De cold case van Theo Kroon - Haarlem - 16-07-1991

Dinsdagochtend 16 juli 1991 werd er rond 08:15 uur een zwaargewonde man in het park De Haarlemmerhout aangetroffen in Haarlem. De man had meerdere steekwonden opgelopen ter hoogte van restaurant Dreefzicht. Enige tijd later overleed hij aan zijn verwondingen. Het bleek te gaan om de 34-jarige Theo Kroon uit Haarlem.

Theo was werkzaam als kok en werd door zijn nabestaanden omschreven als een vriendelijke man die erg sociaal was. Zijn omgeving wist dat hij homoseksueel was en dat hij relaties had met mannen. Hij kwam regelmatig in de Haarlemmerhout, een populaire homo-ontmoetingsplaats. Daarnaast was Theo ook veel te vinden in de Amsterdamse homoscene.

De 34-jarige was gokverslaafd en had bij een aantal mensen diverse kleine schulden. In zijn vrije tijd bezocht Theo regelmatig de Haarlemse coffeeshops waar hij dan softdrugs gebruikte.

Politieonderzoek
De recherche deed na de moord groot onderzoek, waarbij ze o.a. vele getuigen hoorde. Dit leverde een aantal interessante tips op. Door sterke getuigenverklaringen ging de politie al kort na de moord over tot een arrestatie. Een 17-jarige jongen uit Heemstede kwam vast te zitten op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Theo Kroon. Even leek de oplossing nabij, maar uiteindelijk kwam de Heemstedenaar weer op vrije voeten wegens gebrek aan bewijs. Na de vrijlating kwam het onderzoek uiteindelijk tot stilstand toen bleek dat er geen aanknopingspunten meer waren.

In de hoop op nieuwe aanwijzingen plaatste de politie de zaak in 2020 op haar jaarlijks verspreidde coldcasekalender. Deze werd een aantal jaren uitgedeeld in gevangenissen en tbs-klinieken. De hernieuwde aandacht en de publicatie zelf leverde in dit geval geen relevante nieuwe informatie op.

Informatie en Tips
Inmiddels is de moord op Theo meer dan dertig jaar geleden. Zijn nabestaanden hopen nog altijd dat er mensen zijn die meer weten. Wellicht durfden of konden bepaalde mensen in de jaren negentig -vanwege angst of represailles- niet naar voren te komen met hun informatie, maar is dat obstakel na al die jaren nu verdwenen.   

Weet u iets over de moord op Theo Kroon? Ieder detail kan belangrijk zijn. Laat het dan alstublieft nu weten.

Neemt u (anoniem) contact op met Stichting Coldcasezaken.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg. Anoniem is bij ons écht anoniem.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.