De cold case van Marina Denzler - Heerlen - 13-07-1992

Op maandagochtend 13 juli 1992 deed een voorbijganger een verschrikkelijke ontdekking aan de Schaapskooiweg in Heerlen. Daar lag het stoffelijk overschot van een dode vrouw, die duidelijk slachtoffer was geworden van een gruwelijk misdrijf. De politie werd erbij gehaald en agenten merkten al gauw op dat zij deze vrouw toevalligerwijs de vorige ochtend nog om haar papieren hadden gevraagd in de buurt van het station van Heerlen. Het was voor hen dus meteen bekend wie de vrouw was, namelijk de uit Duitsland afkomstige Marina Denzler. Ze was verslaafd aan drugs en was sinds kort werkzaam als prostituee. 

De politie begon direct een onderzoek en stelde een team samen van twaalf rechercheurs. Zij onderzochten de gedragingen van de Duitse gedurende haar laatste levensdagen. Omdat de vindplaats van haar lichaam dichtbij bezoekerscentrum Schrieversheide lag, zocht men ook naar getuigen die zich daar op zondagavond hadden bevonden. 

Getuigen wisten de politie te vertellen dat er die zondagavond rond 22:00 uur een vermoedelijk oranje Ford Fiesta geparkeerd stond, met daarin een stelletje. Rond diezelfde tijd was er ook een witte auto gezien waarvan het merk onbekend was, en bleek er op de parkeerplaats een beige camper te hebben gestaan met een Nederlands kenteken. De politie was erop gebrand de inzittenden van deze voertuigen te vinden, echter lukte dat voor zover wij weten niet.

Afgesneden oor
Op maandag werd het stoffelijk overschot van Marina meteen weggevoerd voor sectie. Omdat er nooit veel duidelijkheid is geweest over de wijze waarop ze is vermoord is niet met zekerheid te zeggen waaraan ze precies is overleden. Volgens sommige bronnen was Marina gewurgd, maar het is nooit bevestigd door de politie. Wat wel vast staat is dat de Duitse vrouw ernstig is gemutileerd. Op de vindplaats trof men namelijk haar afgesneden oor aan. 

Ondanks dat er veel tips binnenkwamen kreeg het rechercheteam het niet voor elkaar de zaak op te lossen, en sloot men het onderzoek naar de moord zonder te weten wie de dader was.

Aanhouding (seriemoordenaar?) Peter C.
In 2004, dus vele jaren later, werd er pas weer over de moord op Marina Denzler gesproken, toen er een verdachte werd aan-gehouden voor een poging tot moord op een andere prostituee genaamd Sandra. De arrestant was Limburger Peter C, die toevallig tegen de lamp was gelopen toen hij zijn DNA had moeten afstaan na een reeks winkelovervallen te hebben gepleegd. Het erfelijk materiaal bleek te matchen met DNA dat was gevonden bij de poging tot moord op het heroïnehoertje. Peter was een fervent bezoeker van de Heerlense tippelzone en kende daardoor veel kwetsbare tippelaarsters waaronder ook deze Sandra.

Hij had haar in 1992 met een vol bierflesje tegen het hoofd geslagen en daarna een veter om de hals gesnoerd. Daarbij zei hij dat veel meisjes onschuldig stierven, en dat hij die dag had uitgekozen om met haar het zelfde te laten gebeuren. 'Ik ga jou vermoorden' zei hij, en begon haar te wurgen. Peter C. ontkende in alle toonaarden maar kreeg in hoger beroep acht jaar cel vanwege de moordpoging. 

Na uitgebreid onderzoek van de recherche, werd Peter verdacht van nog meer moorden op prostituees, namelijk op die van Marina Denzler, Simone Riedel, Nadia Mehallaoui, Ilona Quadvlieg en Samira van der Wal. De moorden op deze kwetsbare vrouwen toonden opvallen veel gelijkenissen volgens de politie. Het waren vrouwen die allen werkzaam waren in en rond Heerlen, en verslaafd waren aan harddrugs. Ze waren allemaal op een heel specifieke wijze verminkt. Wat ook verdacht was, was het feit dat C. tenminste drie van de vijf vrouwen goed kende. De moord op Marina Denzler vond maar korte tijd na de poging tot moord op Sandra plaats. Peter ontkende iets met de misdrijven te maken te hebben.

Op 22 augustus 2008 sprak justitie C. vrij nadat was gebleken dat er te weinig bewijs was om met het onderzoek tegen de verdachte verder te gaan. Peter heeft zijn straf van acht jaar inmiddels uitgezeten en is weer een vrij man.

Informatie en Tips
Men kan alleen maar gissen over wie er verantwoordelijk is geweest voor de dood van Marina Denzler. Diverse prostitutiemoorden uit Heerlen tonen opvallend veel overeenkomsten, en het vermoeden bestaat al tijden dat ze zijn toe te schrijven aan één en de-zelfde seriemoordenaar. Toch weet de politie niets zeker.

De familie van Marina Denzler leeft intussen al meer dan dertig jaar lang met veel onbeantwoorde vragen. Wie heeft hun Marina vermoord, en waarom moest ze dood? En waarom moest dat op zo'n gruwelijke wijze? Wij richten ons dan ook op u, de mensen thuis. Weet u iets over deze, of over de andere prostitutiemoorden?
Laat het ons dan nu (anoniem) weten. Ieder klein detail kan een puzzelstukje op de juiste plek leggen, hoe onbelangrijk u ook denkt dat het zal zijn.

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze pagina met uw sociale media

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.