Pieter Hornstra - Den Haag - 08-03-1994

Woensdag 8 maart 1994 kwam er bij de politie in Den Haag een melding binnen van een bezorgde moeder over haar zoon Pieter Hornstra, die de avond daarvoor niet was komen opdagen op hun afspraak. De vrouw was woonachtig in een verzorgingstehuis en hoopte dat agenten een kijkje konden nemen bij Pieter thuis. Die woonde in zijn eentje in een luxueus appartement in een flatgebouw aan de Wassenaarseweg. 

Eenmaal daar aangekomen deden agenten een verschrikkelijke ontdekking toen zij het toe-getakelde dode lichaam van Pieter aantroffen. Het was duidelijk dat de 53-jarige met veel geweld om het leven was gebracht. De ingenieur van beroep was volgens sectie op het lichaam uiteindelijk door verstikking overleden.

Over Pieter Hornstra
Pieter was ingenieur en woonde in zijn eentje in een mooi appartement aan de Wassenaarseweg in Den Haag. Het gebouw was gelegen in de chique wijk Benoordenhout en was eerst het woonadres van zijn moeder geweest. Toen zij kort voor de moord naar een bejaardentehuis was overgebracht trok Pieter in de woning. Hij had daarvoor samengewoond met een man. De vermogende Hagenaar was homoseksueel, en het was bekend dat hij een vervend bezoeker was van het Haagse Bos, toen een homo-ontmoetingsplaats. 

Politieonderzoek
De politie deed na de ontdekking van het lichaam een sporenonderzoek in de woning en sprak met de kennissenkring van Pieter in de hoop op aanknopingspunten. Degene die Pieter als laatst in levende lijve gezien had bleek de huismeester te zijn. Die had hem op maandagochtend nog gezien. Vanaf dat moment tastte de politie in het duister. Sporenonderzoek had geen uitsluitsel gegeven over hoe de dader moest zijn binnengekomen in de woning. Het luxe pand was zwaarbeveiligd, en de kans dat Pieter zijn moor-denaar zelf had binnengelaten was dus reëel. 

Op 13 april 1994 arresteerde de politie twee verdachten voor de moord op Pieter Hornstra. Het waren R.J.W. en diens familielid J.L.W, beiden 21 jaar oud. De mannen en Pieter kenden elkaar uit het homocircuit. Kranten suggereerde al snel dat het slachtoffer geregeld 'schandknapen' uit het Haagse Bos bij hem thuis uitnodigde, jongens die tegen betaling seks hebben met mannen. De verdachten werden uiteindelijk weer op vrije voeten gesteld.

In een reactie zei de politie inderdaad te vermoeden dat de dader uit de mannelijke prostitutiewereld kwam. Ernstige delicten in deze kringen komen vaak voort uit wraak, woede en afpersing. Volgens de politie komt er bij zulke beweegredenen in de meeste gevallen buitensporig geweld aan te pas. Hoewel de kans volgens de recherche erg groot was dat de dader in de bovenstaande groep moest worden gezocht werden andere scenario's niet helemaal uitgesloten. 


Informatie en Tips
Het onderzoek naar de moord op Pieter Hornstra liep uiteindelijk vast en het dossier kwam op de plank te staan tussen de andere cold case zaken. Zijn nabestaanden hopen nog altijd dat er mensen zijn die meer weten over dit gruwelijke misdrijf.

Bent u iemand die informatie heeft? Zelfs een klein detail kan belangrijk zijn. Laat het ons dan alstublieft nu weten. Dat kan geheel anoniem via onderstaand tipformulier. Wij gaan discreet om met uw informatie en zorgen ervoor dat het op de juiste plek terecht komt bij het cold case team van de politie. Twijfel niet en laat het nu weten.

Help mee en deel deze pagina met uw volgers

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.