet het geval in de zaak van Jessica de Roij. 

Informatie en tips
De politie en de nabestaanden van Jekka hopen na al die jaren nog altijd dat er iemand rondloopt die meer van de zaak afweet. Het moet haast wel. Wellicht is de leefsituatie veranderd en kan / durft deze persoon nu eindelijk naar voren te komen. Bent u dat? Laat het dan weten, het is tijd om de zaak van Jessica op te lossen. 

Vraag - Volgens een oude vriend van Jessica logeerde er rond de tijd van de moord iemand bij haar. Diegene schijnt na de moord
naar het buitenland (waarschijnlijk Marokko) te zijn verhuist. Wie was deze persoon?

Nogmaals, weet u iets over de moord of over de omstandigheden rond de tijd van het misdrijf. Elk detail kan een puzzelstukje op de juiste plek leggen. Laat alstublieft van u horen.

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.