De cold case van Riet Poot - Maassluis - 09-11-1999

[Maassluis] Op 9 november 1999 zijn een aantal bezorgde kennissen een kijkje gaan nemen bij de flatwoning aan de Peter van Anrooylaan 72 van Riet Poot. De vrouw reageerde al een aantal dagen niet op diverse telefoontjes en deed de deur niet open terwijl ze wel thuis zou zijn. Zij merkten al gauw dat er iets mis was, en belden de politie. In de woning ontdekten agenten het levenloze lichaam van de 62-jarige Riet.

Zelfmoord of toch niet?
Toen agenten na de melding aankwamen in de Peter van Anrooylaan, kregen ze een nogal sinistere indruk van de plek. Het flatgebouw werd gerenoveerd, en het stond daardoor compleet in de steigers. Ook was het die novemberdag erg koud, en waaide het hard. De overgang was groot toen de agenten binnenkwamen in de woning van Riet. Hoewel het de meteen politie duidelijk was dat Riet was overleden, brandde er overal waxinelichtjes in de slaapkamer. Het gaf een ontspannen, kalme sfeer in de slaapkamer waar ze haar laatste adem had uitgeblazen. Agenten concludeerden voorzichtig dat de vrouw haarzelf waarschijnlijk van het leven had beroofd. 

De zaak was eigenlijk zo goed als afgesloten, tot er uit het sectierapport bleek dat Riet Poot geen zelfmoord had gepleegd, maar in plaats daarvan was gewurgd. Een moorzaak dus. Er werd meteen een rechercheteam op de zaak gezet. Zij kwamen al snel met de constatering dat de moordenaar van Rietje waarschijnlijk door haarzelf is binnengelaten. Er waren geen braaksporen in de woning.

Verschillende mensen in de buurt vertelden de politie dat er in Maassluis het verhaal de ronde deed dat Riet een groot geldbedrag in huis zou hebben. Iemand had dit verhaal misschien opgevangen, en dacht wellicht even snel geld te kunnen 'verdienen' met een inbraak of roofoverval op Riet. Toen de politie de financiën van de 62-jarige vrouw onderzocht, bleek ze van een sociale uitkering te leven. Er was geen indicatie dat ze over een groot geldbedrag beschikt had.

Hoewel de recherche erg haar best deed, kwam het onderzoek langzaam tot stilstand. Toen er geen aanknopingspunten meer waren, ging het dossier naar de plank. Maar ineens was er toch nog een doorbraak.

'Dader meldt zich'
Anderhalf jaar na de moord op Riet, hield de politie een verdachte aan. Ene René van W. had zichzelf aangegeven bij de politie. De 31-jarige man zei dat hij degene was die Rietje had vermoord, omdat hij die opdracht kreeg van stemmen in zijn hoofd. De recherche kwam echter al snel tot de conclusie dat René onschuldig was. De man bleek geen daderkennis te hebben, en werd weer op vrije voeten gesteld. Een tegenvaller.

Recentere foto van het flatgebouw waar Riet Poot gewoond heeft. - Beeld: Googlemaps

Nog steeds niet opgelost
Na 23 jaar is de moord op Riet Poot nog altijd onopgelost. De recherche zou de zaak dolgraag willen oplossen, maar heeft geen aanknopingspunten meer over. Zij en de nabestaanden van Riet hopen, dat er iemand is die meer weet over het misdrijf. Iemand moet meer weten, is de overtuiging. Bent u diegene? Weet u iets, ook al lijkt het nog zo'n klein detail, meld u dan alstublieft. 
U zou de familie er ontzettend mee helpen.

Neemt u contact op met de politie of anoniem met onze redactie.
Bel met de politie op nummer 0900-8844
U kunt ook bellen met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000
Als u liever een email stuurt kan dat ook, naar coldcase@politie.nl

U kunt uw informatie ook aan ons kwijt. Vult u dan onderstaand formulier in. Dat kan dus ook anoniem. Laat u dan de contact-gegevens velden leeg. Wij zorgen ervoor dat de informatie op de juiste plek komt. 

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials