De cold case van Sjaak Gerwig - Nieuwegein - 29-03-1995

Op 2 april 1995 liet een man diens hondje uit langs het water aan de Ravensewetering. Daar deed hij rond 10:50 uur een gruwelijke ontdekking. Want in het water leek een lichaam te drijven. De technische recherche kon o.a. aan de hand van een ID kaart vaststellen dat het ging om het stoffelijk overschot van de 18-jarige Sjaak Gerwig. Hij was twee dagen eerder vermist geraakt nadat hij een bezoekje zou hebben gebracht aan zijn vriendin Claudia. De grote zoekactie van de politie, familie en vrienden was tot een einde gekomen, en had een uiterst treurig slot gekregen.

Over Sjaak Gerwig
Sjaak, die in zijn jongere jaren 'Sjaakie' werd genoemd, woonde met zijn zus en vader in de Utrechtse Rivierenbuurt. Het was een echte volksbuurt, en hij groeide daar op tussen veel vrienden en familie. In de zomer gingen ze vaak naar het chalet op de camping. Zijn vader was loodgieter, en zijn moeder huisvrouw. Zijn ouders hadden een soort van knipperlichtrelatie, waarbij zijn moeder op een ander adres woonde.

Als kind was Sjaakie gek op Lego, en bouwde hij uitgebreide bouwsels die hij zelfs op latere leeftijd nog op een plankje tentoonstelde in zijn slaapkamer. Toen hij ouder werd wilde hij geen Sjaakie meer genoemd worden maar Sjaak. Het was een lieve, zorgzame jongeman geworden die altijd voor iedereen klaarstond, en dan in het bijzonder voor zijn zusje Laura. De twee waren vaak buiten te vinden samen, waar ze zich met andere kinderen uit de buurt vermaakten. Laura beschreef een voorval met haar broer in een interview, waarbij Sjaak haar aan haar arm meetrok toen een aantal jongens een joint opstaken. Hij zei daarbij, ‘hier willen we niet bij zijn’. Sjaak had helemaal niets met druks en vond het dan ook verschrikkelijk toen zijn zusje op haar 13e begon met roken.

Hij had in zijn korte leven verschillende baantjes gehad bij o.a. de Hema en bij de Jaarbeurs, waar hij podia en stellingen opbouwde. Hoewel hij bezig was met een studie om magazijnmedewerker te worden, speelde hij met het idee om bij het leger te gaan. Hij wilde echt wat maken van zijn leven. Met het geld wat hij verdiende kocht hij vaak iets leuks voor zichzelf, of besteedde het aan zijn Peugeot Rapido, een scooter waar hij helemaal dol op was.

Op 17-jarige leeftijd ontmoette hij Claudia, zijn toekomstig vriendin. Ze waren elkaar tegengekomen bij een uitzendbureau, en aan de praat geraakt omdat Claudia precies dezelfde scooter als hij had.
De twee raakten al snel verliefd op elkaar en kregen een relatie. Sjaak was op zijn knieën gegaan waarbij hij met een bloemetje in zijn handen, vroeg of ze zijn vriendinnetje wilde zijn. Het bleek een echte romanticus, die zijn nieuwe vlam vaak briefjes overhandigde met lieve woordjes. Soms maakte hij een tekening voor haar. Het stel had elkaar beloofd te gaan verloven wanneer zij één jaar verkering hadden.

Onderzoek
De recherche begon na de vondst van het lichaam van Sjaak meteen een diepgaand onderzoek. Al snel bleek dat hij het slachtoffer was geworden van een misdrijf, en dat hij meerdere malen op zijn hoofd was geslagen met een stomp voorwerp. Er was daarbij veel geweld gebruikt door de dader. Na de sectie op het lichaam kon worden geconcludeerd dat Sjaak vermoedelijk al op de dag van zijn verdwijning, 29 maart, was vermoord.

Het wapen dat was gebruikt bij de moord werd nergens langs de kant aangetroffen, en er werd daarom een duikersteam ingezet om het water te doorzoeken op verdachte voorwerpen. Er werd niets gevonden dat met de zaak in verband kon worden gebracht. 

Buurtonderzoek
Er werd een uitgebreid buurtonderzoek uitgevoerd, waarbij de politie met veel mensen praatte uit de kennissenkring van Sjaak. 
Hierbij kwamen er een aantal geruchten over Sjaak op gang. Zo zou hij zich volgens sommige mensen bezig hebben gehouden met een vorm van drugshandel. Ook werd er gefluisterd dat hij in het geheim homoseksuele ontmoetingsplekken bezocht. Dat verhaal werd mede-opgang gebracht vanwege de vindplaats van het lichaam van Sjaak. Deze was enkele honderden meters verwijderd van zo'n homo-ontmoetingsplaats.

De recherche vond geen enkele aanwijzing dat Sjaak zich inderdaad bezighield met drugshandel of dat hij in het geheim met homoseksuele mannen afsprak. 

Was Sjaak een vervend gokker?
In het onderzoek kwam ook naar voren dat Sjaak wellicht een regelmatige bezoeker zou zijn geweest van de Utrechtse speel-hallen. Sommige mensen beweerden dat hij daarbij veel geld inzette. Hoewel dit juist werd ontkracht door o.a. zijn vriendin. Sjaak zou volgens haar juist met maar enkele guldens spelen. Toch sloot de politie niet volledig uit dat Sjaak met flinke bedragen gokte. Hij leende wel eens geld van zijn moeder, en het vermoeden bestond dat hij wellicht geld had geleend bij de verkeerde personen. 

Dat scenario kreeg in de zomer van 2021 onverwachts een vervolg, toen de politie het onderzoek na jaren van stilstand ineens heropende. Er bleek toen nieuwe informatie te zijn binnengekomen over specifieke mensen uit de Rivierenbuurt. Deze mensen zouden met de dood van Sjaak te maken hebben gehad omdat hij schuldproblemen zou hebben gehad bij iemand. Waar die schuld precies voor was wist de politie niet, maar het kon te maken hebben met gokken, drugs of andere zaken.

Er werd actief geflyerd in de stad Utrecht waarin mensen werden opgeroepen om hun kennis over de zaak te delen. Ook ontvingen veel mensen een speciale editie van de Duic krant waarin een bijlage over Sjaak zat. Opsporing Verzocht bestede opnieuw aandacht aan de moord. 

Of de politie meer bewijs heeft kunnen vinden voor het schuldenscenario is tot op heden niet bekend gemaakt. 

Twee verdachten gearresteerd 
Op 11 juli 1995 werd er een 17-jarige verdachte aangehouden. Er was in mei van dat jaar al informatie binnen gekomen over hem en over nog een andere man. De twee zouden mogelijk betrokken zijn geweest bij de dood van Sjaak. Op 25 augustus werd de tweede verdachte ook aangehouden. Deze man was 22 jaar oud. Beiden kwamen uit Utrecht, en waren in de dagen rond de moord meerdere malen in de auto gezien vlakbij het huis van Claudia. Op 13 september bleek echter dat er onvoldoende bewijs was om het duo langer vast te houden. Hierop werden ze op vrije voeten gesteld.


Ruzie met Claudia
In februari 2023 kwam ineens aan het licht dat Sjaak die avond ruzie had gekregen met zijn vriendin Claudia. Vanwege zijn wens om in militaire dienst te gaan zou hij, notabene op de verjaardag van zijn zusje, de relatie hebben verbroken met zijn vriendin. Hierdoor was er een flinke ruzie ontstaan. Ondanks dat de politie hoogstwaarschijnlijk vanaf het begin af aan op de hoogte was van deze trammelant, deed zij nooit onderzoek naar de mogelijke rol van Claudia. Hoewel Sjaak als laatst gezien zou zijn bij haar thuis, werd er door de recherche nooit een sporenonderzoek gedaan in en rondom de woning van haar ouders. Volgens een forensisch deskundige zouden eventuele DNA-sporen en bloedsporen echter nog steeds kunnen worden gevonden als zo'n onderzoek nu zou plaatsvinden.

Claudia stelde overigens dat de ruzie was goedgemaakt voordat Sjaak verdween, en dat zij door de politie was geadviseerd om het conflict niet naar buiten te communiceren. 
Eerder was daardoor te lezen dat Claudia vanwege een voetbalwedstrijd op tv naar huis was gegaan. Ze had geen zin om die te kijken bij Sjaak thuis. Later die avond zou hij daarom nog even langs zijn gegaan bij zijn vriendin, om haar een kus te komen brengen. Dat hij bij haar thuis is geweest die avond staat in elk geval wel vast.

Een kaart met daarop de plek van de woning van Sjaak Gerwig (1), het huis van zijn vriendin (2), en de vindplaats van zijn lichaam (3)

Weet u meer over deze zaak?
De moord op Sjaak Gerwig is tot groot verdriet van zijn nabestaanden nog steeds niet opgelost. De politie en zij hopen dan ook dat er mensen zijn die meer weten. Weet u iets over deze zaak, laat dat dan alstublieft nu weten. Ieder detail kan belangrijk zijn. 

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Deelt u alstublieft deze zaak, en volg ons op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.