De cold case van Rein Weehuizen - Rothem - 03-05-2009

In de nacht van zaterdag 2 op zondag 3 mei 2009 brak er rond 02:15 uur brand uit in een woning aan het Pastoor Geelenplein 17 in Rothem (gemeente Meerssen). Op het moment van de brand verbleven er 8 personen in het huis: drie volwassenen en vijf kinderen. De 25-jarige bewoonster en haar kinderen van 1,2 en 4 jaar oud hadden op dat moment bezoek van een 53-jarige Bosschenaar, diens vrouw en hun twee kinderen. De 6-jarige Rein en zijn zusje. 

Toegesnelde brandweerlieden wisten het vuur vrij snel onder controle te krijgen. Desondanks raakten de bewoonster, haar kinderen en de vrouw van de Bosschenaar lichtgewond. De vader en zijn zoontje waren er een stuk erger aan toe. De 53-jarige had dermate ernstige brandwonden dat hij behandeld moest worden in een brandwondencentrum. Reintje bleek ernstig letsel te hebben opgelopen aan zijn luchtwegen en werd met spoed naar het Academisch Ziekenhuis Maastricht gebracht. Het 6-jarige jochie overleed daar twee dagen na de brand. 

Onderzoek
De politie startte na de brand meteen een sporenonderzoek dat moest gaan uitwijzen hoe de brand was begonnen. Tijdens het onderzoek troffen agenten een hennepplantage aan in de woning, echter was deze niet de oorzaak geweest. De brand bleek in of buiten het trappenhuis te zijn begonnen en was door iemand aangestoken met een vloeibare stof, mogelijk benzine. 

Er werden 20 rechercheurs op de zaak gezet in de hoop de verantwoordelijke te vinden. De politie riep mensen op zich te melden als zij iets ongebruikelijks hadden gezien bij een tankstation of een opvallend persoon herinneren met bijvoorbeeld een jerrycan in zijn handen in de buurt van de woning aan het Pastoor Geelenplein in Rothem-Meerssen. Naast deze oproep in de media werd er ook een buurtonderzoek verricht waarbij bewoners werden gevraagd naar eventuele opvallendheden die hadden plaatsgevonden in de wijk.

Ondanks alle moeite werd het stil in het onderzoek en kwam de zaak uiteindelijk onopgelost op de plank terecht. 

De rouwkaart van Rein Weehuizen

Informatie en tips
De verantwoordelijke voor de dood van Reintje is dus na al die tijd nog steeds onvindbaar. De familie moet dagelijks leven met de traumatische gebeurtenis en het grote gemist van hun jongen. De dader heeft een kinderleven op zijn geweten en mag zijn straf niet ontlopen.

Tip (anoniem)
Wij hopen dat er mensen zijn die meer weten over de identiteit van de brandstichter. Heeft u iets gehoord van iemand of iets opvallends gezien ten tijde van de brand? Laat dan alstublieft van u horen. De familie zou u eeuwig dankbaar zijn. U kunt ons voorzien van informatie met het onderstaande tipformulier. Dat kan eventueel geheel anoniem! Wij zorgen ervoor dat het op de juiste plek terecht komt. Twijfel dus niet en laat het ons nu weten. 

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.