De cold case van Roeland Oosten - Groningen - 28-08-2007

In de vroege nacht van 27 op 28 augustus 2007 verliet Roeland Oosten de woonboot 'Neeltje', die van zijn beste vriendin was. Eenmaal op de kade kreeg hij vlak naast het water ruzie met een nog onbekend persoon. Na een korte woordenwisseling was er een plons te horen. De beste vriendin van Roeland hoorde het ook, en ging meteen naar buiten om te kijken wat er loos was. Hoewel er in het water niks te zien was, werd de politie gebeld. Agenten ter plaatse voelden tevergeefs in het water met een peddel, en er werd besloten de brandweer en ambulance erbij te laten komen. Na een half uur zoeken trof het duikteam van de brandweer de bewusteloze Roeland in het water. De 31-jarige werd overgebracht naar het ziekenhuis waar een medisch team er alles aan gedaan heeft hem in leven te houden. Het mocht echter niet baten. Roeland Oosten overleed op mysterieuze wijze door zijn val in het water. Hij was verdronken.

Onduidelijkheid over oorzaak
De politie heeft in de periode na de dood van Roeland Oosten veel recherchewerk verricht in de Noorderhaven. Ze deden er uitgebreid sporenonderzoek, en plaatsten een getuigenoproep. Al snel kwamen er omstanders met meer informatie over de raadselachtige nacht. Terwijl de politie hen verhoorde, werd er op de plaats delict een aantal dagen gepuzzeld met de woonboten. Bewoners wilden na het drama niet meer op de plek des onheils liggen, en hadden hun boten de dag na de fatale avond al op andere plekken aangemeerd. De politie was hier niet op voorbereid, en waren juist ter plaatse om videomateriaal op te nemen voor hun onderzoek. Het kostte twee dagen om alle boten weer op de oorspronkelijke plek terug te krijgen, waarop het onderzoeksteam hun video-opnamen 3D-constructie kon maken. 

Getuigenverklaringen
Roeland bleek naast een befaamd dammer (op 11 jarige leeftijd damkampioen bij de pupillen) - ook een bekende persoon te zijn in de Noorderhaven. Hij was onafscheidelijk van zijn beste vriendin, de bewoonster van woonboot de Neeltje, en bewoners zagen hem veel op en aan komen. Een aantal getuigen bleken Roeland te hebben gezien en gehoord tijdens zijn korte maar fatale ruzie.

Twee buren van woonboot de Neeltje hadden ook geschreeuw gehoord. Zij hebben samen met de vriendin van Roeland met een zaklamp over het water gezocht. Het drietal kon geen rimpeling in het water vinden, waarop ze de politie hebben gebeld. 

Rond 00.40 uur, zagen twee studenten uit hun raampje twee mensen ruzie maken op de kade. Ze hoorden iemand in het water vallen, en zagen dat er maar één persoon wegliep van de plek waar eerst nog twee mensen stonden. De persoon liep richting de 4e Drift. 

De ruzie op de kade was nog door diverse andere mensen gezien en of gehoord, en door verschillende getuigenverklaringen kreeg de politie stukje bij beetje een beeld van gebeurtenis. Roeland had volgens de verhoren tijdens de ruzie een duw gehad van een nog onbekende man.  

Zoektocht naar drie getuigen
Dankzij o.a. het tv programma Opsporing Verzocht kwam de politie te weten dat op de plaats des onheils een taxichauffeur had gestaan met passagier. Deze twee personen zouden de dader misschien bewust of onbewust kunnen hebben gezien. Ook kwam er nog een derde belangrijke getuige op de lijst. Na het puzzelen met verschillende getuigenverklaringen vermoedde de recherche dat deze, nog onbekende man, een belangrijke getuige kon zijn. Omdat de persoon niet werd gevonden, kwam de politie met een signalement van deze man. Hij kwam uit Assen, was destijds tussen de 30 en 40 jaar oud, en was in 2007 vader van twee kinderen. Volgens de politie was het cruciaal voor het oplossen van de zaak dat deze drie getuigen werden gevonden.

De derde gezochte getuige. Man uit Assen, vader van ten minste twee kinderen, nu tussen de 45 en 55 jaar oud - klik om te vergroten

Informatie en tips
Hoewel er best wat informatie verkregen was door de politie, is de zaak nooit opgelost. De getuigen zijn naar ons weten nooit gelokaliseerd. Nog altijd hopent de politie en vooral ook de nabestaanden van Roeland, dat er iemand is die meer weet over zijn dood. Roeland wordt nog steeds ongelooflijk gemist. Weet u meer? Bijvoorbeeld de identiteit van een van de getuigen? Of met wie Roeland ruzie had? Laat het dan alstublieft weten.

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.