De cold case van Johannes Schrijvers - Den Haag - 22-09-1988

Op donderdag 22 september 1988 werd er in het pittoreske sigarenwinkeltje op de hoek aan de Mient in Den Haag een gruwelijke ontdekking gedaan. De 72-jarige Johannes Schrijvers werd in zijn woonkamer achter de winkel, levenloos aangetroffen op de bank. De sigarenboer bleek met diverse messteken om het leven te zijn gebracht. Johannes was vermoord.

Over het slachtoffer
Johannes Schrijvers was weduwnaar en woonde in zijn eentje achter de sigarenwinkel. Op donderdag, vrijdag en zaterdag was het winkeltje een paar uur per dag open voor tabaksliefhebbers. Volgens mensen uit de buurt ging het slot echter pas van de deur nadat klanten hadden aangebeld. Johannes had de deur nooit standaard open vanwege zijn angst om overvallen te worden.

Dat de 72-jarige niet achter de geraniums zat, bleek niet alleen uit het feit dat hij nog graag in zijn winkeltje stond. Johannes had ook regelmatig contact met vrouwen die hij bij station Den Haag Hollands Spoor oppikte. Eind jaren tachtig was de omgeving van HS het werkgebied van tippelaarsters die daar hun klanten probeerden te verleiden tot een verzetje. 

Politieonderzoek
Na de ontdekking van de moord deed de recherche sporenonderzoek op de plaats delict. Er werden daderssporen aangetroffen en veiliggesteld. De DNA-technieken stonden echter nog in de kinderschoenen, en de politie kwam er destijds dan ook niet veel verder mee in het onderzoek. Er een getuigenoproep gedaan, en het onderzoeksteam kreeg diverse interessante getuigenverklaringen.

Getuigen meldden dat zij rond het tijdstip van de moord twee personen hebben zien rennen op de Mient. Een van de twee personen gedroeg zich hierbij verdacht, want hij kwam vanuit de richting van de sigarenwinkel voorbij rennen, terwijl hij krampachtig iets tegen zijn borst aanklemde. Wellicht was dit het moordwapen. De politie liet aan de hand van deze getuigen een compositietekening maken. Hoewel dit soort tekeningen tegenwoordig veel beter worden gemaakt, was het in elk geval een aanknopingspunt. 

Links: De compositietekening van de twee verdachten - Rechts: Een foto van hoe de hoek op de Mient er tegenwoordig bij ligt. 

De politie sloot geen enkel scenario uit, maar vermoedde wel dat de moord iets te maken kon hebben met de tippelaarters waarmee Johannes Schrijvers geregeld contact had. De wereld van de prostitutie was niet zonder gevaren. Vaak waren het kwetsbare vrouwen, drugsverslaafden, die hun lichaam aanboden voor seks. Sommige tippelaarsters beroofden hun klanten, of hadden een agressieve pooier. Soms hadden zij vriendjes die ook aan drugs verslaafd waren, en kon het gevaar zelfs uit die hoek komen. Genoeg redenen om dat scenario levend te houden. Toch hield de politie ook andere mogelijkheden open. Was het bijvoorbeeld toch een roofmoord?

Uiteindelijk bleek het onderzoek vast te lopen, en kwamen andere misdrijven op de agenda's van de recherche. De moord op sigarenboer Johannes Schrijvers is tot de dag van vandaag niet opgelost.

Tips en informatie
De dader van de laffe moord op Johannes loopt na al die jaren dus nog altijd vrij rond. De politie zou de zaak graag oplossen.
Weet u iets van deze zaak? Al is het maar een klein detail, elk puzzelstukje kan andere puzzelstukjes op de goede plek leggen.
Laat dan alstublieft van u horen.

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.