De cold case van Nadia Mehallaoui - Maria Hoop - 18-06-2000

Op 18 juni 2000 kreeg de politie een melding binnen over een vermist persoon, de 21-jarige Nadia Mehallaoui. De Marokkaanse vrouw was verslaafd aan hard drugs en prostitueerde in en rond Heerlen om haar drugsverslaving te kunnen bekostigen. Ze woonde in de omgeving van Heerlen. Niemand wist waar ze gebleven was.

Lichaam gevonden
Op 5 juli, werd er een stoffelijk overschot aangetroffen door een Duitse wandelaar in de bossen bij Koningsbosch, een bosrijk gebied rondom Maria Hoop (Midden-Limburg). Het lichaam was in verregaande staat van ontbinding. Het werd al snel duidelijk dat de resten van Nadia Mehallaoui waren. De vindplek van haar lichaam lag enkele tientallen kilometers verwijderd van haar woon en werkgebied in Heerlen. Politieonderzoek toonde aan dat Nadia door een misdrijf om het leven was gekomen en dat ze waarschijn-lijk al op 9 juni 2001 was vermoord.

Bij het lichaam van het slachtoffer was een specifiek touw gevonden. Het was geel en bestond uit drie gevlochten kabels waarvan twee kabels vijf strengen had, en één kabel vier strengen. De politie wilde graag meer weten over dit touw en vroeg om tips.

Aanhouding
Zo'n twee jaar na de moord in mei 2002, werd er een 30-jarige verdachte gearresteerd. Wegens gebrek aan bewijs was diegene echter al snel weer op vrije voeten.

Cold case
Omdat de politie al snel geen aanknopingspunten meer had werd de moord op Nadia werd een cold case zaak. In een ultieme poging de moord op te lossen werd de zaak op de cold case kalender gezet van de politie. Deze kalender werd jarenlang in gevangenissen en TBS-klinieken verspreid en zorgde soms voor meer informatie in een zaak. In het geval van Nadia kwamen er geen tips binnen die voor een doorbraak zorgden. 

Het dossier bleef ondanks dat de jaren verstreken actueel omdat er tussen 1989 en 2005 veel prostitutiemoorden plaatsvonden. Er werd altijd gezocht naar een link tussen deze misdrijven. Vijf moorden, waaronder die op Nadia, toonden veel gelijkenissen en de politie vermoedde dan ook dat één en dezelfde dader verantwoordelijk moest zijn voor een groot aantal prostitutiemisdrijven. O.a. Ilona Quaedflieg, Samira de Wal en Simone Riedel kwamen op soortgelijke manier als Nadia Mehallaoui om het leven. 

Verdachtmakingen Peter C.
In 2004 werd de Limburger Peter C. door de politie ingerekend nadat hij een reeks overvallen had gepleegd op diverse kapsalons. Hierbij was zijn DNA afgenomen en dat bleek te matchen met het DNA dat was gevonden bij een poging tot moord op een verslaafde prostituee genaamd Sandra. Peter C. had de vrouw in 1992 met een vol bierflesje tegen het hoofd geslagen en had daarna een veter om de hals van de haar gesnoerd. Hij zei daarbij: "'Veel meisjes sterven onschuldig. Ik heb deze dag uitgekozen dat met jou hetzelfde gaat gebeuren als met die meisjes. Ik ga jou vermoorden''. Daarop begon C. de hulpeloze Sandra te wurgen. Hoewel C. in alle toonaarde ontkende, kreeg hij in hoger beroep acht jaar cel vanwege de moordpoging.

Na uitgebreid onderzoek van de recherche, verdachten zij hem ervan nog meer moorden te hebben gepleegd. Kort na de poging tot moord op Sandra, werd in juli 1992 op de Brunsummerheide, het verminkte lichaam gevonden van de uit Duitsland afkomstige tippelaarster Marina Denzler. In 1997 werd prostituee Simone Riedel vermoord. Nadia Mehallaoui werd in juli 2000 eveneens vermoord, Ilona Quadvlieg in 2001, en Samira van der Wal in 2003 werden ook van hun leven beroofd. Het was de onderzoekers opgevallen dat er veel gelijkenissen waren bij deze moorden. De prostituees waren allen werkzaam in en rond Heerlen, en verslaafd aan hard drugs. Alle slachtoffers waren door de dader gewurgd en op een specifieke wijze verminkt. Ook werden van al deze vermoorde hoertjes spullen meegenomen door de moordenaar, die waarschijnlijk als trofee dienden.

In een verklaring van Sandra, zegt ze ook een foto te hebben gezien in het appartement van C. waarop de vermoorde Ilona Quadvlieg met opengesperde ogen op stond. Ze zei dat het leek alsof de vrouw al dood was. Ook had ze de handtas in zijn woning herkend die Sandra notabene zelf cadeau had gedaan aan Quadvlieg. 

Hoewel het vast stond dat Peter C. drie van de vijf vermoorde - en soms zwaar verminkte - prostituees goed kende, heeft hij altijd ontkend iets met de moorden te maken te hebben gehad. Justitie sprak hem op 22 augustus 2008 vrij toen bleek dat er niet voldoende bewijs was om verder te gaan. C. is heeft inmiddels zijn straf van 8 jaar uitgezeten en is weer vrij man.

Informatie en tips
De moord op Nadia is nog steeds onopgelost, en de politie hoopt dat er iemand rondloopt die na al die jaren eindelijk naar voren komt. Misschien kon diegene eerder niet praten uit angst voor bijvoorbeeld represailles, maar is er wat veranderd aan de situatie waardoor het nu wel kan. Weet u iets over de moord op Nadia Mehallaoui, neemt u dan alstublieft contact op. 

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.