De cold case vermissing van Sicco Cuperus - Leeuwarden - 07-06-2014

Op pinkstermaandag 9 juni 2014 was de toen 36-jarige Sicco-Jan Cuperus niet op zijn werk bij de Koninklijke Marechaussee komen opdagen, in het Friese Harlingen. Zijn dienst zou om 12:00 uur beginnen, maar Sicco was nergens te bekennen. Omdat hij ook niks van zich had laten horen, besloten collega's hem te bellen, maar hij nam de telefoon niet op. Ze zijn toen naar het huis van Sicco gegaan, een appartement aan de Zuidvliet in Leeuwarden, maar ook daar was Sicco niet. Toen bleek dat ook de familie niet wist waar hij was, werd er een zoekactie op touw gezet. Hij werd vermist.

Zoekactie en onderzoek
De politie en familieleden van Sicco begonnen hun zoektocht naar Sicco. Hij leek spoorloos te zijn verdwenen. Onderzoekers keken bij hem thuis, en het viel op dat de tv nog aanstond. Het was alsof hij van stel op sprong de woning had verlaten. Zijn auto stond niet in de buurt van zijn woning, en er werd vanuit gegaan dat Sicco deze had gebruikt om ergens te komen. Het bleek dat Sicco op zaterdagavond 7 juni nog een ontmoeting had gehad met een vriend van hem. Toen was hij voor het laatst gezien. Op 8 juni werd zijn mobiele telefoon nog gebruikt om het internet op te gaan. Daarna is er geen gebruik meer gedetecteerd.

Auto teruggevonden
Op donderdag 12 juni werd de auto van Sicco gevonden. Deze stond geparkeerd in het Friese dorpje Marrum, bij een voormalig zuivelfabriek aan de Lage Herenweg. Uit buurtonderzoek bleek dat de donkerblauwe BMW al op 9 juni op de plek stond waar hij werd gevonden. Het bleef onbekend waarom de wagen in Marrum stond, en wat Sicco daar eventueel zou hebben gedaan. Hij had volgens familieleden helemaal niks met het dorpje. 

Long case vermissing
Jaren gaan voorbij, en Sicco bleef, ondanks vele zoekacties, al die tijd vermist. Toen Stichting SIGNI Zoekhonden een zoektocht hield met mantrail honden, werd er een spoor gevonden richting het Noarderleech. Op 6 februari 2021, bijna zeven jaar na de verdwijning, is er door SAR Nederland gezocht op het Noarderleech. - Een buitendijks natuurgebied in het noordwesten van de provincie Friesland, dat valt onder het Kweldergebied -. Het team van SAR NL had die dag groots uitgepakt met metaaldetectoren, zoekhonden, drones, quads en linielopers. De grote zoektocht leverde uiteindelijk niks op. 


Een uitzending van tv programma Vermist leverde 7 tips op, maar ook dit resulteerde niet in de oplossing in de vermissing. 
De politie heeft de zaak daarom op hun jaarlijks terugkerende cold case kalender gezet. Deze wordt uitgedeeld in o.a. gevangenissen, en zorgt soms voor een doorbraak. Helaas is daar tot op heden geen bruikbare informatie door verkregen.

Signalement van Sicco-Jan 
Lengte: 1.90
Haarkleur: Kaal/gemillimeterd
Oogkleur: Blauw
Geslacht: Man
Huidige leeftijd: 44+


Informatie en tips
De familie van Sicco heeft de zoektocht niet opgegeven. Wel proberen zij voor zo ver het kan, door te gaan met hun leven. Maar ze staan er iedere dag mee op, en gaan er mee naar bed. De pijn en het gemist slijt volgens zijn ouders niet, het wordt juist erger. 
Zij kunnen het niet afsluiten, en dat is ontzettend moeilijk. De familie vindt vooral steun bij elkaar. Maar ze hopen nog altijd op die ene tip. Weet u meer van de vermissing van Sicco-Jan? Laat het alstublieft weten. Zelfs als het maar iets kleins is.

Neemt u alstublieft contact op met de politie of onze redactie.
Bel met de politie op nummer 0900-8844
U kunt ook bellen met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000
Als u liever een email stuurt kan dat ook, naar coldcase@politie.nl

U kunt uw informatie ook aan ons kwijt. Vult u dan onderstaand formulier in. Dat kan ook anoniem. Laat dan de contactgegevens velden leeg, dan bent u gegarandeerd anoniem. Meld wel even om welke zaak het gaat.
Wij zorgen ervoor dat de informatie op de juiste plek komt. 

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials