De cold case vermissing van Sicco Cuperus - Leeuwarden - 07-06-2014

Op 9 juni 2014 verscheen de 36-jarige Sicco-Jan Cuperus niet op zijn werk bij de Koninklijke Marechaussee. Hoewel zijn dienst om 12:00 uur zou beginnen was hij om die tijd nergens te bekennen. Omdat Sicco zichzelf niet had afgemeld probeerden collega’s hem te bellen, maar omdat er niet werd opgenomen besloten ze bij hem langs te gaan aan de Zuidvliet in Leeuwarden. Toen bleek dat hun collega daar ook niet was werd er contact opgenomen met zijn ouders. Zij wisten ook niet waar Sicco was, en er werd samen met de politie een zoekactie op touw gezet. Hij werd vanaf dat moment vermist.

Zoekactie en onderzoek
Terwijl de politie alles op alles zette om Sicco te vinden, werd zijn woning onderzocht op aanwijzingen en sporen. Hoewel er niet veel aanknopingspunten te vinden waren viel het wel op dat de 36-jarige zijn tv niet had uitgedaan toen hij zijn woning had verlaten, en dat ook zijn mobiele telefoon lag op tafel lag. Het leek het erop dat Sicco van stel op sprong van huis was gegaan. Zijn donkerblauwe BMW stond niet in de buurt, wat er op wees dat hij vermoedelijk ergens was heengereden.

Uitgesprekken met familie en vrienden kwam naar voren dat Sicco op 7 juni nog een ontmoeting had gehad met een vriend van hem, en dat hij daarna niet meer was gezien. Na het checken van zijn telefoongegevens kwam vast te staan dat zijn mobieltje op 8 juni nog was gebruikt om op internet te gaan. Daarna is er geen gebruik meer gedetecteerd.

Auto teruggevonden
Na drie dagen zoeken werd op 12 juni de auto van Sicco teruggevonden in het Friese dorpje Marrum. De wagen stond bij een voormalig zuivelfabriek aan de Lage Herenweg. Omdat de politie graag wilde weten hoelang het voertuig daar al geparkeerd stond werd er navraag gedaan in de buurt. Daaruit bleek dat de BMW al op 9 juni op de plek stond waar hij was aangetroffen. Het onderzoeksteam probeerde de reden achter Sicco’s bezoek aan Marrum te achterhalen, en wat hij daar eventueel zou hebben gedaan, maar het bleef allemaal onduidelijk. Volgens familieleden had hij helemaal niets met het dorpje. Van Sicco werd ook in Marrum geen enkel spoor meer gevonden.

Onderzoek loopt vast
De politie kon veel zoekacties verder geen aanknopingspunten meer vinden, en ook groot opgezette zoektochten van de koninklijke marechaussee en familie zorgden niet voor een doorbraak. Het onderzoek naar de vermissing van Sicco kwam op een laag pitje te staan. De jaren gingen voorbij waarin zijn familie zich iedere dag afvroeg wat er met hem was gebeurd.

Opnieuw groet zoekactie Op 6 februari 2021 was er nieuws te melden in de vermissingszaak. Er werd een grote zoekactie gehouden op het Noarderleech, een Fries natuurgebied aan de rand van de Waddenzee. SAR Nederland zocht daarbij met o.a. zoekhonden, drones, metaaldetectors en linielopers. Na een lange koude dag moesten de vrijwilligers van de organisatie concluderen dat er geen sporen waren gevonden die voor opheldering konden zorgen in de verdwijning.

Een uitzending van tv programma Tros Vermist leverde nog wel 7 tips op, maar ook dit resulteerde niet in de oplossing in de vermissing. De politie zette de zaak daarom op hun jaarlijks terugkerende coldcasekalender. Deze werd jarenlang uitgedeeld in o.a. gevangenissen en tbs-klinieken en zorgde soms voor nieuwe aanwijzingen. In deze zaak leverde het geen bruikbare tips op.

Signalement van Sicco-Jan 
Lengte: 1.90 - Haarkleur: Kaal/gemillimeterd - Oogkleur: Blauw - Geslacht: Man - Huidige leeftijd: 44+

Informatie en tips
De familie van Sicco Cuperus heeft de zoektocht niet opgegeven. Hoewel ze voor zo ver het kan proberen door te gaan met hun leven, zijn ze nog altijd veel in hun hoofd bezig met de vermissing. De pijn en het gemist slijt volgens zijn ouders niet, het wordt juist erger. De familie vindt vooral steun bij elkaar, en ze hopen nog altijd op die ene tip.

Weet u meer van de vermissing van Sicco-Jan? Laat het alstublieft nu weten. Het is tijd om de zaak op te lossen.

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.