De cold case van een Onbekende man - Nijkerk - 14-04-1999 

14 april 1999 leek een normale dag te zijn voor de dienstdoende sluiswachter van de Arkersluis in Nijkerk, die iets na 18:00 uur de sluizen opende om het zoveelste schip door te laten. Toen de  betreffende schipper zijn vaartuig door de sluispoorten loodste hoorde hij plotseling een harde klap tegen zijn scheepswand, waarna hij de schroef uitzette om te zien wat er aan de hand was.  Tot grote schrik van de schipper en de sluiswachter kwam er een lichaam bovendrijven. 

Kort na de ontdekking kwam de gewaarschuwde brandweer ter plaatse om het stoffelijk overschot naar de kant te halen. Eenmaal op het droge werd meteen duidelijk dat het ging om een mannelijk slachtoffer van een misdrijf. Het lichaam was verminkt en had ijzeren kettingen met een hangslot om de nek en middel. Een dag later viste een genie-duiker nog zo'n ketting op, samen met een metalen verzwaring. 

Voor Chinees, klik hier - 对于中文,请点击这里

1999 年 4 月 14 日对于奈凯尔克 Arkersluis 值班的锁卫来说似乎是平常的一天,下午 6 点刚过,他就打开了锁。 让另一艘船通过。 当该船长引导他的船只通过闸门时,他突然听到船舷传来一声巨响,随后他关闭了螺旋桨以查看发生了什么。
让船长和守闸人惊恐的是,一具尸体浮到了水面。

发现后不久,接到警报的消防队赶到现场清除遗骸。 到达陆地后,人们立即发现这是一名男性犯罪受害者。 尸体被肢解,脖子和腰上挂着铁链,挂锁。 一天后,一名工程潜水员发现了另一条这样的链条,以及一个金属重物。

在检查了尸体后,病理学家确定它一定已经在水中呆了几周了。 具体死因已无法确定,但很明显该男子是被暴力杀害的。 警方考虑到他是在另一个地点被谋杀的,尸体被留在水中(其他地方),然后被水流带到船闸。

由于受害人身上没有身份证件,警方不得不通过其他方式查明该男子的身份。 电话中公布了受害者的描述:疑似中国男子,年龄在25-48岁之间,身高1.74m,黑发,鞋码39-40,牙齿整齐。 受害者的背上有一个惊人的大彩色龙纹身(30x30厘米)。 他身穿Nino Cerutti品牌的蓝灰色毛衣、Eminence品牌的黑色T恤(左)和Matinique品牌的棕米色裤子。 他的内裤和毛衣一样,来自意大利品牌 Nino Cerutti。

为了获得更多线索,警方于 1999 年 5 月在当时由 Nelleke van der Krogt 和 Dirk Kuin 主持的电视节目 Opsporing Verzocht 中广泛呼吁。 广播对这名男子的描述给予了广泛关注,并为受害者的中国熟人提供了中文字幕。 还有一名中文翻译在场,可以协助编辑与华裔人士对话。
警方仔细检查了三十条线索。 但事实证明并没有相关信息,导致谋杀案的调查于1999年7月陷入停滞。

重新展开调查
2000年,对这起神秘谋杀案的调查重新展开。 警方在调查奈凯尔克的另一起案件时发现了可能的新线索。 六名侦探被派去再次深入调查该文件。 警方没有透露可能的线索是什么。 侦探们确实透露,但没有给出任何理由,他们强烈怀疑肇事者来自奈凯尔克地区。 新的调查最终无果而终。

冷箱日历
为了破案,警方于 2018 年将其列入年度悬案日历。该日历于 2017 年至 2020 年在监狱和 TBS 诊所发布,有时会提供新信息。 然而,该案的发表和媒体关注并没有带来相关的新信息。

提示和信息
疑似中国男子被杀案至今仍未侦破,事隔多年仍无人知晓受害人身份。 警方希望有人能够帮助确认该男子的身份,或者了解他发生了什么事。

你知道他是谁吗? 你认为你认得纹身上的各种标志吗?或者你知道谁应对犯罪负责吗? 请立即告知我们。 您可以通过下面的提示表匿名回复。 我们会谨慎处理您的信息,并确保其最终到达相关警方悬案小组的正确位置。 每个细节都很重要。 因此,请不要犹豫并联系我们。 联系表格可以在本页底部找到。

 

Een patholoog-anatoom stelde na onderzoek op het lichaam vast dat het al weken in het water moest hebben gelegen. Een specifieke doodsoorzaak was niet meer vast te stellen, maar het was dus duidelijk dat de man met geweld om het leven was gebracht. De politie hield er rekening mee dat hij op een andere plek was vermoord en dat het lichaam (elders) in het water was achtergelaten, en vervolgens met de stroming mee naar de sluizen was gevoerd. 

Omdat het slachtoffer geen identiteitspapieren bij zich droeg moest de politie er op een andere manier achter zien te komen wie de man was. In een oproep werd het volgende signalement van het slachtoffer vrijgegeven: Het ging om een vermoedelijk Chinese man tussen 25-48 jaar oud, van 1.74m lang, met zwart haar, schoenmaat 39-40 en een goed verzorgd gebit. Het slachtoffer had een opvallend grote tatoeage op zijn rug van een meerkleurige draak (30x30cm). Hij was gekleed in een blauwgrijze trui van het merk Nino Cerruti, een zwart T-shirt van het merk Eminence (L) en een bruinbeige broek van Matinique. Zijn onderbroek was net als zijn trui van het italiaanse merk Nino Cerruti. 

In de hoop op meer aanknopingspunten deed de politie in mei 1999 een uitgebreide oproep in het tv programma Opsporing Verzocht, dat destijds werd gepresenteerd door Nelleke van der Krogt en Dirk Kuin. In de uitzending werd uitgebreid aandacht besteed aan het signalement van de man, waarbij er -voor eventuele Chinese kennissen van het slachtoffer- werd ondertiteld in het Chinees. Er was ook een Chinese tolk aanwezig die de redactie kon bij staan in gesprekken met mensen van Chinese afkomst. De aandacht zorgde bij elkaar voor dertig tips die de politie zorgvuldig naliep. Er bleek echter geen relevante informatie bij te zitten, waardoor het onderzoek naar de moord in juli 1999 vastliep.

Heropening onderzoek 
In het jaar 2000 werd het onderzoek naar de mysterieuze moord heropend. De politie had mogelijke nieuwe aanknopingspunten gevonden tijdens haar onderzoek naar een andere zaak in Nijkerk. Er werden zes rechercheurs ingezet om zich opnieuw te storten op het dossier. Wat de eventuele aanknopingspunten waren werd niet bekendgemaakt door de politie. Wel lieten de rechercheurs los dat ze -zonder daarvoor een reden te noemen- een sterk vermoeden hadden dat de dader uit de omgeving van Nijkerk kwam. Het nieuwe onderzoek werd uiteindelijk zonder resultaat gestaakt. 

Coldcasekalender
In een poging de zaak alsnog op te lossen plaatste de politie deze in 2018 op haar dan jaarlijks terugkerende coldcasekalender. Deze werd van 2017 tot en met 2020 uitgebracht in gevangenissen en tbs-klinieken en zorgde soms voor nieuwe informatie. De publicatie en aandacht in de media leidde echter in deze zaak niet tot relevante nieuwe informatie. 

Tips en Informatie
De moord op de vermoedelijk Chinese man is nog steeds onopgelost, en de identiteit van het slachtoffer is na al die jaren ook nog altijd onbekend. De politie hoopt dat er mensen zijn die kunnen helpen bij het identificeren van de man, of weten wat er met hem is gebeurd.

Heeft u een idee wie hij was? Denkt u de diverse tekens in de tatoeage te herkennen, of weet u wie er verantwoordelijk is voor het misdrijf? Laat het ons dan alstublieft nu weten. U kunt anoniem reageren via onderstaand tipformulier. Wij gaan discreet om met uw informatie en zorgen ervoor dat het op de juiste plek terecht komt bij het betreffende cold case team van de politie. Ieder detail kan belangrijk zijn. Twijfel dus niet, en kom in contact.

Help mee en deel deze zaak met uw volgers

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.