De cold case van Reinder Lulofs - Twijzelerheide - 30-09-1996

Op 30 september 1996 was de brandweer ter plaatse aan de Popels 58 in Twijzelerheide, nadat er brand was uitgebroken in een vrijstaand boerderijtje. Toen het vuur geblust was gingen politieagenten de woning binnen, en troffen zij op de benedenverdieping het levenloze lichaam in bed aan van de 87-jarige bewoner van de boerderij, Reinder Lulofs. De bejaarde man had rook ingeademd en was gestikt. 

Over Reinder Lulofs
De 87-jarige Reinder, die ook wel 'lt Ikeboerke' genoemd werd, werd op 24 mei 1909 geboren in het Friese dorpje Twijzel.
Hij was de zoon van Gerrit Lulofs en Janke Postma, en kwam uit een gezin met 7 kinderen. Het jongste broertje van Reinder was vlak na zijn geboorte overleden, en werd maar 7 dagen oud. Reinder leefde een eenvoudig bestaan in zijn boerderijtje in Twijzelerheide. Zo was de woning niet aangesloten op gas, water en licht. Hij woonde er eerder nog met zijn broer, maar nadat die in 1990 was overleden, was Reinder de enige bewoner. Met wat hulp van mensen uit zijn omgeving kon Reinder ondanks zijn hoge leeftijd, zich prima redden. 

Brand was aangestoken

Hoewel de boerderij in brand gestaan had, was het nog wel mogelijk om een sporenonderzoek te doen. Hoewel er schade aan de woning was, vond de politie genoeg aanwijzingen om te concluderen dat er in de woning was ingebroken. Er waren een aantal spullen verdwenen, waaronder een paar zakhorloges en een aantal antieke koperen en zilveren doosjes. Ook was na het onderzoek duidelijk dat de brand was aangestoken door iemand. 

Ondanks de sporen in het huis van meneer Lulofs, kon de politie geen dader aan het misdrijf linken. Het onderzoek sloot in 1996, dat zelfde jaar nog, om vervolgens eind 1997 heropend te worden. Helaas zonder resultaat. Het onderzoeksteam had niet genoeg aanknopingspunten, en de zaak belandde opnieuw op de plank. 

Doorbraak in de zaak
Het onderzoek stond jaren lang stil, en het zag er somber uit. Tot begin februari 2007. Toen heropende Justitie de zaak opnieuw, vanwege nieuwe aanwijzingen. Er werd een verdachte aangehouden voor de moord op Reinder. Het ging om een 43-jarige man uit het Friese Achtkarspelen. Bij zijn aanhouding werd als bijvangst ook nog een kleine hennepkwekerij aangetroffen. 

De opleving was alleen van korte duur. Na twee maanden in hechtenis te hebben gezeten, werd de man in april weer op vrije voeten gesteld. Volgens het Openbaar Ministerie in Leeuwarden had het onderzoek te weinig feiten opgeleverd die het zouden rechtvaardigen om de verdachte nog langer vast te houden. Hij bleef echter wel verdachte. Tot februari 2008, toen liet het OM weten de man niet te vervolgen en de zaak te seponeren wegens gebrek aan bewijs.

De politie heeft de zaak van Reinder Lulofs in 2018 op hun jaarlijks uitgebrachte cold case kalender gezet, in de hoop op nieuwe aanwijzingen. De kalender wordt onder andere uitgedeeld onder gedetineerden. Tot nu toe heeft het geen nieuwe doorbraak gebracht.

Informatie en tips 
En zo is de moord op Reinder nog altijd onopgelost, en dat is onverteerbaar voor nabestaanden en politie. Zij hopen dat er toch iemand rondloopt die iets meer weet over de zaak. Iemand die nu eindelijk zijn informatie wilt delen. Bent u dat? 


Neemt u alstublieft contact op met de politie of onze redactie.
Bel met de politie op nummer 0900-8844
U kunt ook bellen met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000
Als u liever een email stuurt kan dat ook, naar coldcase@politie.nl

U kunt uw informatie ook aan ons kwijt. Vult u dan onderstaand formulier in. Dat kan ook anoniem. Laat dan de contactgegevens velden leeg, dan bent u gegarandeerd anoniem. Meld wel even om welke zaak het gaat.
Wij zorgen ervoor dat de informatie op de juiste plek komt. 

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials